Caselet Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021
Caselet Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021

Caselet Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of the quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide Caselet Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021 with some questions. These Caselet Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Caselet Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam. There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank). You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Caselet Data Interpretation Questions.

Caselet Data Interpretation Questions | Set-37


Directions: (1-5) Read the passage given below and answer the following questions.

A survey is conducted to determine the liking of Tea, Coffee & Milk among 700 people. Ratio of people liking only coffee, only tea and only milk is 3 : 5 : 2. People liking only coffee and milk together are 50% of people liking only coffee and tea together. People liking coffee, milk & tea together are 75% less than people liking only tea. People liking only milk & tea together is 10 more than people liking only milk. Ratio of people liking only coffee to people liking only coffee and milk together is 4 : 1. People not liking tea, coffee & milk together are 70.

1. People liking only tea and milk together are what percent of people liking coffee and milk together?

A. 62.5%
B. 112.5%
C. 140%
D. 75%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 112.5%

Explanation- : Let number of people liking only coffee, only tea and only milk be ‘3x’, ‘5x’ & ‘2x’ respectively. Now let people liking only coffee and milk together be y.

2. People not liking tea, coffee & milk together are what percent less than people liking tea?   

A.62.5%
B. 76.5%
C. 48.5%
D. 82.5%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 82.5%

Explanation- Let number of people liking only coffee, only tea and only milk be ‘3x’, ‘5x’ & ‘2x’ respectively. Now let people liking only coffee and milk together be y.

3. Find the ratio of the average number of people liking only coffee and only milk to people liking tea, coffee & milk together.

A. 12 : 5
B. 2 : 1
C. 3 : 2
D. 5 : 9
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2 : 1

Explanation- Let number of people liking only coffee, only tea and only milk be ‘3x’, ‘5x’ & ‘2x’ respectively. Now let people liking only coffee and milk together be y.

4. People liking coffee are how much more or less than people liking milk?

A. 30
B. 10
C. 50
D. 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10   

Explanation- Let number of people liking only coffee, only tea and only milk be ‘3x’, ‘5x’ & ‘2x’ respectively. Now let people liking only coffee and milk together be y.

People liking coffee = 120 + 60 + 50 + 30 = 260
People liking milk = 30 + 50 + 90 + 80
= 250
Required difference = 260 – 250
= 10

5. Find maximum number of people who neither likes tea nor likes coffee.

A. 150
B. 200
C. 240
D. 180
E. 130

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 150

Explanation- Let number of people liking only coffee, only tea and only milk be ‘3x’, ‘5x’ & ‘2x’ respectively. Now let people liking only coffee and milk together be y.

Required number of people = 80 + 70
= 150
Or,
Required number of people =700-[120+30+60+50+200+90] =700 – 550
= 150

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

 

Directions:(6-10) Read the following data carefully and answer the questions given below.

A survey conducted on 6400 people in a town about which mobile network gives high speed data. 25% of the total town population selected only Airtel network. 15% of the total town population selected only Vodafone network. 7% of the total town population selected only Idea network. 12% of the total population of town selected only Aircel network. 16% of the total town population selected only Jio network. 6% of the total population of town selected Airtel & Vodafone only. 8% of the total town population selected Airtel, Vodafone & Jio only. 5% of the total population of town selected Vodafone, Aircel & Jio only and 6% of the total population of town selected all the five networks.

6. Total population of town who selected only Idea, only Aircel &only Jio network together are what percent less than total population of town who selected only Airtel & only Vodafone together?

A. 16.5%
B. 15.5%
C. 11.5%
D. 12.5 %
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12.5 %

Explanation-

7. Find the total population of the town who selected at most two mobile networks?

A. 5188
B. 5158
C. 5184
D. 5162
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 5184

Explanation-

Total population of town selected at most two mobile networks
= 1600 + 960 + 448 +768 + 1024 + 384
= 5184

8. Find the total population of the town who selected at least two mobile networks?

A. 2000
B. 1600
C. 1800
D. 1400
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 1600

Explanation-

Total population of town selected at least two mobile networks
= 384 + 512 + 320 +384
= 1600

9. Find the ratio between the total population of the town that selected all Vodafone, Aircel & Jio only to the total population of town selected all the five networks?

A. 5 : 6
B. 5 : 9
C. 5 : 7
D. 5 : 4
E. 6 : 5

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 5 : 6

Explanation-

10. Total population who selected Jio network only is what percent more than total population who selected all Airtel, Vodafone & Jio only?

A. 96%
B. 100%
C. 160%
D. 140%
E. 120%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 100%

Explanation-


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification Questions Data Interpretation Questions Data sufficiency Questions
Quantitative Aptitude Questions Number Series Questions Quadratic Equations Questions

8700+ Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers – Download Free PDF

Quantitative Aptitude Topic wise Questions and Answers PDF Download