NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions
NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Economic & Social Issues (ESI) Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Question | Set-15


1. Which of the following described Market intervention scheme?

  1. Measure to tackle monopoly of a MNC company.
  2. Protectionist measure to regulate inflow of foreign goods.
  3. Price support mechanism for perishable and horticultural goods.
  4. Mechanism to arrest sudden fall in share market price.
  5. None
Show Correct Answers

Correct Answer – C Price support mechanism for perishable and horticultural goods

Explanation: Market Intervention Scheme (MIS) is a price support mechanism implemented on the request of State Governments for procurement of perishable and horticultural commodities in the event of a fall in market prices.

  • The Scheme is implemented when there is at least a 10% increase in production or a 10% decrease in the ruling rates over the previous normal year.
  • Market Intervention Scheme works in a similar fashion to Minimum Support Price based procurement mechanism for food grains but is an ad-hoc mechanism.
  • Its objective is to protect the growers of these horticultural/agricultural commodities from making distress sale in the event of the bumper crop during the peak arrival period when prices fall to a very low level. Thus it provides remunerative prices to the farmers in case of a glut in production and fall in prices.
  • The Department of Agriculture & Cooperation is implementing the scheme.

Under MIS, funds are not allocated to the States. Instead, central share of losses as per the guidelines of MIS is released to the State Governments/UTs, for which MIS has been approved, based on specific proposals received from them.

2. Which state government has launched a ‘cyber safe women’ campaign across the state to spread awareness regarding the atrocities committed against women and children as well as the laws regarding cybercrime?

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Kerala
D. Tamil Nadu
E. Maharashtra

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Maharashtra

3. In India who among the following calculates the Wholesale Price Index (WPI)?

  1. Ministry of Commerce and Industry
  2. Department of Industrial Policy and Promotion
  3. Office of economic Advisor
  4. All of the Above
  5. None of the Above
Show Correct Answers

Correct Answer – D All of the Above

Explanation: Wholesale Price Index (WPI) measures the average change in the prices of commodities for bulk sale at the level of early stage of transactions.

  • The index basket of the WPI covers commodities falling under the three major groups namely Primary Articles, Fuel and Power and Manufactured products.

• In India, Office of Economic Advisor (OEA), Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry calculates the WPI.

4. In the wake of the Bhopal Gas Tragedy, the Government of India enacted which of the following legislations?

A. The Wildlife Protection Act, 1972
B. The Prevention of Cruelty to Animals Act, 1960
C. The Forest Rights Act, 2006
D. The Forest Conservation Act, 1980
E. The Environment Protection Act, 1986

Show Correct Answers

Correct Answer: E. The Environment Protection Act, 1986

Explanation- Environment (Protection) Act of 1986
• In the wake of the Bhopal gas tragedy (1984), the government of India enacted the Environment (Protection) Act of 1986.
• The purpose of the Act is to implement the decisions of the United Nations Conference on the Human Environment of 1972, in so far as they relate to the protection and improvement of the human environment and the prevention of hazards to human beings, other living creatures, plants and property.
• The Act is an “umbrella” for legislations designed to provide a framework for Central Government, coordination of the activities of various central and state authorities established under previous Acts, such as the Water Act and the Air Act.
• In this Act, main emphasis is given to “Environment”, defined to include water, air and land and the inter-relationships which exist among water, air and land and human beings and other living creatures, plants, micro-organisms and property.

5. Which of the following statements is/are incorrect with regard to the World Wide Fund for Nature (WWF)?

A. It is an international non-governmental organization founded on April 29, 1961.
B. It is an organ of the United Nations Organization
C. The group’s mission is “to stop the degradation of the planet’s natural environment and to build a future in which humans live in harmony with nature.”
D. It is the world’s largest conservation organization with over 5 million supporters worldwide, working in more than 100 countries, supporting around 1,300 conservation and environmental projects.
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. It is an organ of the United Nations Organization

Explanation- The World Wide Fund for Nature:
• The World Wide Fund for Nature (WWF) is an international non-governmental organization founded on April 29, 1961, and is working on issues regarding the conservation, research and restoration of the environment.
• It is headquartered in Gland, Switzerland.
• It is the world’s largest conservation organization with over 5 million supporters worldwide, working in more than 100 countries, supporting around 1,300 conservation and environmental projects.
• The group’s mission is “to stop the degradation of the planet’s natural environment and to build a future in which humans live in harmony with nature.”

6. Subsidies which are no or least market distorting are called as what under the World Trade Organization’s ‘Agreement on Agriculture?

A. Blue Box Subsidies
B. Amber Box Subsidies
C. Green Box Subsidies
D. White Box Subsidies
E. Red Box Subsidies

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Green Box Subsidies

Explanation- Subsidies are categorized into 3 boxes:

  • Green Box: Subsidies which are no, or least market distorting includes measures decoupled from output such as income-support payments (decoupled income support), safety – net programs, payments under environmental programs, and agricultural research and-development subsidies.
  • Blue Box: Only ‘Production limiting Subsidies’ under this are allowed. They cover payments based on acreage, yield, or number of livestock in a base year.
  • Amber Box: Those subsidies which are trade distorting and need to be curbed. The Amber Box contains category of domestic support that is scheduled for reduction based on a formula called the “Aggregate Measure of Support” (AMS).

7. Which of the following statement(s) is/are incorrect with regard to Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)?

A. It was first established in 1988 by two United Nations organizations, the World Meteorological Organization (WMO) and the United Nations Environment Programme (UNEP).
B. Membership of the IPCC is open to all members of the WMO and UNEP.
C. The IPCC produces reports that support the United Nations Framework Convention on Climate
Change (UNFCCC).
D. All the above is incorrect
E. None of the above is incorrect

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of the above is incorrect

Explanation- Intergovernmental Panel on Climate Change:
• It is a scientific intergovernmental body under the auspices of the United Nations.
• It was set up at the request of member governments.
• It was first established in 1988 by two United Nations organizations, the World Meteorological Organization (WMO) and the United Nations Environment Programme (UNEP).
• Membership of the IPCC is open to all members of the WMO and UNEP.
• The IPCC produces reports that support the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
• IPCC reports cover all relevant information to understand the risk of human-induced climate change, its potential impacts and options for adaptation and mitigation.

8. A historic global climate deal was reached in Kigali, Rwanda that aimed to phase out Hydro fluorocarbons (HFCs), a family of potent greenhouse gases by the late 2040s. It led to an important amendment to which of the following protocols?

A. Kyoto Protocol
B. Montreal Protocol
C. Nagoya Protocol
D. Cartagena Protocol
E. Other than the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Montreal Protocol

Explanation- Kigali Agreement:
• A historic global climate deal was reached in Kigali, Rwanda at the Twenty-Eighth Meeting of the Parties to the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (MOP28) in November, 2016.
• The Kigali Amendment which amends the 1987 Montreal Protocol aims to phase out Hydro fluorocarbons (HFCs), a family of potent greenhouse gases by the late 2040s.
• Under Kigali Amendment, in all 197 countries, including India have agreed to a timeline to reduce the use of HFCs by roughly 85% of their baselines by 2045.

9. Gender inequality remains a major impediment to Human Development. The Gender Inequality Index (GII) which is released as part of the Human Development Report measures gender inequalities in three important aspects of human development. What are these three dimensions?

A. Health, Education and Standard of Living
B. Health, Education and Labour Market
C. Health, Empowerment and Standard of Living
D. Health, Empowerment and Labour Market
E. Empowerment, Education and Empowerment

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Health, Empowerment and Labour Market

Explanation- The 2010 HDR introduced the GII, which reflects gender-based inequalities in three dimensions – reproductive health, empowerment, and economic activity. Reproductive health is measured by maternal mortality and adolescent birth rates; Empowerment is measured by the share of parliamentary seats held by women and attainment in secondary and higher education by each gender and Economic activity is measured by the labour market participation rate for women and men. The GII can be interpreted as the loss in human development due to inequality between female and male achievements in the three GII dimensions.

10. When we say that there is a systematic reduction of the recorded cost of a fixed asset like buildings, furniture, office equipment, vehicles, what is the concept that we are referring to?

A. Appreciation
B. Reduction
C. Depreciation
D. Losses
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Depreciation

Explanation- Depreciation: The capital gets consumed during the year due to wear and tear. This wear and tear is called depreciation. E.g. We buy a new car for Rs.5,00,000. As the years pass by, the car gets used and needs maintenance. So after say for 5 years, the value of the car does not remain the same.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here