Data Interpretation Questions With Solutions
Data Interpretation Questions With Solutions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide different charts with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-35

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-5) The following pie-chart shows the data of a stationery shop. The total stock available initially in the shop is 20000 and the percentage of each item sold out of the total available items in the shop. Answer the following questions.

1.If profit distribution by selling these four items is same as stock distribution and profit share for school bags is Rs. 12000, then find the difference in profit share of Notebooks and profit share of Stationery items.

A. Rs. 20000
B. Rs. 80000
C. Rs. 26000
D. Rs. 45000
E. Rs. 42000

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs. 20000

Explanation- Profit share for schoolbags = Rs. 12000

Total profit over four items = 12000 × 100/15 = 80000

Required difference in profit share = 80000 × 45/100 – 80000 × 20/100 = 20000

∴ The difference in profit share is Rs. 20000.

2.The total number of books in stock is approximately what percent of the total number of Notebooks in stock in the shop?

A. 44%
B. 56%
C. 18%
D. 35%
E. 32%

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 44%

Explanation- Given,

Total number of stock available in the shop = 2000

Number of books in stock in the shop = 20000 × 20/100 = 4000

Number of notebooks in stock in shop = 20000 × 45/100 = 9000

Required percentage = (4000/9000) × 100 = 44.44%

3.What is the ratio of sold Notebooks and School bags to total stock of Notebooks and school bags?

A. 240 : 119
B. 111 : 240
C. 240 : 113
D. 22 : 47
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 111 : 240

Explanation- Total number of stocks in shop = 20000

Items Total stock Sold items
Notebooks 20000 × 45/100 = 9000 9000 × 60/100 = 5400
School bags 20000 × 15/100 = 3000 3000 × 5/100 = 150
Total 12000 5550

Required ratio = 5550/12000 = 111 : 240

4.The number of School bags sold are what percent of the total sold items?

A. 3.20%
B. 2.60%
C. 2.15%
D. 1.6%
E. 3.4%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2.15%

Explanation- Total number of stocks in shop = 20000

Items Total stock Sold items
Books 20000 × 20/100 = 4000 4000 × 25/100 = 1000
Notebooks 20000 × 45/100 = 9000 9000 × 60/100 = 5400
Stationery Items 20000 × 20/100 = 4000 4000 × 10/100 = 400
School bags 20000 × 15/100 = 3000 3000 × 5/100 = 150
Total 6950

Required Percentage = (150/6950) × 100 = 2.15

5.Which Item has the lowest stock remaining to sell?

A. Books
B. Notebooks
C. Stationery items
D. School bags
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. School bags

Explanation- Total number of stocks in shop = 20000

Items Total stock Stock remaining
Books 20000 × 20/100 = 4000 4000 × (100 – 25)/100 = 3000
Notebooks 20000 × 45/100 = 9000 9000 × (100 – 60)/100 = 3600
Stationery Items 20000 × 20/100 = 4000 4000 × (100 – 10)/100 = 3600
School bags 20000 × 15/100 = 3000 3000 × (100 – 5)/100 = 2850

∴ From above, School bags has lowest stock remaining to sell.

Directions:(6-10) Refer to the following table and answer the following questions?

States Total Population (in crores) Rural : Urban Male : Female Literate : Illiterate % of married out of Total Population
Maharashtra 2:3 5:3 3:2
Punjab 8.40 7:3 40
Madhya Pradesh 7:3 7:9
Telangana 7.80 7:6 60
Uttar Pradesh 3:5 2:3

6.If the Population of Maharashtra is 95 lakhs more than Telangana then by what percent of urban population of Maharashtra more than its Rural Population?

A. 60%
B. 40%
C. 33.33%
D. 50%
E. 75%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 50%

Explanation- Population of Maharashtra = 7.80 + 0.95 = 8.75 crore

Rural Population = 2/5 × 8.75 = 3.5 crore

Urban Population = 3/5 × 8.75 = 5.25 crore

Difference = 5.25 – 3.5 = 1.75 crore

∴ Required Percentage = (1.75/3.5) × 100 = 50%

7.The total population of Maharashtra and Madhya Pradesh is 18,25,00,000. The difference between the total population of Maharashtra and Madhya Pradesh is 75,00,000. If Madhya Pradesh has more population than Maharashtra, then the urban population of Maharashtra and Madhya Pradesh together is approximately what percent of the total population of these two states?

A. 52%
B. 44%
C. 64%
D. 71%
E. 58%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 44%

Explanation- Given

Population of Madhya Pradesh + Maharashtra = 18,25,00,000

Madhya Pradesh – Maharashtra = 75,00,000

Maharashtra = 8,75,00,000

Madhya Pradesh = 9,50,00,000

Urban Population of Maharashtra and Madhya Pradesh = 3/5 × 8,75,00,000 + 3/10 × 9,50,00,000

⇒ 8,10,00,000

∴ Required Percentage = (8,10,00,000/18,25,00,000) × 100 = 44%

8.Given that one-fifth of the total population of Madhya Pradesh is 1.8 crore. If the total number of literate in Punjab and Telangana are 30% and 40% respectively of their population then, the total number of literates in these three states is approximate what percentage compared to the total population of the same?

A. 38%
B. 68%
C. 52%
D. 57%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 38%

Explanation- Population of Madhya Pradesh = 5 × 1.8 = 9 crore

Literate population of Madhya Pradesh = 7/16 × 9 = 3.9375 crore

Literate population of Punjab = 8.40 × 30% = 2.52 crore

Literate population of Telangana = 7.80 × 40% = 3.12 crore

Total Number of Literate in three states = 9.5775 crore

Total population of three states = 25.2 crore

Required Percentage = (9.5775/25.2) × 100 = 38%(approx)

9.What is the sum of the married male population in Punjab and the married male population in Telangana together?

A. 2,58,80,000
B. 3,61,20,000
C. 3,54,70,000
D. 5,85,70,000
E. 4,02,00,000

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 4,02,00,000

Explanation- Married Population in Punjab = 8.40 × 40% = 3.36 crore

Married male = 3.36/2 = 1.68 crore

Married population in Telangana = 7.80 × 60% = 4.68 crore

Married male = 4.68/2 = 2.34 crore

Required sum = 1.68 + 2.34 = 4.02 crore i.e. 4,02,00,000

10.If the married people in Punjab is 40% of the total population of Punjab and the number of married people in Madhya Pradesh is 1/4th of married people in Punjab then what is the difference between the number of married people from Telangana and Madhya Pradesh?

A. 2.52 crore
B. 3.84 crore
C. 3.64 crore
D. 4.86 crore
E. 2.94 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3.84 crore

Explanation- Married people in Madhya Pradesh = 1/4 × Married people in Punjab

Married people in Punjab = 40/100 × 8.40 = 3.36 crore

Married people in Madhya Pradesh = 1/4 × 3.36 = 0.84 crore

Married people in Telangana = 60/100 × 7.8 = 4.68 crore

∴ Required Difference = 4.68 – 0.84 = 3.84 crore