NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phase i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-13


1. Enrichment of water bodies by nutrients and consequent bloom of algal and Other aquatic plants known as-

A. Eutrophication
B. Podzolization
C. Pedoturbation
D. Water purification
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Eutrophication

Explanation: “Eutrophication is an enrichment of water by nutrient salts that causes structural changes to the ecosystem such as: increased production of algae and aquatic plants, depletion of fish species, general deterioration of water quality and other effects that reduce and preclude use”.

2. Mycorriza is most suitable for the absorption of which nutrient-

A. Fe
B. K
C. S
D. P
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. P

Explanation:  Mycorrhizae are able to create a vast connection between the roots of a plant and with the soil around them, which allows for the fungus to uptake nutrients such as nitrogen and phosphorus for the plant and increase the surface area of the roots.

3. Availability of phosphorus is maximum in which type of soils-

A. Acidic
B. Alkali
C. Neutral
D. Basic
E. Saline

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Alkali

Explanation:  Phosphorus in the form of phosphate (expressed as P2O5) is a nutrient for plants and a building block in food production. The agriculture sector uses a large amount of chemical fertilizers to replenish and supplement nutrients that growing plants take from the soil. Availability of phosphorus is maximum in Alkali soils.

4. Agriculture education day is celebrated to commemorate the anniversary of-

A. Dr. B.R. Ambedkar
B. Dr. Rajendra Prasad
C. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan
D. R. Venkatraman
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dr. Rajendra Prasad

Explanation:   The ICAR celebrates the Agricultural Education Day on 3rd December every year across the country to commemorate the Birth Anniversary of Bharat Ratna, Dr. Rajendra Prasad, the first Agriculture Minister of the country and First President of Independent India.

5. Which of the following is considered as the three pillars of sustainability?

A. Economic development
B. Social development
C. Environment protection
D. All of the above
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the above

Explanation: Sustainability is most often defined as meeting the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet theirs. It has three main pillars: economic, environmental, and social. These three pillars are informally referred to as people, planet and profits.

6. Government of India has formulated which of the following schemes aimed to tackle the crisis of depleting ground water level?

A. Atal Jal Yojan
B. Atal Bhudhan Yojana
C. Atal Bhujal Yojana
D. Atal Neer Yojana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Atal Bhujal Yojana

Explanation: Atal Bhujal Yojana has been formulated by the Ministry to address the criticality of ground water resources in a major part of the country. The scheme aims to improve ground water management in priority areas in the country through community participation.

7. Golden Revolution is related to?

A. Oilseed Production
B. Honey Horticulture
C. Jute Production
D. Egg Production
E. Agricultural Production

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Honey Horticulture

Explanation: In India, the period between 1991 to 2003 is termed as Golden Revolution. Golden revolution is about Honey and Horticulture production.

8. ________ Crop is grown in the laterite soil.

A. Coffee
B. Coconut
C. Tea
D. Rubber
E.  All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  All of the above

Explanation: Suitable Crops of Laterite Soils – These soil are not very fertile and is used in cotton growing, rice cultivation, wheat cultivation, pulses growing, cultivation of tea, growing coffee, growing rubber, growing coconut and growing cashews. Most of the time these soil are used to make bricks due to presence of large amounts of iron.

9. HD 2967 is the new high yielding variety of –

A. Maize
B. Rice
C. Gram
D. Wheat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Wheat

10. Plant growth regulator used as cotton defoliant is-

A. Abscisic acid
B. Glyphosate
C. ethylene
D. GA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Abscisic acid

Explanation: Plant Growth Regulators can be of a diverse chemical composition such as gases (ethylene), terpenes (gibberellic acid) or carotenoid derivates (abscisic acid). They are also referred to as plant growth substances, phytohormones or plant hormones. Based on their action, they are broadly classified as follows:

  • Plant Growth Promoters – They promote cell division, cell enlargement, flowering, fruiting and seed formation. Examples are auxins, gibberellins and cytokinins.
  • Plant Growth Inhibitors – These chemicals inhibit growth and promote dormancy and abscission in plants. An example is an abscisic acid.

************************************************************************

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF
NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)