New Pattern Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams
New Pattern Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams

Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2021-22.Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section.This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set-18


Directions (1-5) In each of the questions given below a sentence is given with three words in bold. Choose the option which gives the correct sequence of these words to make the sentence grammatically and contextually correct.

1.He stood (A) his ground during counsel (B) cross examination by the elaborate (C) for the petitioner.

A. ACB
B. BAC
C. CAB
D. BCA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –A. ACB

Explanation:-ACB is the correct sequence. The correct sentence is “He stood his ground during elaborate cross examination by the counsel for the petitioner”.

2.The Cabinet financial (A) enhanced delegation of procurement (B) powers for capital approved (C) to senior officers below the rank of Vice-Chief of armed forces.

A. ABC
B. CAB
C. BCA
D. CBA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –B. CAB

Explanation:-CAB is the correct sequence. The correct sentence is “The Cabinet approved enhanced delegation of financial powers for capital procurement to senior officers below the rank of Vice-Chief of armed forces.”

3.All service (A) used for firing were from cartridges (B) rifles and not from a smooth-bore breech loading (C) gun.

A. ABC
B. ACB
C. CAB
D. BAC
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –D. BAC

Explanation:-BAC is the correct sequence. The correct sentence is “All cartridges used for firing were from service rifles and not from a smooth-bore breech loading gun.”

4.The Cabinet service (A) to halt regularizing temporary (B) employees with more than 10 years of decided (C) in various government institutions.

A. BAC
B. BCA
C. CBA
D. ACB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –C. CBA

Explanation:-CBA is the correct sequence. The correct sentence is “The Cabinet decided to halt regularizing temporary employees with more than 10 years of service in various government institutions.”

Directions:(5-9) In the following questions, a sentence is divided into four parts consisting of a highlighted word in each part. Choose the option reflecting the word which is either misspelt or grammatically incorrect. If all the highlighted words are correct, choose option (E) i.e. “all are correct” as your answer choice.

5.A bouquet of flowers (A) was presented (B) to the chief guest (C)on the occassion of Gandhi Jayanti .(D)

 

A. bouquet
B. presented
C. guest
D. occassion
E. All are correct

Show Correct Answers

Correct Answer –D. occassion

Explanation:-Except “occassion” which is spelt as “occasion”, all other words are correctly spelt so our answer choice will be option (d).

6.We are witnessing (A) the inoguration of (B) a new era (C) in national relationships. (D)

A. witnessing
B. inoguration
C. era
D. relationships
E. All are correct

Show Correct Answers

Correct Answer –B. inoguration

Explanation:-Except “inoguration” which is spelt as “inauguration”, all other words are correctly spelt so our answer choice will be option (b).

7.On 15th August 1947, India was declared (A) independent (B) from British colanialism (C) and became the largest democracy in the world. (D)

A. declared
B. independent
C. colanialism
D. democracy
E. All are correct

Show Correct Answers

Correct Answer –C. colanialism

Explanation:-Except “colanialism” which is spelt as “colonialism” all other words are correctly spelt so our answer choice will be option (c).

8.When she began her time on extreme (A) Makeover, her first challange (B) was to climb the stairs of (C) an amphitheater holding an 80 pound weight (D)

A. extreme
B. challange
C. stairs
D. amphitheater
E. All are correct

Show Correct Answers

Correct Answer –B. challange

Explanation:-Except “challange” which is spelt as “challenge”, all other words are correctly spelt so our answer choice will be option (b).

9.Suddenly the (A) ghost apearred (B) and scared all of them (C) away except the traveller.(D)

A. suddenly
B. apearred
C. scared
D. traveller
E. All are correct

Show Correct Answers

Correct Answer –B. apearred

Explanation:-Except “apearred” which is spelt as “appeared”, all other words are correctly spelt so our answer choice will be option (b).

10.A study of the epidemic curves of different countries (A)/ in different phases of their epidemics gives us (B)/ insights into vaccine effectiveness (C)/ regardless of who vaccine is used (D). No Error (E)

A. B
B. A
C. D
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. D

Explanation:-The error lies in part (D). Replace ‘who’ with ‘which’ as we use ‘who’ for living things and ‘which’ for non-living things. Here use of ‘who’ (relative pronoun) is for vaccine which is a non-living thing.

Note: