NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Questions
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-20


1. Tranche-II in MDS-I (Major irrigation project) and Kansbahal (Medium irrigation project) comes under which of the following?

A. Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY)
B. Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIPB)
C. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
D. Agriculture and Farmers’ Empowerment Deptt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIPB)

Explanation: Tranche-II in MDS-I (Major irrigation project) and Kansbahal (Medium irrigation project) Commands during 2017-18 under “Orissa Integrated Irrigated Agriculture and Water Management Programme (OIIAWMP)” was funded from Agricultural Development Bank (ADB). These projects come under Accelerated Irrigation Benefit Programme (AIBP).

2. Identify the INCORRECT statement about the Public Distribution System (PDS) in India.

A. PDS has been abandoned in the country since 2007.
B. From 1997, PDS became TPDS for targeted consumers
C. Those living below the poverty line get food grains at subsidised prices
D. PDS was envisaged in 1967 as a price support programme to help consumers
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PDS has been abandoned in the country since 2007

Explanation: PDS has been abandoned in the country since 2007 is the incorrect statement.  The PDS scheme was first started on 14 January 1945.  It is considered to be the most important food security network.

3. The FCI has a target of building 100 lakh tonnes of storage space by which year?

A. 2025
B. 2024
C. 2022
D. 2020
E. None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2022

Explanation: With food grain stocks held by Food Corporation of India (FCI) in the central pool has hit 6 year high, the Government plans to increase allocations to below-poverty-line (BPL) families. Additionally, the Food Corporation of India has commissioned a new roadmap to speed up silo construction to meet its target of 100 lakh tonnes of storage space by 2022. FCI was set up in 1965 (under the Food Corporation Act, 1964) with three basic objectives.

4. National Rural Drinking Water Programme (NRDWP) is one of the components of-

A. Bharat Nirman
B. Social Protection Program
C. Swarnjayanti Gram SwarojgarYojana
D. Poverty Alleviation programmes
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bharat Nirman

Explanation: National Rural Drinking Water Programme (NRDWP) was launched under Bharat Nirman by UPA Government with objective of ensuring provision of safe and adequate drinking water supply through hand-pumps, piped water supply etc. to all rural areas, households and persons. This programme was launched after merging the three erstwhile programmes on Accelerated Rural Water Supply Programme-ARWSP; Swajaldhara and National Rural Water Quality Monitoring & Surveillance.

The NRDWP has the following six components:

  1. NRDWP (Coverage),
  2. NRDWP (Sustainability)
  3. NRDWP (Water quality)
  4. NRDWP (DDP areas)
  5. NRDWP (Natural calamity)
  6. NRDWP (Support)

In accordance with the policy of Government of India, the Department of Drinking Water Supply has earmarked 10% of the total Central outlay for the programme for the NE States.

The Objectives of this program is to provide:

  • 40 liters per capita per day (lpcd) of safe drinking water for human beings.
  • 30 lpcd additional for cattle in the Desert Development Programme Areas.
  • One hand-pump or stand post for every 250 persons.
  • The water source should exist within the habitation / within 1.6 km in the plains and within 100 mtrs. elevation in the hilly areas.

5. Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana was launched in which year?

A. 2017
B. 2016
C. 2015
D. 2014
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2015
Explanation: ‘Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana’ was launched on 1 july 2015 with the motto of ‘Har Khet Ko Paani’. The overreaching vision of Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana (PMKSY) is to ensure access to some means of protective irrigation to all agricultural farms in the country, to produce ‘per drop more crop’, thus bringing much desired rural prosperity. Amongst various objectives in the Scheme are convergence of investments in irrigation at the field level, physical access of water on the farm, and expansion of cultivable area under assured irrigation (Har Khet ko pani), enhancement of the adoption of precision-irrigation, reduction of wastage of water etc.

6. Pradhan Mantri Formalization of Micro Food Enterprises (PM FME) scheme has been launched by__________.

A. Ministry of Finance
B. Ministry of Food Processing Industries
C. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
D. Ministry of Consumer Affairs, Food, and Public Distribution
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Food Processing Industries

Explanation: The Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal launched the Pradhan Mantri Formalization of Micro Food Processing Enterprises (PM FME) scheme as a part of Atmanirbhar Bharat Abhiyan. The scheme will be implemented over a period of five years from 2020-21 to 2024-25 with an outlay of Rs.10,000 crore.  The scheme aims to provide financial, technical, and business support for the upgradation of existing micro food processing enterprises. Under the scheme, meant for the unorganised sector, the expenditure will be shared by the central and state governments in the ratio of 60:40.

7. National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) is an apex organization of marketing cooperatives for agricultural produce in India. NAFED is established under which ministry?

A. Social Welfare Ministry
B. Finance Ministry
C. Agriculture Ministry
D. Rural Development Ministry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Agriculture Ministry

Explanation: National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd.(NAFED) was established on the auspicious day of Gandhi Jayanti on 2nd October 1958. It is an apex organization of marketing cooperatives for agricultural produce in India, under Ministry of Agriculture. Nafed is registered under the Multi State Co-operative Societies Act. Nafed was setup with the object to promote Co-operative marketing of agricultural produce to benefit the farmers. Agricultural farmers are the main members of Nafed, who have the authority to say in the form of members of the General Body in the working of Nafed.

8. Micro Irrigation Fund (MIF) has been instituted with NABARD with an initial corpus of how much for expanding coverage of Micro Irrigation.?

A. 15, 000 crore
B. 10, 000 crore
C. 7000 crore
D. 5000 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5000 crore

Explanation: Micro Irrigation Fund with a corpus of Rs. 5000 crore has been operationalized in NABARD from 2019-20. The objective of the fund is to facilitate State Govts. efforts in mobilizing additional resources for expanding coverage under micro irrigation and incentivizing its adoption beyond provisions of PMKSY-PDMC.

9. Which of the following method is not involved in Post-Harvest Technology?

A. Filtering
B. Fermenting
C. Chilling
D. Boiling and Drying
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Filtering

Explanation: Drying, drying and wet salting, smoking, boiling and drying, smoking and drying, fermenting, icing, fish paste are the traditional post-harvest technologies. Modern technologies include freezing, chilling, fermenting, electric and solar drying, curing and rack drying, canning, fishmeal, and fish products. Filtering process is not done in post-harvest Technology.

10. Ayrshire breed of cattle originated from-

A. France
B. Britain
C. Scotland
D. Denmark
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Scotland

Explanation: Origin of the breed is Ayrshire in Scotland and considered as most beautiful dairy breed. These are very active animals but hard to manage. They do not produce as much milk or butter fat (only 4%) as some of the other dairy breeds.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here