Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021
Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021
PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed.This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart).So here, In this article, we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-48

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-5) The line graph given below shows the total number of students (Boys + Girls) studied in six (P, Q, R, S, T & U) institutes in March 2020. Read the data carefully and answer the questions.

1.The total students studied in institute R is what percent more than the total number of students studied in institute S?

A. 25%
B. 24%
C. 23 7/8%
D. 11 5/8%
E. 33%

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 25%

Explanation-

 

 

2.In April 2020 total students studied in institutes Q and U is 50 and 60 more than previous month respectively, then find the total number of students studied in institutes Q & U in April 2020?

A. 695
B. 550
C. 600
D. 650
E. 720

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 600

Explanation-

Total number of students studied in institute Q in march = 250
After addition of 50 students in April, total students in institute Q in April = 250 + 50 =300
Total number of students studied in institute U in march = 240
After addition of 60 students in April, total students in institute U in April = 240 + 60 =300
So, total number of students in institutes Q and U in April 2020 = 300+300 = 600

3.Find the average number of students studied in institutes P, Q & S?

A. 330
B. 230
C. 300
D. 210
E. 220

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 230

Explanation-

 

 

4.Total boys studied in institute T is sixty more than total girls studied in same institute, then find total number of girls studied in institute T?

A. 88
B. 70
C. 85
D. 60
E. 75

Show Correct Answers

Correct Answer –D. 60

Explanation-

 

 

5. If the ratio of total number of girls to boy studies in institute R is 3:2, then find total boys studied in institute R?

A. 180
B. 210
C. 165
D. 150
E. 160

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 160

Explanation-

 

 

Directions: (6-10) Study the following graph carefully to answer the questions that follow:
6.The number of employees working at Kolkata is what percent of total number of employees in company from all cities?

A. 20%
B. 25%
C. 30%
D. 35%
E. 40%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 30%

Explanation-

 

 

7.What is the respective ratio of the total number of employees working at Noida to total number of employees working at Jaipur?

A. 8:11
B. 11:7
C. 13:9
D. 11:8
E. 9:11

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 11:8

Explanation-

Total number of employees working at Noida = 220
Total number of employees working at Jaipur = 160
So, required ratio = 220:160 = 11:8

8.The number of employees working at Patna is what percent of the number of employees working at Jaipur?

A. 60%
B. 65%
C. 70%
D. 75%
E. 80%

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 75%

Explanation-

 

 

9.If the number of employees working at Delhi is increased by 30%, then what will be the difference between the number of employees working at Delhi and at Noida?

A. 30
B. 35
C. 40
D. 45
E. 50

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 40

Total number of employees working at Delhi = 200
When, 30% employees are increased, then total employees working at Delhi = 200 + 30% of 200 = 200 + 60 = 260
Total number of employees working at Noida = 220
So, required difference = 260 – 220 = 40

10.What is the average number of employees working at all the cities of company A?

A. 100
B. 150
C. 200
D. 220
E. 240

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 200

Explanation-

 

 


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2022 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks