NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-15


1. The scheme to provide the remunerative prices to the farmers in case of glut in production and fall in prices is known as?

A. MIS
B. PIB
C. ISST
D. Both c and a
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer A. MIS

Explanation: Market Intervention Scheme (MIS) is a price support mechanism implemented on the request of State Governments for the procurement of perishable and horticultural commodities in the event of a fall in market prices.

2. The method of harvesting a crop that leaves the roots and the lower parts of the plant uncut to give the subtle crops is known as?

A. Mulching
B. Intensive farming
C. Ratooning
D. Zero tillage farming
E. Mixed farming

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ratooning

3. Which of the following element is Indirectly related with drought-resistant?

A. N
B. Zn
C. K
D. P
E. Ca

Show Correct Answers

Correct Answer – D. P

Explanation: Phosphorus (P) is a key element required for normal plant development.

4. The optimum pH required for nitrification is-

A. 6.5
B. 9.5
C. 7.5
D. 5.5
E. 8.5

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 8.5

Explanation: The optimal pH for nitrification is 8.0, with nitrification limited below pH 6.0. Oxygen uptake is optimal at a 7.0 to 7.4 pH.

5. Which of the following are the characteristics of peat soil-

A. Black, heavy, neutral
B. Red, acidic, heavy
C. Red, heavy, acidic
D. Black, heavy, acidic
E. Red, light, alkali

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Black, Heavy, Acidic

Explanation: Pristine peat soils are characterized by large porosity, low density and large water and organic matter contents.Drainage and management practices change peat properties by oxidation, compaction and mineral matter additions.

6. PACS, an instituted of NABARD works at the gram panchayat and village level. In PACS, A stands for?

A. Accredit
B. Agriculture
C. Asset
D. Advisory
E. Ability

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Agriculture

Explanation: PACS – Primary Agriculture credit society a basic unit and smallest credit co-operative institute of NABARD

7. Tomato and potato belong to:

A. North America
B. South America
C. Asia minor
D. Ethiopia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South America

Explanation: Domesticated tomatoes (Solanum lycopersicum) are the cultivated descendants of a wild plant that grows in the Andes region of southern Ecuador and northern Peru.

8. A plant introduced from the new world to the old world is:

A. Rice
B. Wheat
C. Sugarcane
D. Potato
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Potato

Explanation: Christopher Columbus introduced horses, sugar plants, and disease to the New World, while facilitating the introduction of New World commodities like sugar, tobacco, chocolate, and potatoes to the Old World.

9. National Botanical Research Institute is located at:

A. Dehradun
B. Delhi
C. Lucknow
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lucknow

Explanation: National Botanical Research Institute. The National Botanical Research Institute (NBRI) is a research institute of CSIR in Lucknow.

10. Which of the following is an oilseed?

A. Cardamom
B. Garlic
C. Clove
D. Mustard
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mustard

Explanation: The major oilseed crops include soya bean, coconut, oil palm, mustard, sesame, rapeseed, sunflower, safflower, olive seed, etc.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here