Exams: Top Biodiversity Practice Questions

0

Exams: 

Previous quiz click here-

Environment quiz-1 Environment quiz-2 Environment quiz-3

Que-1. With reference to the wetlands of India, consider the following statements

             1. The country’s total geographical area under the category of wetlands is recorded more in Gujarat as compared to other states.

             2. In India, the total geographical area of coastal wetlands larger than that of wetlands.

Which of the statements given above is/are correct?

            (a)Only 1                         (b)Only 2

            (c)Both 1 and 2              (d)Neither 1 nor 2

 

Que-2.Which of the following is wrongly matched?

            1.The Environment Protection Act : 1986

            2.The Water (Prevention and Control of Pollution) Act : 1984

            3.The Air (Prevention and Control of Pollution) Act : 1981

Codes-

            (a) Only 1                        (b)Only 2

            (c)Only 3                         (d)None of these

 

Que-3. Consider the following statements

            1.Biodiversity hotspots are located only in tropical regions.

            2.India has four bio-diversity hotspots i.e., Eastern Himalayas, Western Himalayas, Western Ghats and Andaman and Nicobar Islands.

Which of the statements given above is/are correct?

            (a)Only 1                         (b)Only 2

            (c)Both 1 and 2              (d)Neither 1 nor 2

 

Que-4. Consider the following about “Ramsar Convention”.

            1.2nd February each year is World Wetlands Day.

            2.The Ramsar Convention is the only global environmental treaty that deals with a particular ecosystem.

Which of the statements given above is/are true?

            (a)Only 1                         (b)Only 2

            (c)1 and 2                        (d)All of these

You may also see- All you need to learn about atmosphere 

Que-5. Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways

            1.Soil formation

            2.Prevention of soil erosion

            3.Recycling of waste

            4.Pollination of crops

Select the correct answer using the codes given below

            (a)1, 2 and 3                   (b)2, 3 and 4

            (c)1 and 4                        (d)1, 2, 3 and 4

 

Que-6. The “Red Data Books” published by the International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (UCN) contain lists of

            1.Endemic plant and animal species presents in the biodiversity hotspots.

            2.Theatened plant and animal species.

            3.Protected sites for conservation of nature and natural resources in various countries.

Select the correct answer using the codes given below

            (a)1 and 3                       (b)Only 2

            (c)2 and 3                        (d)Only 3

 

Que-7. India is party to

            1.United Nation Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

            2.Convention on Biological Diversity.

            3.Convention on Conservation of Migratory Species of Wild Animals.

            4.Convention on World Heritage.

Select the correct answer from the codes given below.

            (a)1, 2, 3 and 4               (b)1 and 4

            (c)1 and 3                        (d)1, 2 and 4

 

Que-8. Below are the environmental benefits of organic farming

            1.It aims to produce food while establishing an ecological balance to prevent soil fertility or pest problems.

            2.It permits the use of GMOs.

            3.It produces more biodiversity than other farming systems.

            4.It improves the water retention capacity of the soil.

Which of the statements given above is/are true?

            (a)1, 2 and 4                   (b)1 and 4

            (c)1, 3 and 4                   (d)All of these

 

 You can also see-Upsc History previous year paper Topic-wise

 

Que-9. Consider the following statements

            1.Mangroves are found maily in the tropical and sub-tropical incidal regions of the world

            2.Mangroves plant can survive high salinity, high temperature and muddy anaerobic soil

            3.A distinctive feature of mangrove is their large fruits, the seeds of which germinate and grow into sturdy seedlings before they leaves the parent plant

Which of the statements given above is/are correct?

            (a)1, 2 and 3                   (b)1 and 3

            (c)Only 2                         (d)Only 3

 

Que-10. Which of the following is correctly matched pair of an endangered animal and a national park?

            (a)Great Indian bustard : Keoladeo National Park

            (b)Lion : Corbett National Park

            (c)Rhinoceros : Kaziranga National Park

            (d)Wild ass : Dudhwa National Park

 

Que-11. The Chinkara (Gazella Bennettii) or Indian Gazells is found in

            (a)Rajasthan, North-Western and central parts of India

            (b)North-East

            (c)Northernmost Himalaya

            (d)South India

 

Que-12.Consider the following statements regarding the ‘Cartagena Protocol’ on biosafety

            1.It is a supplementary treaty to the UNFCCC.

            2.It establishes 10 headline targets known as the ‘Aichi Targets’.

Which of the statements given above is/are correct?

            (a)Only 1                         (b)Only 2

            (c)Both 1 and 2              (d)Neither 1 nor 2

 

You may also like this- How to clear UPSC prelims-Economics strategy

 

Que-13. The ‘Olive Ridelly Turtles’ are considered to be endangered because of their few remaining nesting sites in the world. In this context, which among the following statements is/are correct?

            1.Their peculiar behavior of synchronized nesting in mass numbers is known as ‘Arribada’.

            2.Gahirmatha Beach in Odisha is one of their few nesting grounds in the world.

Codes-

            (a)Only 1                         (b)Only 2

            (c)Both 1 and 2              (d)Neither 1 nor 2

 

Que-14. Consider the following statements

            1.The boundary of a national park is circumscribed by legislation whereas that of a Biosphere Reserves is not circumscribed by legislation.

            2.In a national park, particular attention is paid to the conservation of gene pools whereas it is not so in a wildlife sanctuary.

Which of the statements given above is/are correct?

            (a)Only 1                         (b)Only 2

            (c)Both 1 and 2              (d)Neither 1 nor 2

 

Que-15. Assertion (A) After carbon, nitrogen is the most abundant element in the biosphere.

            Reason (R) Nitrogen is essential for synthesizing the living matter in nature.

Codes

            (a)Both A and R are true and R is the correct explanation of A

            (b)Both A and R are true but R is not the correct explantion of A

            (c)A is true but R is false

            (d)A is false but R is true

 

Que-16. Consider the following statements

            1.Namdapha National Park is in Assam.

            2.Kaimur Wildlife Sanctuary is in Bihar.

Which of the above statements is/are true?

            (a)Only 1                         (b)Only 2

            (c)Both 1 and 2              (d)None of these

 

 You may also like-Economics basics for exam

 

Que-17. Consider the following statements

            1.According to the final technical report of the National Bio-diversity Strategy and Action Plan (NBSAP) India has lost over 50% of its forest cover and 40% of its mangroves.

            2.World environment celebration was held in Delhi in 2006 with the theme “Don’t Desert Dry lands”.

            3.2006 was the UN international year of desert and desertification.

Which of the statements given above is/are wrong?

            (a) Only 2                       (b)Only 3

            (c) Only 1                       (d)All of these

 

Answer key for Top Biodiversity Practice Questions

  1. C
  2. B
  3. D
  4. D
  5. D
  6. B
  7. A
  8. B
  9. A
  10. C
  11. A
  12. B
  13. B
  14. C
  15. B
  16. B
  17. A

You can see geography article here-

Agro-Climatic regions of India

Locations and Positions of Earth

Earth and Solar System

All about Moon

 

 

Thank you and all the best

For more see here.

Print Friendly, PDF & Email