Sentence Improvement Questions for Banking & Insurance Exams
Sentence Improvement Questions for Banking & Insurance Exams
PFRDA Grade A Preparation Book forPaper-2  General Stream

Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2022.Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section.This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set-19


Directions (1-5) In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. The first part which is numbered (1) and is grammatically correct. You have to find the error in the other numbered part of the sentence and if you find the error in any part of the sentence apart from (1) then that part of the sentence is the correct choice for the given question. If all the parts are grammatically correct choose option (E) as your choice.

1.Before the game (1)/ Sara felt surely (A)/ of winning, but after seven minutes (B)/ she realized that it was not (C)/ going to be so easy. (D)/ No Error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –A. A

Explanation:-The part (A) is erroneous. Instead of ‘surely’, ‘sure’ should be used because ‘felt’ is a Past form of ‘feel’ and ‘feel’ is a Copula Verb after which an adjective follows, not an adverb.

2.No sooner (1)/ had the bus (A)/ arrived then the crowd rushed (B)/ toward the entrance gate to greet their leader (C)/ who was travelling by that bus. (D)/ No Error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B

Explanation:-The part (B) is erroneous. Instead of ‘then’, ‘than’ should be used because ‘after ‘No sooner’, ‘than’ is used.

3.Mr. Srivastava (1)/ disowned (A)/ his son only because (B)/ he was failed (C)/ in the exam. (D)/ No Error (E).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-The part (C) is erroneous. Instead of ‘was’, ‘had’ should be used.

4.Prashant (1)/ exclaimed with (A)/ delight that (B)/ they have won the football match (C)/ by 4 goals. (D)/ No Error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-The part (C) is erroneous. Instead of ‘have’, ‘had’ should be used because in the sentence, the tense of the Reporting Speech ‘Prashant exclaimed’ is in Past Tense. When Reporting Clause is in Past Tense, then in Indirect Narration, ‘have’ is changed to ‘had’.

5.The (1)/ invitation card (A)/ says that Mohan (B)/ marries with (C)/ Sameeksha next month. (D)/ No Error (E)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-The part (C) is erroneous.‘With’ won’t be used after ‘marries’. Please keep in mind that ‘marry’ as a main verb directly takes object.

Directions:(6-10) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore the errors of punctuation, if any.)

6.The policeman asked the man (A)/ if the purse he had lost (B)/ contain five (C)/ thousand rupees (D)/ No error (E)

A. D
B. A
C. C
D. B
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-There is a grammatical error in part (c) of the sentence. ‘Contain’ should be replaced with ‘Contained’ because the sentence is in past.Hence, option (c) is the correct answer.

7.As I reached the hospital (A)/ I had found a great (B)/ rush of visitors (C)/ whose relatives had been admitted there (D)/ No error (E)

A. B
B. D
C. A
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –A. B

Explanation:-There is a grammatical error in part (b) of the sentence. ‘Had found’ should be replaced with ‘found’ because to denote a incident in past, past indefinite sentence is used. Hence, option (a) is the correct answer.

8.I would like to know (A)/where Raman is (B)/ because I had just heard of a job (C)/ that would exactly suit him (D)/ No error (E)

A. B
B. D
C. C
D. A
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. C

Explanation:-There is a grammatical error in part (c) of the sentence. ‘Had’ should be replaced with ‘have’ because ‘just’ usually takes present perfect tense. Hence, option (c) is the correct answer.

9.I asked the shopkeeper (A)/ if I could exchange (B)/ the faulty camera (C)/ with another one (D)/ No error (E)

A. A
B. D
C. B
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. D

Explanation:-There is a grammatical error in part (d) of the sentence. ‘One’ should not be used in the given part because either ‘other one’ or ‘another’ is used. Hence, option (b) is the correct answer.

10.She thinks that (A)/ once she paid money (B)/ she is relived of (C)/ all her responsibilities (D)/ No error (E)

A. D
B. A
C. B
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. B

Explanation:-There is a grammatical error in part (b) of the sentence. ‘Paid’ should be replaced with ‘pays’ because to represent a normal thinking situation Present Indefinite Tense should be used. Hence, option (c) is the correct answer.

Note:

SBI Clerk Cracker Book for SBI Clerk Preparation 2022 Let’s Study Together App – Free Mock Test and eBooks