Computer Knowledge Questions on Software
Computer Knowledge Questions on Software
SBI PO Free Mock Test 2022

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Computer Software for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on Computer Software ” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Software for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Software will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Software


1. Set of programs which consist of a full set of documentation is termed as-

A. Software packages
B. Bus packages
C. File packages
D. Database packages

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Software packages

Explanation- A software package is an assemblage of files and information about those files. Linux distributions are usually installed as separate software packages, each of which is a particular application, such as a Web browser or a development environment. Each package includes an archive of files and information about the software, such as its name, the specific version and a description.

2. Specialized program that allows used to utilize in specific application is classified as-

A. Relative Programs
B. Application Programs
C. Replicate Programs
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Application Programs

Explanation- An application, also referred to as an application program or application software, is a computer software package that performs a specific function directly for an end user or, in some cases, for another application.

3. _______________ translated and executes program at run time line by line.

A. Loader
B. Linker
C. Interpreter
D. Compiler

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Interpreter

Explanation- Interpreter converts the programs in a high-level language to low-level language. It translates line by line and reports the error once after completing the translation process.

4. The primary purpose of software is to turn data into-

A. Objects
B. Programs
C. Information
D. Websites

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Information

Explanation-The primary purpose of software is to turn data into Information. When that data is processed into sets according to context, it provides information. Data refers to raw input that when processed or arranged makes meaningful output. Information is usually the processed outcome of data.

5. Software designed for a specific purpose/ application such as pay calculations, processing of examination result, etc. are known as-

A. customized software
B. application software
C. system software
D. utility software

Show Correct Answers

Correct Answer – B. application software

Explanation-An application is any program, or group of programs, that is designed for the end user. Applications software (also called end-user programs) include such things as database programs, word processors, Web browsers and spreadsheets.

6. Which of the following is included in Utility Programs?

A. Disk defragmenter
B. Backup software
C. Virus scanning software
D. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: D. All of the above

Explanation-Utility Programs help to manage, maintain and control computer resources. They are also known as service programs. Examples of utility programs are antivirus software, backup software, disk defragment, backup, disk clean etc.

7. Which of the following is not related to an application software?

A. DBMS
B. Operating system
C. Word processor
D. Railway reservation system

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Operating system

Explanation- The difference between operating system and application software is that an operating system is a system software that works as the interface between the user and the hardware while the application software is a program that performs a specific task.

8. Which one of the following is a set of instructions that tells the hardware how to perform the tasks?

A. CPU
B. Software
C. Compiler
D. Hardware

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Software

Explanation-Software is a set of instructions that tells the hardware what to do. People, however, are the most important component of a computer system – people use the power of the computer for some purpose.

9. Which of the following describe an Operating Software?

A. Program
B. Language
C. System software
D. Application software

Show Correct Answers

Correct Answer – C. System software

Explanation-An operating system (OS) is system software that manages computer hardware, software resources, and provides common services for computer programs.

10. Which software takes control of the computer system on startup?

A. System software
B. Application software
C. Compiler
D. Operating system

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Operating system

Explanation- Operating system software takes control of computer system on startup. An Operating System (OS) is an interface between a computer user and computer hardware. An operating system is a software which performs all the basic tasks like file management, memory management, process management, handling input and output, and controlling peripheral devices such as disk drives and printers.


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions

Current Economy & Banking Awareness Cracker (January to July 2021) – Download EBook Now

Current Economy & Banking Awareness for IBPS, SBI, RBI and NABARD exams


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021