History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI
History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI

History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that History Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of History.These Indian History Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, History Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 History Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the History section then you should practice more and more History questions.

These History Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in History then you should start practice of History questions from the below given quiz.

History Questions Quiz-7

This “History Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. Where are the traces of Portuguese culture found in India?
A. Goa
B. Calicut
C. Cannanore
D. Cochin

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Goa

Explanation:Goa is a former Portuguese colony, the Portuguese overseas territory of Portuguese India existed for about , 450 years until it was annexed by India in 1961. In 1510, the Portuguese defeated the ruling Bijapur kings with the help of a local ally, Timayya, leading to the establishment of a permanent settlement in Velha Goa (or Old Goa). In 1843 the capital was moved to Panjim from Velha Goa. By the mid-18th century the area under occupation had expanded to most of Goa’s present day state limits. Simultaneously the Portuguese lost other possessions in India until their borders stabilized and formed the Estado da India Portuguesa, of which Goa was the largest territory.

2.The British introduced the railways in India in order to:
A. Promote heavy industries in India
B. Facilitate British commerce and administrative control
C. Move food stuff in case of famine
D. Enable Indians to move freely within the country

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Facilitate British commerce and administrative control

Explanation:- The history of rail transport in India began in the mid-nineteenth century. In 1849, there was not a single kilometer of railway line in India. By 1929, there were 66,000 km of railway lines serving most of the districts in the country. At that point of time, the railways represented a capital value of some British Sterling Pounds 687 million, The primary purpose for the introduction of railways was to serve the colonial interests in a better way. Besides, the Revolt of 1857 had shown how vulnerable and fragile the roots of British rule could be. So Railways were introduced to organize administration in a better way and facilitate British commercial interests in India.

3. According to Dadabhai Naoroji ‘Swaraj’ meant:
A. Complete independence
B. Self-Government
C. Economic independence
D. Political independence

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Self-Government

Explanation:- Dadabhai Naoroji in his Presidential address at the National Congress in Calcutta said, ‘We must have Swaraj on the lines granted to Canada and Australia, which is our sole aim’. For him Swaraj meant administration of affairs in a country by her own people on their own-strength in accordance with the welfare of the people without even nominal suzerainty.

4.Which religious reformer of Western India was known as a Lokhitwadi?

A. Gopal Hari Deshmukh
B. R.G. Bhandarkar
C. Mahadev Govind Ranade
D. B.G. Tilak

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Gopal Hari Deshmukh

Explanation:-Gopal Hari Deshmukh was a social reformer from Maharashtra, India. At age 25, Deshmukh started writing articles aimed at social reform in Maharashtra in the weekly Prabhakar under the pen name Lokhitawadi. In the first two years, he penned 108 articles on social reform. That group of articles has come to be known in Marathi literature as Lolchitawadinchi Shatapatre.

5. Who was the first Governor-General of Bengal?
A. Robert Clive
B. Warren Hastings
C. William Bentinck
D. Cornwallis

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Warren Hastings

Explanation:-Warren Hastings was appointed the first Governor-General of Bengal in 1773.He was the first Governor-General of India, from 1773 to 1785. He was famously accused of corruption in an impeachment in 1787, but was acquitted in 1795. He was made a Privy Councillor in 1814.

6.Which scripture was called his ‘mother’ by Gandhi?
A. Ramayana
B. The New Testament
C. Bhagwat Gita
D. The Holy Quran

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Bhagwat Gita

Explanation:-Gandhi called the Gita his ‘mother’ and his ‘spiritual reference book’. It has seemed contradictory to many that a scripture that affirms the duty to kill is the basis for non-violence.Gandhi explained that the story is not meant to be taken literally. Its meaning is that in order to reach self-actualization, we must ‘kill’ what is most dear to us; i.e., shed our personal attachments.

7.The Quit India Movement was launched in 1942 in the month of:
A. January
B. March
C. August
D. December

Show Correct Answers

Correct Answer –C. August

Explanation:-The Quit India Movement, or the August Movement (August Kranti) was a civil disobedience movement launched in India in August 1942 in response to Mohandas Gandhi’s call for immediate independence.

8.Match the following:

Column I 

A. Keshab Sen
B. Dayanand Saraswati
C. Atmaram Pandurang
D. Syed Ahmad Khan

Column II 

I. Prarthana Samaj
II. Brahmo Samaj
III. Aligarh Movement
IV. Arya Samaj

Code:

     A         B          C          D

A. IV         I         III         II
B. I          IV         II         III
C. II         IV         I          III
D. III        II         IV          I

Show Correct Answers

Correct Answer –C. II         IV         I          III

Explanation:-Keshub Chunder Sen founded his own breakaway ‘Brahmo Samaj of India’ in 1866. Dayananda Saraswati was an important Hindu religious scholar, reformer, and founder of the Arya Samaj, a Hindu reform movement. Prartima Samaj was founded by Dr Atmaram Pandurang in 1867 with an aim to make people believe in one God and worship only one God. Aligarh Movement was the movement led by Sir Syed Ahmed Khan, to educate the Muslims of the South Asia after the defeat of the rebels in the Indian rebellion of 1857.

9.Who was the first English President of the Indian National Congress?
A. George Yule
B. William Wedderburn
C. A.O. Hume
D. Henry Cotton

Show Correct Answers

Correct Answer –A. George Yule

Explanation:-George Yule was a Scottish merchant in England and India who served as the fourth President of the Indian National Congress in 1888, the first non-Indian to hold that office. He was founder of George Yule & Co. of London, and headed Andrew Yule & Co. of Calcutta. He served as Sheriff of Calcutta and as President of the Indian Chamber of Commerce.

10. Which one of the following personalities is known as ‘Grand Old Man of India’?

A. Bal Gangadhar Tilak
B. Dadabhai Naoroji
C. Motilal Nehru
D. Lala Lajpat Rai

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Dadabhai Naoroji

Explanation:-Dadabhai Naoroji, of Bombay Parsee origin, is the ‘Grand Old Man of India’ and the ‘Father of Indian Nationalism’ who worked with perseverance and unshakeable faith towards the goal of Swaraj was the first Indian to claim self-government for his people. Dadabhai Naoroji was also the first Indian to show that India was being drained of its wealth under the British Rule and thus was fast succumbing to poverty. He played a key role in founding the Indian National Congress in 1885 and was associated with the organization till his death.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021