Word Usage, phrases and Idioms Quiz 
Word Usage, phrases and Idioms Quiz 

Word Usage, phrases and Idioms Quiz 

Word Usage, phrases, and Idioms Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2020-21. Word Usage, phrases, and Idioms Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Word Usage, phrases and Idioms Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Word Usage, phrases and Idioms Quiz will help you learn concepts on important topics in English Section. This “Word Usage, phrases and Idioms Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Word Usage, phrases, and Idioms Quiz | Set- 11


1. In each question, the word is given in bold and is then used in four different ways, numbered (A) to (D). Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If it is used correctly in each of the sentences then choose option (E) as your choice.

TUMBLE

A. Indian benchmark indices tumbled more than 1% on Monday as adverse local and global factors—including the scrapping of the special status of Jammu and Kashmir—left investors on edge.

B. The FlasKap 5.0 is a kind of lid that can be added to most tumbles, and can be used simply for filling the mixer with in the tumble with the juice.

C. Tesla’s second-quarter loss and the departure of another senior executive sent shares tumbling as much as 15% on Thursday.

D.  Buildings lost windows and walls tumbled as the sonic wave from the explosion reverberated through the region, reportedly injuring 1,000 people.

E. All are correct.

Show Correct Answers

Correct Answers: B. The FlasKap 5.0 is a kind of lid that can be added to most tumbles, and can be used simply for filling the mixer with in the tumble with the juice.

Explanation: Option (B) is incorrect as in place of “tumble” the word “tumbler” should be used. “Tumble” means “ to decline suddenly and sharply (as in price)”.

2. In each question, the word is given in bold and is then used in four different ways, numbered (A) to (D). Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If it is used correctly in each of the sentence then choose option (E) as your choice.

CREDIBLE

A. A delegation of councilors is lobbying the Government because they say the noise is credible.

B. Governor Malik informed the delegation that there were serious and credible inputs which were available to the security agencies regarding terrorist attacks on the Amarnath Yatra.

C. Even though there was very little evidence, the credible jury decided the defendant was guilty.

D. Two federal judges have found credible testimony of multiple witnesses that Hamid could not have committed the crimes of which he was accused.

E. All are correct.

Show Correct Answers

Correct Answers: A. A delegation of councilors is lobbying the Government because they say the noise is credible.

Explanation: Credible means “ capable of persuading people that something will happen or be successful.” The use of “credible” is contextually incorrect.

3.  In each question, the word is given in bold and is then used in four different ways, numbered (A) to (D). Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If it is used correctly in each of the sentence then choose option (E) as your choice.

IMPLAUSIBLE

A. Since Central High is behind by forty points, it is implausible that they will come back and win the game.

B. The warden found it implausible that a prisoner could have escaped from his secure prison without assistance.

C. The drug manufacturer was fined for making implausible claims about its weight loss products.

D. She’s been making implausible claims over the thesis that she documented.

E. All are correct.

Show Correct Answers

Correct Answers: E. All are correct.

Explanation: The word “ Implausible” means “provoking disbelief”. And all the sentences use “ Implausible” in correct sense contextually and grammatically.

4. In each question, the word is given in bold and is then used in four different ways, numbered (A) to (D). Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If it is used correctly in each of the sentence then choose option (E) as your choice.

EXTREMELY

A. Angelina was extremely proud of her Italian heritage.

B. Because she is extremely afraid of dogs, the toddler screams and shakes at even the sight of a canine.

C. The people just extremely moved when the rain started to shower on the rally.

D. Dinner at the fancy restaurant was extremely expensive, and the 300 dollar tab shocked the dinner guests once placed on their table.

E. All are correct.

Show Correct Answers

Correct Answers: C. The people just extremely moved when the rain started to shower on the rally.

Explanation: The use of word “ extremely” in (C) is contextually incorrect. Hence, option (C) is correct answer choice.

5. In each question, the word is given in bold and is then used in four different ways, numbered (A) to (D). Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If it is used correctly in each of the sentence then choose option (E) as your choice.

ADAMANT

A. The poet was fickle minded and was adamant in each of his poem.

B. You were quite adamant earlier that you hadn’t touched her and I really admired that.

C. He was equally adamant that time was of the very essence and one should be focused all the time.

D. She was adamant that people should know what they are consuming; hence she posted the news on the social media.

E. All are correct.

Show Correct Answers

Correct Answers: A. The poet was fickle minded and was adamant in each of his poem.

Explanation: “Adamant” means “ refusing to be persuaded or to change one’s mind.” Option (A) is incorrect as the use of “adamant” and “fickle minded” is contradicting. Hence, option (A) is correct answer choice.

Direction: In the following question a part of the sentence is given in bold, it is then followed by three sentences which try to explain the meaning of the phrase given in bold. Choose the best set of alternatives from the five options given below each question which explains the meaning of the phrase correctly without altering the meaning of the sentence given as question.

6. Question of time
(I) The terrorist who attacked the ministry will be killed; it’s a question of time.
(II) The question at that time was whether to move forward or to stay intact.
(III) Summing the amount provided in the question in the time allotted was a difficult task.

A.  Only (I)

B. Only (II)

C. Only (III)

D. Both (I) and (III)

E. All (I) (II) and (III)

Show Correct Answers

Correct Answers: A.  Only (I)

Explanation: The meaning of the phrase is “something will surely happen”. Among the given statements, only the sentence in (I) expresses the meaning which complies with the meaning of the idiom and at the same time makes sure that the actual meaning of the sentence remains intact. Statements (II) and (III) are irrelevant as they completely change the meaning of the sentence.

7.Null and void
(I) The spokeswoman said the agreement had been declared null and void.
(II) The presence of light at the far off planets is null and is void as sun is too far from them.
(III) Administrative punishments shall be null and void, if they are inflicted without legal basis.

A. Only (I)

B. Only (II)

C. Both (I) and (II)

D. Both (I) and (III)

E. All (I) (II) and (III)

Show Correct Answers

Correct Answers: D. Both (I) and (III)

Explanation: The phrase “ Null and void” means something has been Canceled, or is invalid. Among the given statements, both the sentences (I) and (III) express the meaning which complies with the meaning of the idiom and at the same time they make sure that the actual meaning of the sentence remains intact. Statement (II) is irrelevant as it completely changes the meaning of the sentence.

8.Vanish into thin air
(I) As happened during and after the first war of independence, the money has disappeared into thin air.
(II) You can tell these mysterious trails were not made yesterday, because of the way they seem to disappear into thin air.
(III) The Cheshire cat is an odd character and he causes confusion when he literally disappears into thin air.

A. Only (I)

B. Only (II)

C. Only (III)

D. Both (I) and (II)

E. All (I) (II) and (III)

Show Correct Answers

Correct Answers: E. All (I) (II) and (III)

Explanation: The phrase “ Vanish into the air” means to disappear suddenly and completely. All the given statements precisely articulate the meaning of the given idiom without altering the context of the sentence.

9.Rags to riches
(I) The rags on the body of boy converted into rich looking clothes after the curse was lifted.
(II) Mr. RK Mittal was homeless and went on to create the largest and most successful company in the country. It’s really a rag to riches story.
(III) He went from rags to riches after his roadside performances were noticed by a famous movie maker and he was offered roles in his movies.

A. Only (I)

B. Only (II)

C. Only (III)

D.  Both (I) and (III)

E. All (I) (II) and (III)

Show Correct Answers

Correct Answers; D.  Both (I) and (III)

Explanation: The phrase “ rags to riches” means “to be poor in the beginning but then becoming successful and rich”. Among the given statements, both the sentences (I) and (III) express the meaning which complies with the meaning of the idiom and at the same time they make sure that the actual meaning of the sentence remains intact. Statement (II) is irrelevant as it completely changes the meaning of the sentence.

10.With a high hand
(I) Florida’s situation is ideal for making use of major sources of ocean power with a high hand.
(II) The teacher handles the naughty students with a high hand.
(III) She’s always so arrogant and high-handed in her dealings with people.

A.  Only (I)

B. Only (II)

C. Both (I) and (III)

D. Both (II) and (III)

E. All (I) (II) and (III)

Show Correct Answers

Correct Answers: D. Both (II) and (III)

Explanation: The phrase “ with a high hand” means with arrogance; in an arbitrary or dictatorial manner. Among the given statements, both the sentences (II) and (III) express the meaning which complies with the meaning of the idiom and at the same time they make sure that the actual meaning of the sentence remains intact. Statement (I) is irrelevant as it completely changes the meaning of the sentence.

English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams