NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Questions
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-18


1. Intensive agriculture program was launched in which year?

  1. A. 1972
  2. 1980
  3. 1960
  4. 1993
  5. 1987
Show Correct Answers

Correct Answer: C. 1960

Explanation: The Intensive Agriculture District Programme (IADP) was launched as the first major experiment in intensive agriculture development in the year 1960. Intensive Agriculture Development program was started with the assistance of Ford Foundation.

2. For soil testing government is planning to set mini labs in-

  1. Every district
  2. In each and every Villages
  3. Every States
  4. KVK
  5. Every capital of the states
Show Correct Answers

Correct Answer: B. In each and every Villages

Explanation: In order to provide farmers an easy tool to check nutrients of the soil before opting for suitable crops in their farms, the Union agriculture ministry is planning to install a mini-lab -Mridaparikshak — for soil testing in each and every gram panchayat in the country.

3. Agronomy is a branch of Agriculture that deals with-

  1. Breeding of crop plants
  2. Principles of field management
  3. Principles and practice of crop production
  4. Protection of crops from Diseases and Pests
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer: C. Principles and practice of crop production

Explanation: Agronomy is a branch of agricultural science that deals with the study of crops and the soils in which they grow. Agronomists work to develop methods that will improve the use of soil and increase the production of food and fiber crops.

4. Golden Acr, Pride of India, express, are the improved varieties of which of the following crop-

  1. Cauliflower
  2. Broccoli
  3. Knol-khol
  4. Cabbage
  5. Watermelon
Show Correct Answers

Correct Answer: D. Cabbage

Explanation: The Golden Acre is a firm, medium green tasty cabbage that arrives early and is excellent cooked or raw in stews and salads.

5. Which of the following fruit plants bears fruits twice a year-

  1. Cashews
  2. Grape
  3. Jack fruit
  4. Pomegranate
  5. Grape, Pomegranate, jack fruit
Show Correct Answers

Correct Answer: E. Grape, Pomegranate, jack fruit

Explanation: Grape, Pomegranate, jack fruit bear twice a year.

6. Which of the following policy (Yojana) bring 5 lakh acres under organic farming?

  1. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission
  2. Pramaparagat Krishi Vikas Yojana
  3. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojana
  4. PM Fasal Bima Yojana
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer: B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojana

Explanation: The ‘Parmparagat Krishi Vikas Yojana’ bring 5 lakh acres under organic farming over a three-year period,”.

7. Which part of India is known for using minimum use of Chemical fertilizers and pesticides?

  1. Central region
  2. North Eastern Region
  3. Southern Region
  4. Western Region
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer: B. North Eastern Region

Explanation: The North East Region is known for minimum usage of chemical fertilizers and pesticides.

8. ‘Nakul swasthya Patra’ is a scheme by the government for which among the following purposes?

  1. A. Wellness of animals
  2. Wellness of animal owners
  3. Taking care of lactating mother in the rural area
  4. Taking care of lactating mother in the rural area
  5. None of the above
Show Correct Answers

Correct Answer: A. Wellness of animals

Explanation: Government has announced four schemes for the maintaining the health of animals and livestock. These are “Pashudhan Sanjivani”, an animal wellness programme and provision of Animal Health Cards (‘Nakul Swasthya Patra’).

9. National Rural Health Mission has been launched in the country in …………

A. 2003
B. 2005
C. 2007
D. 2009
E. 2010

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2005

Explanation: The National Rural Health Mission (NRHM) was launched on 12th April 2005 throughout India with a commitment of the government to carry out the necessary architectural corrections in the basic health care delivery system.

10. Soil Health Card is nationwide program to conduct farm level soil analysis. In which year the Soil Health Card Scheme was launched?

A. 2013
B. 2014
C. 2016
D. 2012
E. 2015

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 2015

Explanation: Soil Health Card Scheme is a scheme launched by the Government of India in 19 February 2015. Under the scheme, the government plans to issue soil cards to farmers.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here