Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers
Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers
SBI PO Free Mock Test 2022

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on “Introduction to Computers” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers | Set – 44


1. What is a computer?

A. Electronic machine
B. Power machine
C. Logical machine
D. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Electronic machine

Explanation- A computer is a electronic machine or device that performs processes, calculations and operations based on instructions provided by a software or hardware program. It has the ability to accept raw data as input, processes it and produce information as output.

2. ______________ is processed in information by computer processor?

A. Number
B. Alphabet
C. Data
D. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Data

Explanation- A computer is an electronic machine which stores, reads and processes data to produce meaningful information.

3. Fourth Generation computers were based on-

A. Integrated Circuits
B. Vacuum tubes
C. Transistors
D. Microprocessors

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Microprocessors

Explanation-

Generation Technology Used
First Generation Vacuum Tubes
Second Generation Transistors
Third Generation Integrated Circuits
Fourth Generation Microprocessor
Firth Generation Artificial Intelligence

4. Which of the following is/are characteristics of Computer?

A. Diligence
B. Versatility
C. Reliability
D. All of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the Above

Explanation- The characteristics of the computer system are as follows −

Speed- A computer works with much higher speed and accuracy compared to humans while performing mathematical calculations. Computers can process millions (1,000,000) of instructions per second. The time taken by computers for their operations is microseconds and nanoseconds.

Accuracy- Computers perform calculations with 100% accuracy. Errors may occur due to data inconsistency or inaccuracy.

Diligence- A computer can perform millions of tasks or calculations with the same consistency and accuracy. It doesn’t feel any fatigue or lack of concentration. Its memory also makes it superior to that of human beings.

Versatility- Versatility refers to the capability of a computer to perform different kinds of works with same accuracy and efficiency.

Reliability- A computer is reliable as it gives consistent result for similar set of data i.e., if we give same set of input any number of times, we will get the same result.

Automation- Computer performs all the tasks automatically i.e. it performs tasks without manual intervention.

Memory- A computer has built-in memory called primary memory where it stores data. Secondary storage are removable devices such as CDs, pen drives, etc., which are also used to store data.

5. Which language was used to program Second Generation computers?

A. Binary Coded Language
B. Assembly Language
C. Machine Language
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assembly Language

Explanation-

Generation Language
First Generation Machine Language or Low-level Language
Second Generation Assembly Language
Third Generation High Level Language
Fourth Generation Software Package

6. EDSAC stands for-

A. Electronic Delay Storage Automatic Calculator
B. Electronic Discrete Storage Automatic Calculator
C. Electronic Delay Serial Automatic Calculator
D. Electronic Discrete Storage Automatic Calculator

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Electronic Delay Storage Automatic Calculator

Explanation-EDSAC is first generation of computer. EDSAC. The Electronic Delay Storage Automatic Calculator (EDSAC), developed at Britain’s Cambridge University, ran its first programs in 1949. It became the first stored-program computer in regular use, heralding the transition from test to tool.

7. What does ‘S’ stands for in ULSI?

A. Scale
B. Storage
C. Scientific
D. Script

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Scale

Explanation- Ultra large-scale integration (ULSI) is the process of integrating or embedding millions of transistors on a single silicon semiconductor microchip. ULSI technology was conceived during the late 1980s when superior computer processor microchips, specifically for the Intel 8086 series, were under development. ULSI is a successor to large-scale integration (LSI) and very large-scale integration (VLSI) technologies but is in the same category as VLSI.

8. IC is made up of-

A. Microprocessors
B. Vacuum tubes
C. Transistors
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Transistors

Explanation-An Integrated Circuit (IC) is a minuscule electronic circuit that consists of active and passive components as well as interconnections. These components include transistors, diodes, capacitors and resistors.

9. Who among the following is known as Father of Computers?

A. Charles Babbage
B. Alan Turing
C. Ted Hoff
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Charles Babbage

Explanation-

  • Father of Computers – Charles Babbage
  • Father of Modern Computers – Alan Turing
  • One of the inventors of Microprocessor – Ted Hoff

10. Desktop and Personal computers are also known as-

A. Super Computers
B. Quantum Computers
C. Mainframe Computers
D. Micro Computers

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Micro Computers

Explanation- Microcomputers are also known as Personal Computers and these include Desktop Computers, Laptops, Notebooks, Mini Tower Microcomputers and Full Tower Microcomputers.


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions