NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions
NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section hold an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Economic & Social Issues (ESI) Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Question | Set-18


1. Mixed economy means-

A. co-existence of small and large industries
B. promoting both agriculture and industries in the economy
C. co-existence of public and private sectors
D. co-existence of the rich and the poor
E. existence of wholesale and retail markets

Show Correct Answers

Correct Answer – C. co-existence of public and private sectors

Explanation-A mixed economy is defined as an economic system consisting of a mixture of either markets and economic planning, public ownership and private ownership, or markets and economic interventionism.

2. Which of the following is one of the measures of economic growth of a country?

A. Poverty alleviation program
B. Number of companies listed on the stock exchanges
C. Gross domestic product of the nation
D. Number of foreign nationals working in a country
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gross domestic product of the nation

Explanation-Economic growth is the increase in the inflation-adjusted market value of the goods and services produced by an economy over time. It is conventionally measured as the percent rate of increase in real gross domestic product, or real GDP.

3. Which of the following is one of the indicators of Human Development Index (HDI)?

A. Life expectancy at birth
B. Total cost of the agricultural land with a family
C. Total area of the agricultural land with a family
D. Availability of perennial source of water for irrigation
E. Nature of employment, casual permanent or semi-permanent

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Life expectancy at birth

Explanation-The Human Development Index (HDI) is a composite statistic of life expectancy, education, and per capita income indicators, which are used to rank countries into four tiers of human development.

4. Real national income growth refers to-

A. national income growth adjusted for inflation
B. national income growth adjusted for population growth
C. national income growth adjusted for depreciation rate
D. national income growth adjusted for saving growth
E. national income growth adjusted for saving

Show Correct Answers

Correct Answer: A. national income growth adjusted for inflation

Explanation-The real economic growth, or real GDP growth rate, measures economic growth as it relates to the gross domestic product (GDP) from one period to another, adjusted for inflation, and expressed in real terms as opposed to nominal terms.

5. Which state has launched the ‘Jalsathi’ programme to ensure supply of safe drinking water to all households in the state?

A. Maharashtra
B. Odisha
C. Tamil Nadu
D. Karnataka
E. Assam

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation-Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has launched the ‘Jalsathi’ programme to ensure supply of safe drinking water to all households in the state.

6. The term ‘Gross National Happiness’ was coined by-

A. Amretya Sen
B. Bhutan’s King
C. Maqbool Haq
D. European Union
E. Economists of Sweden

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Bhutan’s King

Explanation-Gross National Happiness is a term coined by His Majesty the Fourth King of Bhutan, Jigme Singye Wangchuck in the 1970s.

7. Which of the following refers to a type of unemployment that occurs when a worker is shifting from one job to the other?

A. Structural unemployment
B. Chronic unemployment
C. Frictional unemployment
D. Disguised unemployment
E. Seasonal unemployment

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Frictional unemployment

Explanation-It occurs when a worker is shifting from one job to the other. During the mobility period, he may unemployed for some time. It is a temporary phenomenon. In other words, Frictional unemployment is the time period between jobs when a worker is searching for, or transitioning from one job to another.

8. In which of the following places is the Islamic Development Bank (IDB) headquartered?

A. Abu Dhabi, UAE
B. Dubai, UAE
C. Jeddah, Saudi Arabia
D. Kuwait City, Kuwait
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jeddah, Saudi Arabia

Explanation-The Islamic Development Bank (IDB) is a multilateral development financing institution located in Jeddah, Saudi Arabia. It was founded in 1973 by the Finance Ministers at the first Organisation of the Islamic Conference (now called the Organisation of Islamic Cooperation) with the support of the king of Saudi Arabia at the time, and began its activities on 20 October 1975. There are 56 shareholding member states. On the 22 May 2013, IDB tripled its authorized capital to $150 billion to better serve Muslims in member and non-member countries. The Bank has received credit ratings of AAA from Standard & Poor’s, Moody’s and Fitch. Saudi Arabia holds about one quarter of the bank’s paid up capital. The IDB is an observer at the United Nations General Assembly.

9. When is the World Youth Skills Day celebrated?

A. 15th November
B. 15th December
C. 15th July
D. 15th August
E. 15th April

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 15th July

Explanation-World Youth Skills Day that annually falls on July 15 is one of new UN International Days of observance. It was established by the UN General Assembly on November 11, 2014. Observance of the day aims to create more awareness on training and the development of skills for the youth of today and also create better employment opportunities for the youth. The Government of India launched the Skill India Mission on this day in July, 2015.

10. Which of the following organizations releases the Global Economic Prospects Report?

A. The International Monetary Fund
B. The World Bank
C. The Asian Development Bank
D. The New Development Bank
E. The World Economic Forum

Show Correct Answers

Correct Answer – B. The World Bank

Explanation-the World Bank Group releases its ‘Global Economic Prospects’ report.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here