NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions
NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Economic & Social Issues (ESI) Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Question | Set-20


1. Which of the following statements is/are correct about Multidimensional poverty Index?

A. MPI was co-designed and launched by the United Nations Development Programme (UNDP) Human Development Report Office (HDRO) and the Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI).
B. It is composed of 5 indicators.
C. It identifies how people are being left behind across three key dimensions i.e Health, Education and Standard of living
D. Deprivation in at least two third of the weighted indicators means multidimensional poor
E. A and C only.

Show Correct Answers

Correct Answer – E. A and C only

Explanation: Multidimensional Poverty Index:

 MPI was co-designed and launched by the United Nations Development Programme (UNDP) Human Development Report Office (HDRO) and the Oxford Poverty and Human Development Initiative (OPHI).  It was first published in 2010. It identifies how people are being left behind across three key dimensions i.e Health, Education and Standard of living. It is composed of 10 indicators.  Deprivation in at least one third of the weighted indicators means multidimensional poor.  MPI can help the effective allocation of resources by making possible the targeting of those with the greatest intensity of poverty.

2. Ashok Dalwai committee, was constituted for which of the following?

A. Untouchability in Higher Education Institutes
B. Doubling farmer’s incomes
C. Medical Council of India Reforms
D. Rising Non-Performing Assets (NPAs) of Public Sector banks
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Doubling farmer’s incomes

Explanation- Agriculture Ministry has recently released a blueprint having 7-point strategy to achieve the vision of doubling farmer’s income by 2022. A Committee on Doubling Farmers’ Income headed by Ashok Dalwai also gave certain suggestion in the 4 out of 12 reports released earlier. Suggestions by Ashok Dalwai committee-

  •  In additional investment of Rs 6.39 lakh crore is required from both public and private sectors to double farmer income.
  • There is need of developing financial & other infrastructure in less developed states of eastern region which lags in private investment.
  • Stepping up institutional credit on large scale as they are fulfilling only 50-60% investment requirements of farmers.
  • There is need to enhance public investments in agricultural R&D, irrigation, energy & education in agriculturally less developed states as marginal returns in terms of income here are relatively higher.
  • Focus on ‘demand-driven fork-to-farm approach’, diversification towards high value crops etc.
  • Focus on exports with an aim to raise agricultural export to reach $100 billion by 2022-23 and going beyond cereals and meat which constitutes bulk of our exports at present.

3. Group of people who regularly move in and out of poverty are called ____.

A. Absolute Poor
B. Chronic Poor
C. Transient Poor
D. Churning Poor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Churning Poor

Explanation-Churning Poor are those who regularly move in and out of the poverty line. It is a sub-classification of Transient Poor. Transient Poor includes the people who keep on floating on the poverty. If these people get the employment, they will move above the poverty line.Example- Seasonal workers. Poverty is not having enough material possessions or income for a person’s needs. Poverty is a multifaceted concept, which may include social, economic, and political elements. Absolute poverty is the complete lack of the means necessary to meet basic personal needs, such as food, clothing and shelter.

4. The purpose of the new education policy is:

A. To delink the degree with education
B. To link the education with employment
C. To provide equal opportunity for education to all
D. To improve the whole education system
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. To improve the whole education system

Explanation-The NPE emphasizes on universal access and enrolment, universal retention of children up to 14 years of age, and a substantial improvement in the quality of education to enable all children to achieve.

5. Which year has been declared by FAO as International Year of Millets?

A. 2024
B. 2023
C. 2022
D. 2021
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2023

Explanation- Food and Agriculture Organisation (FAO) has announced 2023 as the International Year of Millets. Millet is a collective term referring to various small-seeded annual grasses that are cultivated as grain crops, primarily on marginal lands in dry areas in temperate, subtropical and tropical regions.

6. Which of the following index is not released by International Energy Agency?

A. Energy Transition Index
B. World Energy Statistics
C. World Energy Outlook.
D. Global Energy & CO2 Status Report
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Energy Transition Index

Explanation-International Energy Agency (IEA) works with countries around the world to shape energy policies for a secure and sustainable future. Here are the reports and index that are released by IEA:

• India Energy Outlook 2021

• Global Energy & CO2 Status Report.

• World Energy Outlook.

• World Energy Statistics.

• World Energy Balances.

• Energy Technology Perspectives.

7. Consider the following statements about Shanghai Cooperation Organisation (SCO):

1. It is a permanent intergovernmental international organisation.

2. It comprises eight member states, four observer states and six dialogue partners.

3. India is not the member state of SCO.

Which of the following statements are correct?

A. 1, 2 and 3
B. 1 and 3
C. 1 and 2
D. 2 only
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1 and 2

Explanation- Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a permanent intergovernmental international organisation.

  • It’s creation was announced on 15 June 2001 in Shanghai (China).
  •  SCO strengthens mutual trust and neighbourliness among the member states.
  • SCO comprises eight member states (India, Kazakhstan, China, Kyrgyz Republic, Pakistan, Russia, Tajikistan, Uzbekistan), ● four observer states and six dialogue partners.

8. Which of the following organizations developed School Education Quality Index (SEQI)?

A. NITI Aayog
B. Indira Gandhi Institute of Development Research
C. National Council of Applied Economic Research
D. Institute of Economic Growth
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. NITI Aayog

Explanation-National Institution for Transforming India (NITI) Aayog released the first edition of the School Education Quality Index (SEQI). SEQI has been developed by NITI Aayog to evaluate the performance of States and Union Territories (UTs) in the school education sector.

9. With reference to International Finance Corporation, consider the following statements and identify the correct statement:

A. It gives interest free loans to world’s poorest countries
B. It offers rupee denominated masala bonds.
C. It is an arm of the International Monetary Fund.
D. Both A and B
E. None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. It offers rupee denominated masala bonds.

Explanation-International Finance Corporation IFC—a sister organization of the World Bank and member of the World Bank Group is the largest global development institution focused exclusively on the private sector in developing countries. It was established in 1956, as the private-sector arm of the World Bank Group, to advance economic development by investing in for-profit and commercial projects for poverty reduction and promoting development. The IFC’s stated aim is to create opportunities for people to escape poverty and achieve better living standards by mobilizing financial resources for private enterprise, promoting accessible and competitive markets, supporting businesses and other private-sector entities, and creating jobs and delivering necessary services to those who are poverty stricken or otherwise vulnerable. Whereas the International Development Association (IDA) helps the world‘s poorest countries by providing loans and grants for programs that boost economic growth, reduce inequalities, and improve people‘s living conditions. It is the part of the World Bank.

IFC issued 2 billion rupees—or nearly $30 million—in 15-year Masala bonds in March, marking the longest-dated offshore rupee bond to be issued. The issuance was listed on the London Stock Exchange and proceeds of the bonds will be used to advance private sector development in India. IFC‘s Masala Bond program has played an important role in deepening India‘s capital markets, prompting the Reserve Bank of India to authorize Indian companies to issue similar bonds in offshore markets. Under the Masala bond program, IFC has issued bonds worth almost 110 billion rupees, including the first green Masala bond to support climate-smart investment in India. Fourteen private sector development projects in India have received Masala-bond financing so far.

10. With respect to Basel Committee on Banking Supervision, consider the following statements:

A. Only Central Banks can be its members.
B. It is an international committee for banking regulation
C. It formulates Basel Accords, which are not binding on member countries
D. The Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) is the primary global standard setter for the prudential regulation of bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Only Central Banks can be its members.

Explanation- The Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) is the primary global standard setter for the prudential regulation of banks and provides a forum for cooperation on banking supervisory matters. Its mandate is to strengthen the regulation, supervision and practices of banks worldwide with the purpose of enhancing financial stability. The Basel Committee comprises 45 members from 28 jurisdictions, consisting of central banks and authorities with formal responsibility for the supervision of banking business. Additionally, the Committee has nine observers including central banks, supervisory groups, international organisations and other bodies.

 The BCBS has developed a series of highly influential policy recommendations known as the Basel Accords. These are not binding on member countries, and must be adopted by national policymakers in order to be enforced.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here