NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions
NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section hold an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Economic & Social Issues (ESI) Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Question | Set-13


1. What amount has been approved for the project of Kosi – Mechi river interlinking by MOEFCC (Ministry of Environment, Forest and Climate Change)?

A. 4500 crore
B. 5000 crore
C. 4900 crore
D. 4200 crore
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – C. 4900 crore

Explanation- The Centre has approved the Rs 4,900 crore project for interlinking of Kosi and Mechi rivers of Bihar.

2. According to National Council of Applied Economic Research (NCAER), What will be India’s GDP Growth for FY21?

A. 6.7%
B. 7.3%
C. 7.0%
D. 6.9%
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – B. 7.3%

Explanation- The National Council of Applied Economic Research (NCAER) has said it sees the economy registering a contraction of 7.3 per cent in FY21. Releasing its ‘2020-21 Mid-Year Review of the Indian Economy’ at a webinar, the NCAER has forecast the annual CPI inflation at 6.7 per cent. It has revised its GDP growth forecasts for Q3 and Q4 to 0.1 per cent and 2 per cent, respectively. CPI headline inflation is forecast at 7 per cent in Q3 and 6.3 per cent in Q4. The NCAER GDP forecast of (-) 7.3 per cent for FY21 is only marginally higher than the RBI forecast of (-) 7.5 per cent.

3. Which act is to be replaced by the Consumer Protection Bill, 2019 that seeks to establish authorities for timely and effective administration and settlement of consumer disputes?

A. Consumer Protection Act, 1984
B. Consumer Protection Act, 1989
C. Consumer Protection Act, 1988
D. Consumer Protection Act, 1986
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – D. Consumer Protection Act, 1986

4. Which department has conducted India’s first national Time Release Study (TRS)?

A. Department of Investment and Public Asset Management of the Ministry of Finance
B. Department of Financial Services of the Ministry of Finance
C. Department of Revenue of the Ministry of Finance
D. Department of Economic Affairs of the Ministry of Finance
E. None of these

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – C. Department of Revenue of the Ministry of Finance

Explanation- The Department of Revenue, Ministry of Finance, as part of its strategic commitment to improving global trade, conducted India’s first national Time Release Study (TRS) between 1st – 7th August.

5. In which of the following places is the WTO headquartered?

A.  Austria, Vienna
B. Geneva, Switzerland
C.  Bonn, Germany
D. Buenos Aires, Argentina
E. Washington DC, USA

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – B.  Geneva, Switzerland

Explanation- Geneva, Switzerland, where the WTO headquarters is located, is a unique place, with many United Nations and other international organizations, as well as missions to the WTO.

6. The World Happiness Report is published by which of the following agencies/organizations?

A. UNDP
B. UN Sustainable Development solutions Network
C. IMF
D. WEF
E. World Bank

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer: B. UN Sustainable Development solutions Network

Explanation- World Happiness Report is published by the UN Sustainable Development solutions Network on the eve of International Day of Happiness (20 March). It ranks the countries based on factors such as inequality, life expectancy, GDP per capita, public trust (i.e. a lack of corruption in government and business), and social support. Together they are used to generate a happiness score of country on a scale from 1 to 10.

7. In which of the following years was the Doha Development Agenda launched?

A. 2015
B. 2001
C. 1995
D. 2005
E. 2009

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – B. 2001

Explanation- The Doha Development Agenda was launched in the November 2001, which was at the 4th Ministerial Conference held in Doha, Qatar.
· The talks aimed at further liberalizing trade, whilst making it easier for developing countries, particularly Least Developed Countries (LDCs), to integrate into the WTO multilateral system.
· The Doha Round began with a ministerial-level meeting in Doha, Qatar in 2001. Subsequent ministerial meetings took place in Cancún, Mexico (2003), and Hong Kong (2005). Related negotiations took place in Paris, France (2005), Potsdam, Germany (2007), and Geneva, Switzerland (2004, 2006, 2008);

8. Which of the following is not one of the Principles of the Trading System of the WTO that form the foundation of the Multilateral Trading System?

A. Most-Favoured Nation Treatment
B. National Treatment: Treating locals and foreigners equally
C. Ensuring Fair Competition
D. Bringing in Transparency and Predictability
E. Formation of Regional Blocks for ensuring Free Trade Agreements

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – E.  Formation of Regional Blocks for ensuring Free Trade Agreements

Explanation- All the options except Option (e) form the Principles of the Trading System. Other Principles being:
(a)Encouraging Freer Trade through negotiations
(b)Encouraging Development and Economic Reforms

9. The Trade Facilitation Agreement (TFA) came into force in which of the following years?

A. 2013
B. 2017
C. 2016
D. 2009
E. 2014

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer – B. 2017

Explanation- India became the 76th member to ratify the trade facilitation agreement (TFA) of the World Trade Organization. The TFA came into force on 22nd February 2017 with the ratification of two-third membership of the WTO.

10. The Reserve Bank of India (RBI) has released “Guidelines for ‘on tap’ Licensing of Small Finance Banks in the Private Sector”. What is the minimum paid-up voting equity capital required for opening of Small Finance Bank?

A. Rs 600 crore
B. Rs 300 crore
C. Rs 200 crore
D. Rs 500 crore
E. Rs 100 crore

<strong>Show </strong><strong>Correct Answers</strong>

Correct Answer: C. Rs 200 crore

************************************************************************

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

Free Current Affairs Test & Monthly eBook 2024 – Click Here
SEBI Grade A Cracker 2024 – Attempt 10000+ MCQ  Here
RBI Grade B Cracker 2024 – Attempt 11000+ MCQ  Here
SBI Clerk Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mock Tests – Attempt Free Here
Best Topic Wise Tests for Bank (PO/Clerk) Exams 2024: 10000+ Questions with Answers