Data Interpretation Questions
Data Interpretation Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Missing and Pie Chart Data Interpretation

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Missing and Pie Chart Data Interpretation Questions” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Missing and Pie Chart Data Interpretation Quiz-9


Directions- (1-5) The table given below shows the total cost of production (in lakh) of 2 types of articles (X and Y), selling price of each article (in Rs.) and % of markup price above the cost price of five companies. 

Company Article X Article Y
Total cost of Production S.P. of each article (In Rs.) % of mark up above C.P. Total Cost of  Production S.P. of each article (In Rs.) % of mark up above C.P.
A 40 2000 10 50%
B 44 60% 55 50%
C 36 40
D 50 40% 50 60%
E 450 60% 420 80%

Note:
(i) Number of article (X and Y) produced by a company is equal but may differ with another company
(ii) Some values are missing you have to calculate it according to questions.

1.If company ‘A’ gives a discount of 20% on article Y then find the selling price of each article Y. Given that company ‘A’ earn a profit of Rs. 400 on each article ‘X’.

A 450
B 480
C 600
D 400
E 540

Show Correct Answers

Correct Answer – B.480

Explanation:

2.Cost of production of each article X for company B and C is same then find the cost of production of each article X of company B is what percent of that of article Y of company C.

A 85%
B 75%
C 80%
D 90%
E 112%

Show Correct Answers

Correct Answer – D.90%

Explanation: Let number of article Y produced by company B and C is a and b respectively

3.Mark price of both article of company E is same and profit earned on both article is also same. Find the profit % on selling one article of Y of company E. (in lakh) 

A 55%
B 60%
C 75%
D 80%
E 50%

Show Correct Answers

Correct Answer – C.75%

Explanation:

4.In company D, if ratio of profit% earned on article X and on article Y is in ratio 3 : 2. Find the discount % given on article Y if discount % on article Y is 3.5 times of the discount % on article X.

A 7.5%
B 24%
C 35%
D 15%
E  25%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 25%

Explanation:

5.If discount given by company B on article X and article Y is 25% and 20% respectively then find the ratio of selling price of article X to article Y.

A 2 : 5
B 3 : 5
C 4 : 5
D 1 : 5
E 5 : 4

Show Correct Answers

Correct Answer – C.4 : 5

Explanation:

Directions (6-10) Pie-chart shows the distribution of students in 5 different streams of a college. And table given below shows the passing % of boys, girls and total students within the streams. Study the data carefully and solve the following questions

Stream Boys Girls Total
A 40% 50%
B 50% 60%
C 60%
D 75%
E 60% 80%

Note: 
(i) There are only 5 streams are in college.
(ii) Some values are missing you have to calculate it according to questions.

6.If ratio between number of boys to number of girls in stream A is 2 : 3 then find the total passing percentage of students in stream A.

A 48%
B 44%
C 46%
D 54%
E 50%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 46%

Explanation:

7.Number of boys passed in stream E is 76 more than that of stream B and total student passed in stream B is 252 more than that of stream E. Find the % of girls passed in stream E.

A 98%
B 82%
C 72%
D 92%
E 86%

Show Correct Answers

Correct Answer – D.92%

Explanation:

8.Number boys passed in stream C, which is 80% of total boys in stream C, is equal to that of in stream E. If total girls and pass % of girls in both stream are equal then find the fail % of girls in stream ‘C’ out of total girls in stream ‘C’.

A 15%
B 13.33%
C 11.66%
D 10%
E 20%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 13.33%

Explanation:

9.If total pass percentage of stream A is 46% then number of girls passed are what % of the total students in stream A. 

A 20%
B 30%
C 40%
D 50%
E 60%

Show Correct Answers

Correct Answer – B.30%

Explanation:

10.Number of girls in stream E is 200% more than the number of boys in same stream. What is the passing percentage of the girls in stream E. (approx.)

A 84%
B 87%
C 92%
D 62%
E 70%

Show Correct Answers

Correct Answer – B.87%

Explanation:

  • Click view Questions button to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co