Direction Sense Questions for Banking Exams
Direction Sense Questions for Banking Exams

Direction Sense Questions with Answers

Hello Aspirants, As we all know that Reasoning Miscellaneous Questions is a vital part of the Reasoning Section for every competitive exam. There are different types of Reasoning Miscellaneous Questions asked in the examination. (Like – Order Ranking, Alfa Numeric Series, Blood Relation, Direction, and Age-Based). So here, In this article, we will provide Direction Sense Questions with Answers. These Direction Sense Based questions are important for banking and insurance exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Reasoning Direction Sense Based Questions were asked in the Prelims as well as the Mains exam. There are 3-4  questions asked in the exam (Bank). If you want to score more in the Reasoning section then you should practice more and more Reasoning Miscellaneous Questions for Bank PO. These “Direction Sense Based Questions with Answers” are also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade A, SEBI, RBI Grade A & B, and other competitive exams.

Direction Sense Questions for Banking Exams | Set-1

Direction:  Read the information carefully and answer the question:

A started his journey from point X in north direction after covers a distance of 3m he reached at point O then he takes a right turn while B started his journey from point Y in south direction after covers a distance of 3m he takes right turn. They met at point Z after covers the same distance from their right turn. The distance between X and Y is 10m.

1. What will be the distance between points Z and O?

A. 8km
B. 8m
C. 4m
D. 12m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4m

Explanation:

uploaded image

2. If point O is in between point Z and Point V then what will be the position of point V with respect to point Y?

A. North
B. South-west
C. South-east
D. East
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South-west

Explanation:  

uploaded image

3. Direction: A person starts walking point P in east direction. After walking 5m in same direction, he turns right from point Q and walks for 8m. Then he turns left from point R and walks for 5m then he turns left from point S and walks for 14m, then he turns right from point T and walks for 3m and stops at point U.

What is the shortest distance between point Q and point U?

A. 5m
B. 8m
C. 9m
D. 10m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10m

Explanation: 

uploaded image

The shortest distance between point Q and point U is 10m.

4. A person starts walking point P in east direction. After walking 5m in same direction, he turns right from point Q and walks for 8m. Then he turns left from point R and walks for 5m then he turns left from point S and walks for 14m, then he turns right from point T and walks for 3m and stops at point U.

What is the direction of point R with respect to point T?

A. South
B. South-West
C. North
D. North-East
E. East

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South-West

Explanation:  

uploaded image

Point R is in south-west of point T.

5. A is 12m north of B, which is 4m west of C. E is 5m east of D, which is 3m north of C. F is 11m south of E. G is 6m east of F.

What is the shortest distance between A and G?

A. 24m
B. 25m
C. 27m
D. 22m
E. None

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 25m

Explanation: 

uploaded image

The shortest distance between A and G

= √[(15)2 + (20)2]m

= √625m

= 25m

Get Free Complete Quantitative Study Material & Quizzes – Click Here

6. A is 12m north of B, which is 4m west of C. E is 5m east of D, which is 3m north of C. F is 11m south of E. G is 6m east of F.

What is the direction of B with respect of F?

A. South west
B. North east
C. West
D. North west
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. North west

Explanation:  

uploaded image

B is in north west of F.

7. Six persons, P, Q, R, S, T and U are sitting at some distance from each other. Q is sitting in the middle of S and U, who is sitting 5m west to P, who is sitting 3m south to R. T is sitting 2m east to R. S is sitting 6m north to U. What is the shortest distance between Q and T?

A. 7m
B. 4m
C. 5m
D. 3m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 7m

Explanation: The final arrangement is as follows:

uploaded image

The shortest distance between Q and T is 7m.

8. Rahul starts walking in east direction and covers a distance of 15m. He then takes a right turn and walks for 20m. Now again he takes a right turn and covers a distance of 15m. From there he walks in north direction and walks for 10m. Now he takes a left turn and covers a distance of 25m and finally reaches his home.

Rahul’s home is in which direction with respect to Rahul’s initial position?

A. South
B. North west
C. South west
D. North
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. South west

Explanation:  Final Arrangement

uploaded image

9. Rahul starts walking in east direction and covers a distance of 15m. He then takes a right turn and walks for 20m. Now again he takes a right turn and covers a distance of 15m. From there he walks in north direction and walks for 10m. Now he takes a left turn and covers a distance of 25m and finally reaches his home.

What is the total distance covered by Rahul?

A. 85m
B. 75m
C. 65m
D. 90m
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 85m

Explanation:  Final Arrangement

uploaded image

10. Point X is 3km to the north of point Y, point Z is 4km to the east of point X, point V is 2km to the north of point Z. What is the shortest distance between point Y and point V?

A. √41km
B. √43km
C. 41km
D. 35 km
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. √41km

Explanation:  Final Arrangement

uploaded image

Here we are providing you with New Pattern Reasoning Ability Quizzes (Order Ranking, Alfa Numeric Series, Blood Relation, Direction, and Age-Based) for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Practice Set- 1 Practice Set- 2 Practice Set- 3
Practice Set- 4 Practice Set- 5 Practice Set- 6
Practice Set- 7 More…… Complete Reasoning Study Material

Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDFs

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)