Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions

Bar Graph and Line Graph Data Interpretation

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Bar Graph and Line Grpah Data Interpretation Questions” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Bar Graph and Line Graph Data Interpretation Quiz – 7


Directions:(1-5) Read the following graph carefully and answer the question given below.

The percentage of literacy rate of Girls, Adults and Boys from 2011 to 2016.

1. What is the approx difference between the percentage literacy rate increased in boys from 2011 to 2015 and percentage literacy rate increased in girls from 2013 to 2016.

A 19%
B 15%
C 10%
D 7%
E  12%

Show Correct Answers

Correct Answer – C.10%

Explanation:

2.In which of the years the percentage increase literacy rate of boys was the highest with respect to previous year?

A 2013
B 2016
C 2015
D 2012
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2012

Explanation:

Percentage increase in the literacy rate of boys in
2012 = 48.74%
2013 = 13.76%
2014 = 22.67%
2015 = 13.74%
2016 = 17.35%
Required year = 2012

3.Approximate ratio of percentage literacy rate increased of boys from (2012-2014) to literacy rate increased of adults in 2013 is-

A 7:5
B 2:5
C 3:1
D 1:1
E 3:5

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1:1

Explanation:

4.In which year was the percentage increase in the number of boys the highest with respect to the previous year?

A 2014
B 2012
C 2011
D 2015
E Data inadequate

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Data inadequate

Explanation:

The number of boys are not specified, we cannot answer the question.

5.In which of the given years was the percentage increase in the literacy rate of girls the lowest with respect to that of previous year?

A 2016
B 2015
C 2014
D 2013
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2015

Explanation:

Percentage increase in the literacy rate of girls-
In 2012 = 73.25%
In 2013 = 43.12%
In 2014 = 35.45%
In 2015 = 32.02%
In 2016 = 37.36%

Directions:(6-10) Read the following graph carefully and answer the question given below.

Line graph given below shows the total annual salary (in lakhs) of six different persons P, Q, R, S, T and U in 2012.

6.If the total annual salary of P is increased by 1 lakhs and the total annual salary of Q is decreased by 0.8 lakh then what is the percent increase or decrease in P’s salary with respect to Q’s salary?

A  10%
B  5%
C  1%
D  2%
E  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation:

P’s total annual salary after increase = 6 lakhs
Q’s annual salary after decrease = 6 lakhs
so, there is no % increase or decrease in P’ salary w.r.t Q’s salary

7.What is the ratio of total annual salary of P and T to the total annual salary of S and R?

A 27:25
B 25:27
C 5:9
D 9:5
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25:27

Explanation:

Total annual salary of P and T = 5 + 5 = 10
Total annual salary of S and R = 6 + 4.8 = 10.8
Required ratio = 10 : 10.8 = 25 : 27

8.What is the percent increase in the total annual salary of U with respect to the total annual salary of T?

A 5%
B 10%
C 5.5%
D 10.5%
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10%

Explanation:

Total annual salary of U = 5.5
Total annual salary of T = 5
Increase in total annual salary of U with respect of T = (5.5 – 5) = 0.5

Percentage Increase=0.5/5*100=10%

9.Which of the following pairs have same total annual salary?

A PT
B ST
C PS
D QR
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PT

Explanation:

From the given data it can be seen that the total annual salary of P&T is the same.

10.What is the average of total annual salary of P, R, S and T (in lakhs) in 2012?

A 5 Lakhs
B 4.8 Lakhs
C 5.2 Lakhs
D 5.4 Lakhs
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. 5.2 Lakhs

Explanation:

Total Annual salary of P,R ,S and T = (5+4.8+6+5) = 20.8 lakhs
Average Annual Salary = 20.8/4= 5.2 lakhs

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co