NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions
NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section hold an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Economic & Social Issues (ESI) Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Question | Set-11


1. Which state has launched ‘Parivarthanam’ scheme to improve the livelihood of the fishing community?

A. Kerala
B. Gujarat
C. Odisha
D. Maharashtra
E. Tamil Nadu

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Kerala

Explanation- Kerala Fisheries Minister, J. Mercykutty Amma has inaugurated ‘Parivarthanam’ scheme which aims to improve the livelihood skills of youngsters along the coastline and improve their socio-economic condition of fishers.

2. The Nagoya Protocol was adopted in which of the following years?

A. 2010
B. 2012
C. 2014
D. 2008
E. 2007

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2010

Explanation- Nagoya Protocol – The Nagoya Protocol is about “Access to Genetic Resources and the Fair and Equitable Sharing of Benefits Arising from their Utilization”, one of the three objectives of the CBD. The Protocol was adopted on 29 October 2010 in Nagoya, Japan, and entered into force on 12 October 2014. It has been ratified by 60 parties.The Nagoya Protocol is intended to create greater legal certainty and transparency for both providers and users of genetic resources by:

• Establishing more predictable conditions for access to genetic resources.
• Helping to ensure benefit-sharing when genetic resources leave the contracting party providing the genetic resources.
• By helping to ensure benefit-sharing, the Protocol creates incentives to conserve and sustainably use genetic resources, and therefore enhances the contribution of biodiversity to development and human well-being.

3. What do you understand by the ‘Net Domestic Investment’ in an economy?

  1. It is the difference between the investment made by Nationals and foreign Nationals
  2. It is the difference between the total investment made and consumption of fixed capital in accomplishing the year’s production.
  3. It is the difference between market value and Book value of outstanding capital stock
  4. Total market value of the fixed capital deployed in an economy in a given year
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer – B It is the difference between the total investment made and consumption of fixed capital in accomplishing the year’s production

Explanation: Net Domestic Investment in an economy is the amount spent by an economy on capital assets less depreciation or the consumption of fixed capitals. If gross investment is consistently higher than depreciation, net investment will be positive, indicating that productive capacity is increasing. Conversely, if gross investment is consistently lower than depreciation, net investment will be negative, indicating that productive capacity is decreasing, which can be a potential problem down the road. This is true for all entities, from the smallest companies to the largest economies.

4. With regard to the principle of the trading system under the WTO: ‘National Treatment’, which of the following statements is correct?

A. It is a principle which states that both imported, and locally-produced goods should be treated equally even before the foreign goods have entered the market.
B. It is a principle which states that locally produced goods should always be given preference over the imported goods.
C. It is a principle which states that imported goods should be given preference over the locally produced goods.
D. It is a principle which states that both imported, and locally-produced goods should be treated equally — at least after the foreign goods have entered the market.
E. None of the above given statements are correct.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. It is a principle which states that both imported, and locally-produced goods should be treated equally — at least after the foreign goods have entered the market.

Explanation-  National Treatment: Treating locals and foreigners equally:
• Imported and locally-produced goods should be treated equally — at least after the foreign goods have entered the market.
• The same should apply to foreign and domestic services, and to foreign and local trademarks, copyrights and patents.
• This principle of “national treatment” (giving others the same treatment as one’s own nationals) is also found in all the three main WTO agreements (Article 3 of GATT, Article 17 of GATS and Article 3 of TRIPS), although once again the principle is handled slightly differently in each of these.

5. As per Census 2011, how many Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) have been identified in India?

A. 53
B. 66
C. 75
D. 59
E. 45

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 75

Explanation- 75 tribal groups have been categorized by Ministry of Home Affairs as Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG)s. PVTGs reside in 18 States and UT of A&N Islands. The Ministry of Tribal Affairs implements the Scheme of “Development of Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs)” exclusively for them.

6. Which of the following statements is/are correct with regard to the Quantitative and Qualitative tools of the Monetary Policy?
1. The Qualitative Tools are specific in nature and can target a particular sector.
2. The Quantitative Tools are indirect in nature.
3. The examples of Qualitative Tools are Loan to Value Ratio, Moral Suasion etc.
4. The examples of Quantitative Tools are CRR, SLR, Repo rate and Reverse Repo rate.

A. 1, 2, 3
B. 2 and 4
C. 1, 2, 3, 4
D. 3 and 4
E. 1 and 3

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1, 2, 3, 4

Explanation- Instruments of Monetary Policy:
(a) The instruments of monetary policy are of two types: first, quantitative, general or indirect; and second, qualitative, selective or direct.
(b) They affect the level of aggregate demand through the supply of money, cost of money and availability of credit.

7. In which of the following places is the International Solar Alliance (ISA) headquartered?

A. New Delhi, India
B. Paris, France
C. Gurgaon, Haryana, India
D. Berlin, Germany
E. Brasilia, Brazil

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gurgaon, Haryana, India

Explanation- The ISA, headquartered in India, has its Secretariat located in the campus of National Institute of Solar Energy, Gwalpahari, Gurgaon, Haryana. ISA Interim Secretariat has been operational as a de-facto organization since 25t h January, 2016. India has offered to meet ISA Secretariat expenses for initial five years.

8. Which of the following statement(s) is/are incorrect with regard to the International Solar Alliance?

A. Only the developing countries are the members of the ISA.
B. ISA has become a treaty-based international intergovernmental organization on 6th December 2017.
C. India and USA had launched International Solar Alliance (ISA) at the Conference of Parties (CoP21) Climate Conference in Paris, France.
D. Both (A) and (C)
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both (A) and (C)

Explanation- India and France had launched International Solar Alliance (ISA) at the Conference of Parties (CoP21) Climate Conference in Paris, France in the year 2015. The idea of alliance was mooted by Indian PM Narendra Modi to harness solar power as a major step to mitigate carbon gas emissions. It aims to bring solar rich 121 tropical countries located fully or partly between the Tropic of Cancer and Capricorn together to tap solar energy.

9. Which of the following portals has been launched by the Ministry of Women and Child Development to ease the process of filing sexual harassment complaints at the workplace both for the public as well as the private sector?

A. Sahayak
B. Sahayata
C. e-Box
D. e-complaint
E. SHe-Box

Show Correct Answers

Correct Answer – E. SHe-Box

Explanation- The Ministry of Women and Child Development has linked SHe-Box, the online portal to report complaints of Sexual Harassment at Workplace, to all the Central Ministries, Departments and 653 districts across 33 States/Union. Territories.

10. Where is the Asian Development Bank headquartered?

A. Manila
B. Geneva
C. Vienna
D. New York
E. Washington, D.C

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Manila

************************************************************************

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF
NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here