Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB
Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB

Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that Polity Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of Indian Polity.These Indian Polity Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, Polity Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 Polity Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the Polity section then you should practice more and more Polity questions.

These Polity Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in Polity then you should start practice of Polity questions from the below given quiz.

Indian Polity Questions Quiz-7

This “Indian Polity Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. Which of the following countries have an Unwritten Constitution?
A. U.S.A.
B. U.K.
C. Pakistan
D. India

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer – B. U.K.

Explanation: An unmodified or unwritten constitution is a type of constitution where the fundamental rules of government take the form of customs, usage, precedent and a variety of statutes and legal instruments.Current example of such a constitution is United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland where there is no defining document that can be termed ‘the constitution’.Because the political system evolved over time, rather than being changed suddenly in an event such .as a revolution, it is continuously being defined by acts of Parliament and decisions of the Law Courts.

2.The Constitution of India was adopted on:
A. 26 January, 1950
B. 26 January, 1949
C. 26 November, 1949
D. 31 December, 1949

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer – C. 26 November, 1949

Explanation:-The Constitution was enacted/adopted by the Constituent Assembly on 26 November 1949, and came into effect on 26 January 1950. The date 26 January was chosen to commemorate the Purna Swaraj declaration of independence of 1930.With its adoption, the Union of India officially became the modern and contemporary Republic of India and it replaced the Government of India Act 1935 as the country’s fundamental governing document.

3. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly?
A. Dr B.R. Ambedkar
B. C. Rajagopalchari
C. Dr Rajendra Prasad
D. Jawaharlal Nehru

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer – A. Dr B.R. Ambedkar

Explanation:- Dr Rajendra Prasad was elected president of the Constituent Assembly while B.R. Ambedkar was appointed the Chairman of the Drafting Committee.

4.What is meant when the Constitution declares India a ‘Secular State’?
A. Religious worship is not allowed
B. Religions are patronised by the State
C. The State regards religions as a private affairs of the citizen and does not discriminate on this basis
D. None of these

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer – C. The State regards religions as a private affairs of the citizen and does not discriminate on this basis

Explanation:-Secularism is the principle of separation of government institutions, and the persons mandated to represent the State, from religious institutions and religious dignitaries.India is a secular country as per the declaration in the Preamble to the Indian Constitution.It prohibits discrimination against members of a particular religion, race, caste, sex or place of birth.Every person has the right to preach, practice and propagate any religion they choose.The government must not favour or discriminate against any religion.It must treat all religions with equal respect. All citizens, irrespective of their religious beliefs are equal in front of law.

5.January 26 selected as the date for the inauguration of the Constitution, because:
A. It was considered to be an auspicious day
B. On that day the Quit India Movement was started in 1942
C. The Congress had observed it as the Independence Day in 1930
D. None of these

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer – C. The Congress had observed it as the Independence Day in 1930

Explanation:-The Indian constitution was adopted by the Constituent Assembly on the 26th November, 1949 and it came into force after two months on 26th January, 1950. The day January 26 was chosen because it was this very day when the Poorna Swaraj resolution was made in Lahore in 1930 and the first tricolor of India unfurled.

6.From the Constitution of which country the provision of Federation was borrowed while framing the Constitution of India?
A. U.S.A.
B. U.K.
C. Canada
D. Switzerland

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer –C. Canada

Explanation:-Though the basic features of Indian Constitution are based on the Government of India Act, 1935, it has many features which were borrowed from many foreign constitutions. It was from the Canadian Constitution that India borrowed a quasi-federal form of government (a federal system with a strong central government) and the idea of Residual Powers.

7.Who among the following was not a member of the Constituent Assembly established in July 1946?
A. Dr Rajendra Prasad
B. K.M. Munshi
C. Mahatma Gandhi
D. Abul Kalam Azad

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer –C. Mahatma Gandhi

Explanation:-The Constituent Assembly of India was elected to write the Constitution of India. Some of its prominent members were Pandit Jawaharlal Nehru, Maulana Abul Kalam Azad, Sardar Vallabhbhai Patel, Acharya J.B. Kriplani, Dr Rajendra Prasad, Smt. Sarojini Naidu, Shri Hare-Krushna Mahatab, Pandit Govind Ballabh Pant Dr B.R. Ambedkar, Shri Sarat Chandra Bose, Shri C. Rajagopalachari and Shri M. Asaf Ali.

8.What was the basis for constituting the Constituent Assembly of India?
A. The Resolution of the Indian National Congress
B. The Cabinet Mission Plan, 1946
C. The Indian Independence Act, 1947
D. The resolutions of the Provincial/ State Legislatures of the Dominion of India

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer –B. The Cabinet Mission Plan, 1946

Explanation:-The Constituent Assembly of India was elected to write the Constitution of India.The Constituent Assembly was set-up while India was still under British rule, following negotiations between Indian leaders and members of the 1946 Cabinet Mission to India from the United Kingdom.The Assembly members were elected to it indirectly by the members of the Individual provincial legislative assemblies, and initially included representatives for those provinces which came to form part of Pakistan, some of which are now within Bangladesh.

9. Preventive detention means:
A. detention for interrogation
B. detention after interrogation
C. detention without interrogation
D. detention for cognisable offence

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer –C. detention without interrogation

Explanation:-Preventive  detention is an imprisonment that is putatively justified for non-punitive purposes. In contrast to this, under preventive detention the government can imprison a person for some time without a criminal charge. It means that if the government feels that a person being at liberty can be a threat to the law and order or the unity and integrity of the nation, it can detain or arrest that person to prevent him from doing this possible harm.

10. The two basic principles of the liberal theory of democracy as emphasised by John Locke, are:
A. Universal Adult Franchise and the Right to Property
B. Representative Democracy and Workers’ Rights
C. Popular Sovereignty and constitutional government
D. Women suffrage and popular sovereignty

<strong>Show Correct Answers</strong>

Correct Answer –A. Universal Adult Franchise and the Right to Property

Explanation:-John Locke’s ‘Two Treatises on Government’ of 1689 established two fundamental liberal ideas: economic liberty (meaning the right to have and use property) and intellectual liberty (including freedom of conscience). According to Locke, ‘the individual was naturally free and only became a political subject out of free choice.’ Without the consent of the people there could not be formed a civil society/community. Secondly, Locke emphasized that all men were equal. There was a perfect state of equality with all the power being reciprocal and no one having more than the other. This is a fundamental principle of present day democracy. From it flows, the democratic principle of universal participation. That no man shall be excluded from the political process.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

Free Current Affairs Test & Monthly eBook 2024 – Click Here
SEBI Grade A Cracker 2024 – Attempt 10000+ MCQ  Here
RBI Grade B Cracker 2024 – Attempt 11000+ MCQ  Here
SBI Clerk Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mock Tests – Attempt Free Here
Best Topic Wise Tests for Bank (PO/Clerk) Exams 2024: 10000+ Questions with Answers