Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB
Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB

Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that Polity Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of Indian Polity.These Indian Polity Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, Polity Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 Polity Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the Polity section then you should practice more and more Polity questions.

These Polity Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in Polity then you should start practice of Polity questions from the below given quiz.

Indian Polity Questions Quiz-6

This “Indian Polity Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. The Unitary System of Government possesses which of the following advantages?
A. Greater adaptability
B. Strong State
C. Greater participation by the people
D. Lesser Chances of authoritarianism

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Strong State

Explanation:A unitary system of government, or unitary state, is a sovereign state governed as a single entity. The central government is supreme and any administrative divisions (sub-national units) exercise only powers that their central government chooses to delegate. Lower-level governments, if they exist at all, do nothing but implement the policies of the national government.

2.Which one of the following is not an element of the State?
A. Population
B. Land
C. Army
D. Government

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Army

Explanation:-The state has four essen- tial elements. These are: (i) population, (ii) territory (land), (iii) government, (iv) sovereignty (or independence). The first two elements constitute the physical or material basis of the state while the last two form its political and spiritual basis. In modern times relations among nations have grown and many International organizations and institutions have come into being. Therefore some scholars have argued that international recognition be an essential element of state.

3. Which of the following is a fea- ture to both the Indian Federation and the American Federation?
A. A single citizenship
B. Dual judiciary
C. Three Lists in the Constitution
D. A Federal Supreme Court to interpret the Constitution

Show Correct Answers

Correct Answer – D. A Federal Supreme Court to interpret the Constitution

Explanation:- According to the Constitution of India, the role of the Supreme Court is that of a federal court and guardian of the Constitution. The Federal Court of India was a judicial body, established in India in 1937 under the provisions of the Government of India Act 1935, with original, appellate and advisory jurisdiction. It functioned until 1950, when the Supreme Court of India was established.

4.The constitution of India describe India as:
A. A Union of States
B. Quasi-federal
C. A federation of state and union territories
D. A Unitary State

Show Correct Answers

Correct Answer – A. A Union of States

Explanation:-Article 1 of the Constitution declares that India, that is Bharat, shall be a Union of States.

5.Who among the following was the President of the Constituent Assembly of India?
A. Dr Rajendra Prasad
B. Jawaharlal Nehru
C. M.A. Jinnah
D. Lal Bahadur Shastri

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dr Rajendra Prasad

Explanation:-Dr Rajendra Prasad was elected the President of Constituent Assembly on 11 December, 1946.On January 26, 1950, the Constitution of independent India was ratified and Dr Rajendra Prasad was elected the nation’s first President. He served as the President of constituent assembly.

6.Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution?
A. J.B. Kripalani
B. Rajendra Prasad
C. J.L. Nehru
D. B.R. Ambedkar

Show Correct Answers

Correct Answer –D. B.R. Ambedkar

Explanation:-On 29 August, 1947, the Drafting Committee was appointed, with Dr B.R. Ambedkar as the Chairman along with six other members assisted by a constitutional advisor. These members were Kanaiyalal Maneklal Munshi (K.M. Munshi, Ex-Home Minister, Bombay), Alladi Krishnaswamy Iyer (Ex-Advocate General, Madras State), N. Gopalaswami Ayyangar (Ex-Prime Minister, J&K and later member of Nehru Cabinet), B.L. Mitter (Ex-Advocate General, India), Md. Saadullah, (Ex-Chief Minister of Assam, Muslim League member) and D.P. Khaitan (Scion of Khaitan Business family and a renowned lawyer). The constitutional advisor was Sir Benegal Narsing Rau (who became First Indian Judge in International Court of Justice, 1950–54).

7.India is a republic because:
A. it is democratic country
B. it is a parliamentary democracy
C. the head of the state is elected for a definite period
D. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer –C. the head of the state is elected for a definite period

Explanation:-India is a republic be- cause India elects its supreme head. It is called a republic because of the appli- cable definition of a republic: a form of government in which representatives are entitled to act on behalf of the peo- ple whom they represent.

8.Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly of India?
A. Dr Rajendra Prasad
B. Dr B.R. Ambedkar
C. Sir B.N. Rao
D. Shri K.M. Munshi

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Sir B.N. Rao

Explanation:-Benegal Narsing Rau was an Indian bureaucrat jurist diplo- mat and statesman known for his key role in drafting the Constitution of In- dia. He was also India’s representative to the United Nations Security Coun- cil from 1950 to 1952. B.N. Rau was appointed as the Constitutional Advis- er to the Constituent. Assembly in for- mulating the Indian Constitution. He was responsible for the general struc- ture of its democratic framework of the Constitution and prepared its original draft. The President of the Constit- uent Assembly Dr Rajendra Prasad, before signing the Constitution on 26 November, 1949, thanked Rau for having worked honorarily all the time that he was here, assisting the assem- bly not only with his knowledge and erudition but also enabled the other members to perform their duties with thoroughness and intelligence by sup- plying them with the material on which they could work.

9. Which of the following countries has introduced ‘direct democracy’?
A. Russia
B. India
C. France
D. Switzerland

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Switzerland

Explanation:-Direct democracy is a form of democracy in which people vote on policy initiatives directly, as opposed to a representative democracy in which people vote for representatives who then vote on policy initiatives. Many countries that are representative democracies allow for three forms of political action that provide limited direct democracy: referendum (plebiscite), initiative, and recall. Referendums can include the ability to hold a binding vote on whether a given law should be rejected.This effectively grants the populace which holds suffrage a veto on a law adopted by the elected legislature (one nation to use this system is Switzerland).

10. Who was the President of the Republic of India who consistently described Indian Secularism as ‘Sarva Dharma Samabhava?
A. Dr S. Radhakrishnan
B. Dr Zakir Hussain
C. Dr Rajendra Prasad
D. Gaini Zail Singh

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Dr S. Radhakrishnan

Explanation:-The slogan ‘Sarva Dharma Samabhava’ was coined by Mahatma Gandhi in pursuit of his dream of Hindu-Muslim unity.Dr S. Radhakrishnan was the President of the Republic of India who consistently described—Indian Secularism as ‘Sarva Dharma Samabhav’.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021