Data Interpretation Questions with Answers for Banking Exams
Data Interpretation Questions with Answers for Banking Exams

Data Interpretation Questions with Answers 

Hello Aspirants, As we all know Data Interpretation Questions are a vital part of the quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense of a collection of data that has been processed. This collection of data is present in the form of charts. (Like – Tabular Charts, Bar Charts, Pie charts, Line charts, Missing Data charts, Caselet charts, and Radar charts). So here, In this article, we will provide different charts with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions are asked in the Prelims as well as Mains exams. There are 3-4 Data Interpretations asked in the mains exam (Bank). If you want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions. These Data Interpretation Questions are also important for the CAT exam. If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start the practice of Data Interpretation from the below-given quiz.

Data Interpretation Questions with Answers for Banking Exams | Set-49


Directions: (1-5) Pie chart given below shows the percentage distribution of the number of tourists who visited five different places namely Red Fort, Taj Mahal, India Gate, Agra Fort and Qutub Minar in a particular day.

uploaded image

Note: Difference between the number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar is 176.

1. If 36% of total number of tourists who visited Taj Mahal and 58% of total number of tourists who visited India Gate are female tourists, then find the sum of the number of male tourists who visited Taj mahal and India Gate?

A. 680
B. 630
C. 690
D. 640
E. 650

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 680

Explanation- Since, difference between the number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar is 176.

Total Number of Tourists = 176 * 100/(26 – 20.5) = 3200

Number of tourists who visited Red Fort = 16% of 3200 = 512

Number of tourists who visited Taj Mahal = 25% of 3200 = 800

Number of tourists who visited India Gate = 12.5% of 3200 = 400

Number of tourists who visited Agra Fort = 20.5% of 3200 = 656

Number of tourists who visited Qutub Minar = 26% of 3200 = 832

Answer:A

Total number of tourists who visited Taj Mahal = 800

So, number of male tourists who visited Taj Mahal = 64% of 800 = 512

Total number of tourists who visited India Gate = 400

So, number of male tourists who visited India Gate = 42% of 400 = 168

Required sum = 512 + 168 = 680

2. If the ratio of the number of male to female tourists who visited Red Fort is 53: 75, then find the difference between the number of male and female tourists who visited Red Fort?

A. 120
B. 80
C. 96
D. 88
E. 112

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 88

Explanation- Since, difference between the number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar is 176.

Total Number of Tourists = 176 * 100/(26 – 20.5) = 3200

Number of tourists who visited Red Fort = 16% of 3200 = 512

Number of tourists who visited Taj Mahal = 25% of 3200 = 800

Number of tourists who visited India Gate = 12.5% of 3200 = 400

Number of tourists who visited Agra Fort = 20.5% of 3200 = 656

Number of tourists who visited Qutub Minar = 26% of 3200 = 832

Answer: D

Total number of tourists who visited Red Fort = 512

So, the number of male tourists who visited Red Fort = 512 * 53/(53 + 75) = 212

And the number of female tourists who visited Red Fort = 512 – 212 = 300

Required difference = 300 – 212 = 88

3. Find the average number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar?

A. 724
B. 794
C. 744
D. 774
E. 754

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 744

Explanation- Since, difference between the number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar is 176.

Total Number of Tourists = 176 * 100/(26 – 20.5) = 3200

Number of tourists who visited Red Fort = 16% of 3200 = 512

Number of tourists who visited Taj Mahal = 25% of 3200 = 800

Number of tourists who visited India Gate = 12.5% of 3200 = 400

Number of tourists who visited Agra Fort = 20.5% of 3200 = 656

Number of tourists who visited Qutub Minar = 26% of 3200 = 832

Answer: C

Number of tourists who visited Agra Fort = 656

Number of tourists who visited Qutub Minar = 832

Required average = (656 + 832)/2 = 1488/2= 744

4. If the number of child tourists who visited India Gate is 160 less than the number of adult tourists who visited India Gate, then find the number of child tourists who visited India Gate is what percent of a total number of tourists who visited India Gate, if only child tourists and adult tourists visited India Gate?

A. 30%
B. 27.5%
C. 33.33%
D. 25%
E. 36.67%

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 30%

Explanation- Since, difference between the number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar is 176.

Total Number of Tourists = 176 * 100/(26 – 20.5) = 3200

Number of tourists who visited Red Fort = 16% of 3200 = 512

Number of tourists who visited Taj Mahal = 25% of 3200 = 800

Number of tourists who visited India Gate = 12.5% of 3200 = 400

Number of tourists who visited Agra Fort = 20.5% of 3200 = 656

Number of tourists who visited Qutub Minar = 26% of 3200 = 832

Answer: A

Total number of tourists who visited India Gate = 400

So, number of child tourists who visited India Gate = (400 – 160)/2 = 120

Required percentage = (120/400) * 100 = 30%

5.  Find the ratio of the number of tourists who visited Taj Mahal and those who visited Agra Fort and Qutub Minar together?

A. 20: 33
B. 160: 223
C. 80: 103
D. 100: 133
E. 50: 93

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 50: 93

Explanation-  Since, difference between the number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar is 176.

Total Number of Tourists = 176 * 100/(26 – 20.5) = 3200

Number of tourists who visited Red Fort = 16% of 3200 = 512

Number of tourists who visited Taj Mahal = 25% of 3200 = 800

Number of tourists who visited India Gate = 12.5% of 3200 = 400

Number of tourists who visited Agra Fort = 20.5% of 3200 = 656

Number of tourists who visited Qutub Minar = 26% of 3200 = 832

Answer: E

Total number of tourists who visited Taj Mahal = 800

Total number of tourists who visited Agra Fort and Qutub Minar together:

656 + 832 = 1488

Required ratio = 800: 1488 = 50: 93

Data Interpretation Questions PDF for Banking and SSC Exams – Download Free PDF

Directions: (6-10) Following line graph shows the ratio of import to the export of two companies A and B over the years 1994-1999. Answer the questions based on this graph.

uploaded image6. What is the ratio of import to export of Company B in year 1994 and the ratio of export to import of Company A in year 1997?

A. 2 : 3
B. 3 : 2
C. 5 : 6
D. 4 : 5
E. 24 : 25

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 24 : 25

Explanation-

uploaded image

7. If the import of Company A is Rs 48 lakhs in year 1997 then what is its export in that year?

A. 40 lakhs
B. 57.6 lakhs
C. 42 lakhs
D. 54 lakhs
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 40 lakhs

Explanation-

uploaded image

8. What is the ratio of the number of years in which Company A’s export is less than import and the number of years in which Company B’s import is less than export?

A. 4 : 1
B. 1 : 3
C. 5 : 6
D. 3 : 2
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 1 : 3

Explanation- For A, in years 1997 and 1999, import > export
For B, in all six years, import < export
Required Ratio = 2/6 = 1 : 3

9. If the export of Company A in 1996 and export of Company B in 1997 is 75 lakhs each, then the import of Company A in 1996 is what percent of the import of Company B in 1997?

A. 75.5%
B. 80%
C. 100%
D. 120%
E. 150%

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 80%

Explanation-  For A, in 1996, Ratio = 0.64
Income = 0.64 × 75 = 48
For B, in 1997, Import/Export = 0.8
Import = 0.8 × 75 = 60

Required percentage = (48/60) x 100 = 80%

10. If the import of Company B is 60 lakhs in 1998, then what is the export of Company A in the same year?

A. 30 lakhs
B. 45 lakhs
C. 60 lakhs
D. 90 lakhs
E. Data is not sufficient

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Data is not sufficient

Explanation- There is no data given about A’s import or export. So, Data is not sufficient.

Here we are providing you with New Pattern Data Interpretation Quizzes (Tabular Charts, Bar Charts, Pie charts, Line charts, Missing Data charts, Caselet charts, and Radar charts) for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice. So keep practicing these questions. we will provide more questions on Data Interpretation in the upcoming days.

S.No. Data Interpretation Quiz Attempt Now
1. Tabular Data Interpretation Quiz-1 Click Here
2. Pie Chart and Tabular Data Interpretation Quiz-2 Click Here
3. Tabular and Bar Graph Data Interpretation Quiz-3 Click Here
4. Bar Graph and Tabular Data Interpretation Quiz-4 Click Here
5. Tabular and Line Graph Data Interpretation Quiz – 5 Click Here
6. Pie Chart and Tabular Data Interpretation Quiz – 6 Click Here
7. Bar Graph and Line Graph Data Interpretation Quiz-7 Click Here
8. Tabular and Pie Chart Data Interpretation Quiz-8 Click Here
9. Missing and Pie Chart Data Interpretation Quiz-9 Click Here
10. Data Interpretation Questions and Answers Quiz -10 Click Here
11. Data Interpretation Questions and Answers Quiz -11 Click Here
Attempt Free More Data Interpretation Quizzes  Click Here

Quantitative Aptitude Study Material – Download Free PDFs

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Quantitative Aptitude Topic wise Questions and Answers PDF Download

 

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)