Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB
Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB

Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that Polity Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of Indian Polity.These Indian Polity Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, Polity Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 Polity Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the Polity section then you should practice more and more Polity questions.

These Polity Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in Polity then you should start practice of Polity questions from the below given quiz.

Indian Polity Questions Quiz-4

This “Indian Polity Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. In India, the concept of single cit- izenship is adopted from:
A. England
B. U.S.A.
C. Canada
D. France

Show Correct Answers

Correct Answer – A. England

Explanation:The Indian Constitu- tion borrowed such features as parliamentary form of government, introduction of Speaker and his role, the concept of single citizenship, the Rule of law, procedure of lawmaking, etc from England. The Indian citizenship and nationality law and the Constitu- tion of India provide single citizenship for all of India.

2.The Drafting of the Constitution was completed on:
A. 26th January, 1950
B. 26th December, 1949
C. 26th November, 1949
D. 30th November, 1949

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 26th November, 1949

Explanation:- A Draft Constitution was prepared by the committee and submitted to the Assembly on 4 November 1947. Draft constitution was debated and over 2000 amendments were moved over a period of two years. Finally on 26 November, 1949, the process was completed and Constituent assembly adopted the constitution. 284 members signed the document and the process of constitution making was complete.

3. Who was the President of the Constituent Assembly?
A. Pt. Jawahar Lal Nehru
B. Sardar Patel
C. Dr Rajendra Prasad
D. Dr B.R. Ambedkar

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dr Rajendra Prasad

Explanation:- The first temporary 2-day president of the Constituent Assembly was Dr Sachidanand Sinha. Later, Rajendra Prasad was elected president of the Constituent Assembly.

4.The method of impeachment of the President of India is adopted from:
A. U.S.A.
B. U.K.
C. U.S.S.R.
D. France

Show Correct Answers

Correct Answer – A. U.S.A.

Explanation:-The Indian Constitu- tion has borrowed some features from the U.S. Constitution. Those features are: fundamental rights, independence of Judiciary; judicial review, impeach- ment of the president, removal of Su- preme Court and High Court Judges and post of Vice-President.

5.The concept of Sovereign Parlia- ment originated in-
A. England
B. India
C. France
D. Japan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. England

Explanation:-The concept of Par- liamentary sovereignty holds that the legislative body may change or repeal any previous, legislation, and so that it is not bound by written law (in some cases, even a constitution) or by prec- edent. It is a principle of the UK con- stitution. It makes Parliament the su- preme legal authority in the UK, which can create or end any law. Generally, the courts cannot overrule its legisla- tion and no Parliament can pass laws that future Parliaments cannot change.

6.Who is considered the Architect of the Indian Constitution?
A. Mahatma Gandhi
B. B.R. Ambedkar
C. Jawahar Lal Nehru
D. B.N. Rao

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B.R. Ambedkar

Explanation:-B.R. Ambedkar was the chief architect of the Indian Consti- tution. Granville Austin has described the Indian Constitution drafted by Ambedkar as ‘first and foremost a so- cial document’. The majority of India’s constitutional provisions are either di- rectly arrived at furthering the aim of social revolution or attempt to foster this revolution by establishing condi- tions necessary for its achievement.

7.The concurrent list in the Indian Constitution is adopted from the Constitution of:
A. U.S.A.
B. Canada
C. Germany
D. Australia

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Australia

Explanation:-The Constitution of India borrowed the following features from Australia: concurrent list; language of the preamble; and provisions regarding trade, commerce and intercourse.

8.When was the Indian Constitution adopted?
A. 15th August, 1947
B. 26th November, 1949
C. 26th January, 1950
D. 2nd October, 1952

Show Correct Answers

Correct Answer –B. 26th November, 1949

Explanation:-The Constitution was enacted by the Constituent Assembly on 26 November, 1949, and came into effect on 26 January, 1950. With its adoption, the Union of India officially became the modern and contemporary Republic of India and it replaced the Government of India Act 1935 as the country’s fundamental governing document.

9.The term ‘Caste’ was derived from:
A. Portuguese
B. Dutch
C. German
D. English

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Portuguese

Explanation:-The English word ‘caste’ derives from the Spanish and Portuguese casta, which the Oxford English Dictionary quotes John Min- sheu’s Spanish dictionary (1599) to mean, ‘race, lineage, or breed.’ When the Spanish colonized the New World, they used the word to mean a ‘clan or lineage.’ However, it was the Portu- guese who employed casta in the pri- mary modern sense when they applied it to the many in-marrying hereditary Hindu social groups they encountered upon their arrival in India in 1498. The use of the spelling ‘caste,’ with this lat- ter meaning, is first attested to in En- glish in 1613.

10. The term ‘Greater India’ denotes:
A. Political unity
B. Cultural unity
C. Religious unity
D. Social unity

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Cultural unity

Explanation:-Greater India was the historical extent of the culture of In- dia beyond the Indian subcontinent. This particularly concerns the spread of Hinduism in Southeast Asia, intro- duced by the Indianized kingdoms of the 5th to 15th centuries, but may also refer to the spread of Buddhism from India to Central Asia and China by the Silk Road during the early centuries of the Common Era. To the west, Great- er India overlaps with Greater Persia in the Hindu Kush and Pamir mountains. The term is tied to the geographic uncertainties surrounding the ‘Indies’ during the Age of Exploration.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021