NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions
NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

NABARD Grade A 2021: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section hold an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Economic & Social Issues (ESI) Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Question | Set-14


1. The National Green Tribunal was established in the year 2010. NGT is?

A. Constitutional Body
B. Statutory Body
C. Neither a Constitutional Body nor a Statutory Body, it was established through a Government Order
D. Non-Governmental Organization
E. Established as a Statutory Body and later it has become a Constitutional Body

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Statutory Body

Explanation- National Green Tribunal (NGT): The NGT was established on 18.10.2010 under National Green Tribunal Act, 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources. It specializes in adjudicating on matters relating to environment, forests and harm to people or property due to neglect of environmental obligations of infrastructure projects.

2. Which of the following is the correct relation between the Basic Price and Factor Cost of a product?

A. Factor Cost + Production Taxes – Production Subsidy = Basic Price
B. Factor Cost – Production Taxes + Production Subsidy = Basic Price
C. Factor Cost + Product Tax – Product Subsidy = Basic Price
D. Factor Cost – Product Tax + Product Subsidy = Basic Price
E. Factor Cost + Product Tax + Production Tax – Product Subsidy – Production Subsidy = Basic Price

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Factor Cost + Production Taxes – Production Subsidy = Basic Price

Explanation- Factor costs are the actual production costs at which goods and services are produced by firms and industries in an economy. The price at which a product comes out of the factory gate of a company is known as the Factor cost of the product. When the production taxes are added and the production subsidies subtracted from the factor cost, we get the Basic Price.

  • Production Taxes: Land revenues, stamps fees, registration fees tax on the profession etc. These are levied on the product irrespective of the volume of production.
  • Production Subsidies: Subsidies to Railways, input subsidies to farmers, subsidies to the village and small industries, administrative subsidies to corporations or cooperatives, etc.

3. Finance Minister Nirmala Sitharaman has unveiled how much amount for national infrastructure pipeline, in accordance with the Narendra Modi government’s vision to make India a $5 trillion economy by 2024-25?

A. 117 lakh crores
B. 102 lakh crores
C. 98 lakh crores
D. 167 lakh crores
E. 145 lakh crores

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 102 lakh crores

Explanation- Finance Minister Nirmala Sitharaman unveiled a ₹102 lakh crore national infrastructure pipeline, in accordance with the Narendra Modi government’s vision to make India a $5 trillion economy by 2024-25. The finance ministry had set up a task force headed by Economic Affairs Secretary to prepare a road map for the “national infrastructure pipeline” from 2019-20 to 2024-25 under the ₹100 lakh crore infra plan.

4. Name the yojana that has been proposed by the Union Government for the fisheries sector?

A. Pradhan Mantri Bandargah Maandhan Yojana
B. Pradhan Mantri Matsya Shram Yojana
C. Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana
D. Pradhan Mantri Karamyogi Maandhan Yojana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana

Explanation- Finance Minister, Nirmala Sitharaman announced to launch ‘Matsya Sampada Yojana’ aimed to increase the fish and aquatic products through appropriate policy, marketing and infrastructure support.

5. Which of the following statement(s) is/are correct regarding the New Development Bank (NDB)?
1. The New Development Bank is a multilateral development bank established by the BRICS states.
2. The Agreement on the NDB specifies that the voting power of each member will be equal to the number of its subscribed shares in the capital stock of the bank.
3. NDB is currently headquartered in Beijing, China.
4. The bank does not allow the inclusion of any other member except the BRICS nations.

A. 1, 2, 3
B. 2, 3, 4
C. 1 and 2
D. 1 and 3
E. 1, 2, 3, 4

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1 and 2

Explanation- Statement 3 and 4 are incorrect.
Statement 3: NDB is currently headquartered at Oriental Financial Centre in Shanghai, China. Statement 4: The bank will allow new members to join but the BRICS capital share cannot fall below 55%. Bank’s Articles of Agreement specify that all members of the United Nations could be members of the bank.

6. The Global Hunger Index (GHI) released by the International Food Policy Research Institute (IFPRI) calculates the GHI Scores based on four indicators. Which of the following is not one of them?

A. Child Wasting
B. Child Stunting
C. Neonatal Mortality
D. Undernourishment
E. Under-5 Mortality Rate

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Neonatal Mortality

Explanation- • The Global Hunger Index (GHI) is a tool designed to comprehensively measure and track hunger at the global, regional, and national levels. The GHI is designed to raise awareness and understanding of the struggle against hunger, provide a means to compare the levels of hunger between countries and regions, and call attention to the areas of the world in greatest need of additional resources to eliminate hunger.

7. Which of the following is the correct formula to calculate the Worker Population Ratio (WPR)?

A. WPR = (No. of unemployed persons/Total Population) * 1000
B. WPR = (No. of employed persons/Total Population) * 1000
C. WPR = (Labour Force/Total Population) * 1000
D. WPR = (No. of people seeking employment/Total Population) * 1000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. WPR = (No. of employed persons/Total Population) * 1000

8. The type of unemployment which occurs due to a mismatch between the jobs available in the market and the skills of the available workers in the market is known as?

A. Frictional unemployment
B. Structural unemployment
C. Seasonal unemployment
D. Chronic unemployment
E. Open unemployment

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Structural unemployment

Explanation- Structural Unemployment occurs due to structural changes in the economy.
· Structural changes can be due to change in technology (from labour intensive technology to capital intensive technology) or change in the pattern of demand.
· Thus, structural unemployment is a category of unemployment arising from the mismatch between the jobs available in the market and the skills of the available workers in the market.
· In a developing country like India, structural unemployment exists both in the rural and the urban areas.

9. Ministry of Skill Development & Entrepreneurship launched Skills Build Platform with which company?

A. Facebook
B. Microsoft
C. Google
D. IBM
E. Amazon

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IBM

Explanation- Ministry of Skill Development & Entrepreneurship launches Skills Build platform in Collaboration with IBM.Directorate General of Training (DGT), under the aegis of Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE).

10. Which state has started using satellite communication technology in a big way to enhance the learning outcome in educational institutions and generate awareness about social welfare schemes?

A. Kerala
B. Madhya Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Rajasthan

Explanation- Rajasthan has started using satellite communication technology in a big way to enhance the learning outcome in educational institutions and generate awareness about social welfare schemes, while giving priority to the five aspirational districts selected by NITI Aayog in the State.

************************************************************************

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here