ENVIRONMENT QUESTIONS

0

ENVIRONMENT QUESTIONS

Environment questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these questions of environment very relatable but find difficulty in answering environmental questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of environment questions

Candidates who are preparing for different examination these Environment questions are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some Indian Environment questions.

Set of general knowledge questions on Environment.

Set-C

 

 

 

Q-1.  Pick up the correct food chain.

           (a)Grass – Chameleon – Insect – Bird

           (b)Grass – Fox – Rabbit – Bird

           (c)Phytoplankton – Zooplankton – Fish

           (d)Fallen leaves – Bacteria – Insect larvae

 

Q-2.  Storage of energy in an ecosystem is shown by the amount of living material present in both plants and animals. This is called

(a)tropic level          (b)  standing crop

(c)food chain          (d) food web

 

Q-3.  A high BOD value in aquatic environment is indicative of

         (a)a pollution free system

         (b)a highly polluted system due to excess of nutrients

         (c)a highly polluted system due to abundant heterotrophs

         (d)a highly pure water with abundance of autotrophs

 

Q-4.  Consider the following statements

         1.Interactions between the two organisms in which one organism kills and feed on the second organism, is called Parasitism.

         2.Mutualism is the way two organisms of different species biologically interact in a relationship in which each individual derives a fitness benefit.

         Which of the statements given above is/are true?

         (a) Only 1

         (b)  Only 2

         (c) Both 1 and 2

         (d) None of these

 

Q-5.  In the context of ecosystem productivity, marine upwelling zones are important as they increase the marine productivity by bringing the

         1.decomposer micro-organisms to the surface.

         2.nutrients to the surface.

         3.botton-dwelling organisms to the surface.

         Which of the statments given above is/are correct?

(a) 1 and 2              (b)  Only 2

(c) 2 and 3              (d) Only 3

 

Q-6.  With reference to the wetlands of India, consider the following statements

         1.The country’s total geographical area under the category of wetlands is recoreded more in Gujarat as compared to other states.

         2.In India, the total geographical area of coastal wetlands larger than that of wetlands.

         Which of the statements given above is/are correct?

          (a) Only 1

          (b)  Only 2

          (c) Both 1 and 2

          (d) Neither 1 nor 2

 

Q-7.  Which of the following is wrongly matched?

         1.The Environment Protection Act : 1986

         2.The Water (Prevention and Control of Pollution) Act : 1984

         3.The Air (Prevention and Control of Pollution) Act : 1981

(a) Only 1               (b)  Only 2

(c) Only 3               (d) None of these

 

Q-8.  Consider the following statements

  1. Biodiversity hotspots are located only in tropical regions.

     2 India has four bio-diversity hotspots i.e., Eastern Himalayas, Western Himalayas, Western Ghats and          Andaman and Nicobar Islands.

         Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1               (b)  Only 2

(c) Both 1 and 2     (d) Neither 1 nor 2

 

Q-9.  Consider the following about “Ramsar Convention”.

         1.2nd February each year is World Wetlands Day.

         2.The Ramsar Convention is the only global environmental treaty that deals with a particular ecosystem.

         3.The 11th Meeting of the Conference of the Parties to the Convention (Ramsar COP 11) will be held in    Bucharest, Romania.

         Which of the statements given above is/are true?

(a) Only 3               (b)  1 and 3

(c) 1 and 2              (d) All of these

 

Q-10.Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways

         1.Soil formation

         2.Prevention of soil erosion

         3.Recycling of waste

         4.Pollination of crops

         Select the correct answer using the codes given below

(a)    1, 2 and 3       (b)  2, 3 and 4

(c)    1 and 4           (d) 1, 2, 3 and 4

 For more mocks click here

 

Solutions-

  1. C
  2. B
  3. B
  4. C
  5. C
  6. C
  7. B
  8. D
  9. D
  10. D

Download “Environment question 3” pdf-ENVIRONMENT-QUESTIONS-3.pdf – Downloaded 17 times – 195 KB

 

 

Infuse your life with action. Don’t wait for it to happen. Make it happen. Make your own future. Make your own hope. Make your own love. And whatever your beliefs, honour your creator, not by passively waiting for grace to come down from upon high, but by doing what you can to make grace happen… yourself, right now, right down here on Earth.