Cloze Test Questions for Banking Exams
Cloze Test Questions for Banking Exams
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Cloze Test Questions for Banking Exams

Cloze Test Questions for Banking, Insurance, and SSC CGL/CHSL Exams. How to solve New Pattern Cloze Test – Cloze Test Ticks and Tips. If you are preparing for upcoming IBPS, SBI PO/Clerk, RBI Assistant Mains, LIC AAO, SEBI Grade A, and other exams, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

English Language Cloze Test Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Language Cloze Test Questions” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI, and other competitive exams.

English Language Cloze Test Questions for Banking Exams | Set- 8


Directions:(1-10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The world is witnessing food price turbulence again. A bad drought in Russia, rising demand in the US and developing countries and Pakistan’s blighted crop prospects after its floods, are keeping prices of commodities such as cereals, sugar, oil and meat high. The Food and Agriculture Organisation’s monthly food price index is heading north. India is not …. (1)…. from this problem even at the best of times. For the week that ended on 11th September, food prices (as …. (2)…. By the Wholesale Price Index) rose by 15.86% Given the robust demand for foodstuffs, a time of price volatility calls for a careful look at the ‘design’ issues surrounding food supply management.

At times, even huge food stocks are not able to …. (3)…. rising food prices. The fault lies in how food is released to traders by government agencies such as the Food Corporation of India (FCI). This problem is apart from FCI’s high carrying cost of foodgrains. But this is not the problem at …… (4)….. For example, under the Open Market Sales Scheme (OMSS) a fixed quantity of grain, usually in multiples of 10 metric tonnes, is sold to traders, flour mills and other buyers when supplies are ….. (5)….. or there is price volatility. But a combination of price rigidity, terms of sale and the quantity sold under OMSS defeat its purpose. One reason for this is the large volume in the hands of very few individual buyers. This ….. (6)….. to perverse economic incentives. Often, the grain sold under this scheme winds up back with food …… (7)…… agencies because of price differentials (the price at which it is sold and the prevailing market price). This has been observed many times in states as diverse as Punjab and Uttar Pradesh. If the number of buyers is ….. (8)….. and the quantity sold to each buyer reduced, or the price fixed, but the amount of grain that can be bought kept flexible, these problems can be …… (9)….. This makes for a sensible menu of options. But it needs careful implementation. And if, for some reason, changes are required to suit local conditions in different states, the economic logic behind these ideas should not be lost ….. (10)….. of.

1. Choose the correct option for (1):

  1. affected
  2. above
  3. immune
  4. away
  5. separate

Show Correct Answers

Correct Answer: C. immune

Explanation: ‘immune from’ means ‘protected from something and therefore able to avoid it.’

2. Choose the correct option for (2):

  1. developed
  2. increased
  3. reported
  4. measured
  5. handled

Show Correct Answers

Correct Answer: D. measured

Explanation: The function of ‘Price Index’ is to measure rise and fall of food prices.

3. Choose the correct option for (3):

  1. arrest
  2. identify
  3. find
  4. slow
  5. stop

Show Correct Answers

Correct Answer: A. arrest

Explanation: Rising food prices can’t be stopped, but can be controlled or slowed down. Hence, option (a) is the best option since ‘arrest’ means ‘control’.

4. Choose the correct option for (4):

  1. this
  2. juncture
  3. all
  4. best
  5. hand

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Hand

5. Choose the correct option for (5):

  1. nil
  2. Short
  3. Plenty
  4. Enough
  5. Least

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Short

6. Choose the correct option for (6):

  1. Rises
  2. leads
  3. gives
  4. is
  5. jumps

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Leads

Explanation: ‘leads to’ means ‘be a reason or motive for’ .Hence ‘leads’ is clearly the correct option.

7. Choose the correct option for (7):

  1. hoarding
  2. storing
  3. supply
  4. producing
  5. procurement

Show Correct Answers

Correct Answer: E. procurement

Explanation: procurement ‘food procurement’ is ‘buying of grains from the farmers by the government’.

8. Choose the correct option for (8):

  1. Controlled
  2. Promoted
  3. Constant
  4. Increased
  5. Decreased

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Increased

Explanation: ‘controlled’ and ‘decrased’ will give the opposite meaning. So, increased is correct.

9. Choose the correct option for (9):

  1. Neglected
  2. Solve
  3. Overcome
  4. Indicated
  5. Highlighted

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Overcome

Explanation: ‘solve’ is in present tense; hence cannot be the answer.

10. Choose the correct option for (10):

  1. Weight
  2. Look
  3. Value
  4. Sight
  5. Significant

Show Correct Answers

Correct Answer: D. sight

Explanation: ‘to lose sight of’ means ‘to lose attention’.


How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks – Read Here

How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks

English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams