History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI
History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI

History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that History Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of History.These Indian History Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, History Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 History Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the History section then you should practice more and more History questions.

These History Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in History then you should start practice of History questions from the below given quiz.

History Questions Quiz-5

This “History Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. As per provisions of the Charter Act of 1833, a Law Commission (for consolidating, codifying and improving Indian laws) was con- stituted under the Chairmanship of:
A. Lord Bentinch
B. Raja Ram Mohan Roy
C. Lord Macaulay
D. Lord Dalhousie

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Lord Macaulay

Explanation: The first Law Commission was established in 1834 under the Charter Act of 1833 under the Chairmanship of Lord Macaulay which recommended codification of the Penal Code, the Criminal Procedure Code and a few other matters. Thereafter, the second, third and fourth Law Commissions were constituted in 1853, 1861 and 1879 respectively.

2.Who was the first Indian to become member of British Parliament?
A. W.C. Banerjee
B. Behramji M. Malabari
C. D.N. Wacha
D. Dadabhai Naoroji

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dadabhai Naoroji

Explanation:- Dadabhai  Naoroji  was a Member of Parliament (MP) in the United Kingdom House of Commons between 1892 and 1895, and the first Asian to be a British MP. Elected for the Liberal Party in Finsbury Central  at the 1892 general election, he was the first British Indian MP. He refused to take the oath on the Bible as he was not a Christian, but was allowed to take the oath of office in the name of God on his copy of Khordeh Avesta. In Parliament, he spoke on Irish Home Rule and the condition  of  the  Indian people. In his political campaign and duties as an MP, he was assisted by Muhammad Ali Jinnah, the future Muslim nationalist and founder of Pakistan.

3. Who said ‘Patriotism is religion and religion is love for India’?
A. Raj Narain Bose
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Bankim Chandra Chatterjee
D. Acharya Vinoba Bhave

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bankim Chandra Chatterjee

Explanation:- These were the utterances of Bankim Chandra Chatterjee.

4.According to Gandhiji, which of the following are the major means of Satyagraha?

I. Non-cooperation II. Strike III. Demonestration IV. Civil Disobedience
A. I and II are correct
B. I and IV are correct
C. II and IV are correct
D. III and IV are correct

Show Correct Answers

Correct Answer – B. I and IV are correct

Explanation:-Gandhi’s main tactic in his fight against the British was what he called Satyagraha, which means ‘Soul- Force’ or ‘The power of truth’. Gandhi developed Satyagraha as the practical extension of ahimsa and love; it meant standing firmly behind one’s ideals, but without hatred. Satyagraha took the form of civil disobedience and non-co- operation with evil. Civil disobedience involved breaking a specific law if it was believed to be unjust, and then facing the consequences. The other element of Satyagraha, non-cooperation with evil, consisted of pulling out all support for an unjust system, such as the British rule of India.

5.Hardayal, an intellectual giant, was associated with:
A. Home Rule Movement
B. Ghadar Movement
C. Swadeshi Movement
D. Non-cooperation Movement

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ghadar Movement

Explanation:-Lala Hardayal was a Indian nationalist revolutionary who founded the Ghadar Party in America. He was a polymath who turned down a career in the Indian Civil Service. His simple living and intellectual acumen inspired many expatriate Indians living in Canada and the USA to fight against British Imperialism during the First World War.

6.The credit of discovering the sea route of India goes to the:
A. French
B. Dutch
C. Portuguese
D. English

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Portuguese

Explanation:-Vasco da Gama was a Portuguese explorer, one of the most successful in the Age of Discovery and the commander of the first ships to sail directly from Europe to India. After decades of sailors trying to reach India with thou- sands of lives and dozens of vessels lost in shipwrecks and attacks, Gams landed in Calicut on the 20 May, 1498. This discovery was very impactful and paved the way for the Portuguese to establish a long lasting colonial empire in Asia.

7.The song ‘Jana Gana Mana’ com- posed by Rabindra Nath Tagore was first published in January 1912 under the title of:
A. Jay He
B. Rashtra Jagriti
C. Bharat Vidhata
D. Matribhoomi

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Bharat Vidhata

Explanation:-Jana Gana Mana was first published under the title ‘Bharat Vidhata’ in the Tatvabodhini Patrika, the official organ of Maharishi Devendranath Tagore’s Brahmo Samaj in January 1912. The song was subtitled Brahmo-Sangeet. However, the Eng- lish translation of the original in Bengali was published earlier, on Decem- ber 28, 1911, in the Bengalee. Much later, it was included in Tagore’s Dharma Sangeet, a collection of religious hymns.

8.On imprisonment in 1908 by the British, Bal Gangadhar Tilak was sent to:
A. Andaman and Nicobar
B. Rangoon
C. Singapore
D. Mandalay

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Mandalay

Explanation:-On 30 April 1908, two Bengali youths. Prafulla Chaki and Khudiram Bose, threw a bomb on a carriage at Muzaffarpur, in order to  kill the Chief Presidency Magistrate Douglas Kingsford of Calcutta fame, but erroneously killed some women travelling in it. Tilak, in his paper Kesari, defended the revolutionaries and called for immediate Swaraj or self- rule. The Government swiftly arrested him for sedition and was sent to Mandalay, Burma from 1908 to 1914. While in the prison he wrote the most-famous Gita Rahasya.

9.According to Mahatma Gandhi, which of the following’s correct?
A. Religion is to be separated from politics
B. Politics and religion must go hand in hand
C. Religion should be completely banned.
D. Politics must be completely eliminated from socioeconomic life.

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Politics and religion must go hand in hand

Explanation:-Religion was central to Gandhi’s life, thoughts and work, and he regarded politics as applied religion. However, he was a lifelong opponent of ‘communalism’ (i.e., basing politics on religion). For him, the two things—the social reordering and the fight for political swaraj—must go hand in hand.

10. Who expounded ‘The Theory of Drain’:
A. Tilak
B. Dadabhai Nauroji
C. Gokhale
D. Govinda Ranade

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Dadabhai Nauroji

Explanation:-The acknowledged high priest of the drain theory was Dadabhai Naoroji. It was in 1867 that Dadabhai Naoroji put forward the idea that Britain was draining India.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021