NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-14


1. Split application of fertilizers is useful under which type of soil

A. Clay soil
B. Sandy soil
C. Loam soil
D. Saline soil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sandy soil

Explanation: Sandy soils can hold less water than soils with a fine texture. Irrigation frequency is usually higher in sandy soils and, as a result, leaching of nutrients is stronger. Therefore, splitting fertilizer application in sandy soils is necessary.

2. Primary tillage implements are

A. Mould- board plough
B. Disc plough
C. Subsoil plough
D. All of these
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of these

3. Nitrogen biofertilizer used for sorghum and Bajara-

A. Azotobacter
B. BGA
C. Rhizobium
D. Azospirilium
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Azospirilium

Explanation: Azospirillum inoculations are recommended mainly for sorghum, millets, maize, sugarcane and wheat.

4. Most prominent soil group found in India

A. Alluvial soil
B. Black cotton soil
C. Lateritic soil
D. Loamy soil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Alluvial soil

Explanation: Alluvial soils are by far the largest and the most important soil group of India.

5. Food and Agriculture organization (FAO) Council has approved India’s proposal to observe an International Year of Millets in-

A. 2025
B. 2019
C. 2021
D. 2023
E. 2027

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2023

Explanation:  Food and Agriculture Organization endorses India’s proposal for an International Year of Millets. The FAO Committee on Agriculture (COAG) forum accepted the proposals for an International Year of Millets and slotted it for 2023.

6. Khadi and Village Industries Commission was established on:

A. 1957
B. 1959
C. 1976
D. 1982
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1957

7. NABARD was established on the recommendations of which Committee?

A. Tandon Committee
B. Rangrajan Committee
C. B.Sivaraman Committee
D. Sivaraman Committee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. B.Sivaraman Committee

Explanation: NABARD was established on the recommendations of B.Sivaraman Committee, (by Act 61, 1981 of Parliament) on 12 July 1982 to implement the National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981. It replaced the Agricultural Credit Department (ACD) and Rural Planning and Credit Cell (RPCC) of Reserve Bank of India, and Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It is one of the premier agencies providing developmental credit in rural areas. NABARD is India’s specialized bank for Agriculture and Rural Development in India.

8. What is the total holding stake of government of India in NABARD?

A. 100%
B. 99%
C. 51%
D. 90%
E. 49%

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 100%

Explanation: The Reserve Bank has exited the National Housing Bank (NHB) and the National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD), by selling its entire stakes to government for Rs 1,450 crore and Rs 20 crore, respectively, making them fully government owned.

9. The fruit which has the maximum area under cultivation is-

A. Mango
B. Jackfruit
C. Berries
D. Apple
E. Grapes

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mango

10. What is Azofication?

A. It is also known as composite fixation of nitrogen.
B. It is also known as free fixation of nitrogen
C. It is also known as nitrogen fixed by Rhizobium bacteria
D. It is also known as nitrogen gain through rains or snow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. It is also known as composite fixation of nitrogen

************************************************************************

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF
NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here