NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phase i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-11


1. Which of the following gases are the primary greenhouse gases in Earth’s atmosphere?

A. Water vapor (H2O)
B. Carbon dioxide (CO2)
C. Methane (CH4)
D. Nitrous oxide (N2O)
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: E. All of the above

Explanation: Greenhouse gases cause the greenhouse effect on planets. The primary greenhouse gases in Earth’s atmosphere are water vapor (H2O), carbon dioxide (CO2), methane (CH4), nitrous oxide (N2O), and ozone (O3).

2. Genus Oryza includes how many species of rice?

A. 14
B. 24
C. 22
D. 26
E. 30

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24

Explanation: The genus Oryza is a small one, consisting of 18–24 species and taxa. It includes the two cultivated species, the Asian rice, Oryza sativa L. and the African rice, Oryza glaberrima Steud.

3. Which soil has highest efficiency?

A. Loamy soil
B. Sandy soil
C. Clay soil
D. Humid soil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Clay soil

4. Which of the following roots are of permanent type on sugar-cane cane setts?

A. Prop roots
B. Shoot roots
C. Sett roots
D. Both shoot and sett roots
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. both shoot and sett roots

Explanation: The root system is fibrous and are of two types namely ‘sett roots’ and ‘shoot roots’.

5. The root system is fibrous and are of two types namely ‘sett roots’ and ‘shoot roots’.

A. Chlorpyriphos
B. Nimbicidine
C. Dimethonate
D. Methyl- 0 – demetone
E. Hydrogen

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chlorpyriphos

6. Which of the following low is used in the Mechanical analysis of soil?

A. Ohm’s law
B. Schofield’s law
C. Stoke’s law
D. Darcy’s law
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. stoke’s law

Explanation:  G.G. Stokes (1851) suggested the relation between the radius of a particle and its rate of fall in a liquid. He stated that the resistance offered by the liquid to the fall of the particle varied with the radius of the sphere and not with the surface.

7. Which one of the following pairs of weeds and crops is not correctly matched?

A. Loranthus – mango
B. Striga – sorghum
C. Cuscuta – Lucerne
D. Orobanche – tobacco
E. Typha – sugar cane

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Typha – sugar cane
Explanation:
Typha is associated with water logged condition.

8. Correct order of rice producing countries is-

A. China> India> Indonesia> Thailand
B. India> China> Indonesia> Thailand
C. Indonesia> Thailand> China> India
D. China>Indonesia>India>Thailand
E. None on these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. China> India> Indonesia> Thailand

9. ‘Scab of Irish potatoes, pox of sweet potatoes and black root rot of tobacco are found in which of the following soil condition-

A. Neutral to alkaline
B. Acidic
C. Highly alkaline
D. Extremely acidic
E. Only neutral soils

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Neutral to alkaline

10. Which of the following is the correct full form of KISAN in the KISAN Project launched by Central Government?

A. Crop Insurance using Space technology And geoinformatics
B. Kisan Insurance using Space technology And geoinformatics
C. Cluster Insurance using Space technology And geoinformatics
D. Control Insurance using Space technology And geoinformatics
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Crop Insurance using Space technology And geoinformatics

Explanation: The Central Government launched its flagship project C(K)rop Insurance using Space technology and Geoinformatics (KISAN) to speed up payment of crop insurance claims to farmers and provide accurate assessment of crop damage.

************************************************************************

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF
NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)