Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions

Tabular and Line Graph Data Interpretation

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Tabular and Line Graph Data Interpretation Questions” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Tabular and Line Graph Data Interpretation Quiz – 5


Directions:(1-5) The following table shows the revenue generated from sales of career power monthly magazine from January to June 2016, in 5 different states (PV – Printed version, OV – Online version) (The revenue given in the table is in rupees thousands)

  Haryana Delhi UP Gujarat Rajasthan
PV OV PV OV PV OV PV OV PV OV
January 169 163 201 145 136 141 152 209 131 184
February 144 171 157 139 156 149 186 217 98 190
March 129 148 204 144 152 174 116 185 118 219
April 163 139 232 139 168 207 129 156 174 236
May 113 152 128 151 196 209 187 139 168 111
June 172 141 142 163 178 243 154 144 151 194

 

1. What is the ratio between the revenue generated from the printed version of magazine in Haryana in all the months to the revenue generated from online version of magazine in the same state in all months together ?

A. 435 : 458
B. 458 : 435
C. 482 : 481
D. 435 : 457
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E.None of these

Explanation:

2. In Delhi state, which month revenue from the online version of magazine is highest as compared to the total revenue from online version and printed version of magazine together?

A. March
B. April
C. May
D. June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. May

Percent revenue from online version in January

3. Find the difference (in rupees) between the revenue from the state having highest revenue (from both online and printed version) and the revenue from the state having lowest revenue in the month of May.

A. 2.4 lakh
B. 0.24 lakh
C. 1.6 lakh
D. 16 lakh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Highest revenue in May is from U.P. =196+209=405 thousand
Lowest revenue in May is from Haryana =113+152=265 thousands
Difference =405-265=140 thousand = 140,000
= 1.4 lakh

4.Total revenue generated from Haryana, Delhi and U.P. in April from the printed version is approximately what percent of the total revenue generated from Gujarat and Rajasthan in the same month from printed version and online version of Magazine ?

A. 84%
B. 83%
C. 82%
D. 81%
E. 80% 

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 81%

5. Find the average total revenue (revenue from printed version + revenue from online version) from Rajasthan, over the months.

A. 3,96,800
B. 3,96,600
C. 3,96,500
D. 3,29,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 3,29,000

Directions:(6-10) Study the following line graph and answer the following questions.

Number of units sold by two different shops (Shop A and Shop B)-

6. If shop C sold 30% more units of Computer as compare to shop B and it sold 25% less units of PD as compare to shop A. Find the difference between the units of Computer sold by Shop C and the total units of PD sold by Shop C ? 

A. 78
B. 79
C. 80
D. 77
E. 76 

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 78

7.The ratio of boys and girls in village D is 5:3 respectively, and ratio of boys and girls to whom Polio drops were not given in village D is 3:1 respectively. Find the ratio of number of boys to the number of girls who were given Polio drops in village D.

A. 37:21
B. 43:32
C. 57:36
D. 73:47
E. 92:77

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 73:47

8.Find the ratio between the total units sold by shop A to that of shop B ?

A. 13 : 17
B. 17 : 13
C. 251 : 229
D. 229 : 251
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 251 : 229

Required Ratio = 2510 :2290 = 251:229

9. Find the difference between the average units of Computer and Hard disk together sold by shop A to the total number of units of printer and PD together sold by shop B. 

A. 610
B. 620
C. 630
D. 640
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

10.Total number of units of Mouse sold by both shops are what percent of the total number of units of other items sold by both shops? 

A. 115%
B. 110%
C. 120%
D. 135%
E. 125%

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. 115% 

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co