History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI
History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI

History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that History Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of History.These Indian History Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, History Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 History Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the History section then you should practice more and more History questions.

These History Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in History then you should start practice of History questions from the below given quiz.

History Questions Quiz-4

This “History Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. Who is rightly called the ‘Father of Local Self-Government’ in India?
A. Lord Mayo
B. Lord Ripon
C. Lord Curzon
D. Lord Clive

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Lord Ripon

Explanation:Lord Ripon is known as the Father of Local Self-Government in India. The advent of Lord Ripon (1880–84) marked a new chapter in the history of Local Self-Government in India. Before him, the condition of the local bodies was far from satisfactory. There was hardly any trace of election, much less of independent authority, and no specific powers were granted to local authorities. Lord Ripon, in 1882 issued a comprehensive resolution, recommending the removal of all the existing defects in the local bodies and also making them the instruments of political education.

2.Which Governor-General is asso- ciated with Doctrine of Lapse?
A. Lord Ripon
B. Lord Dalhousie
C. Lord Bentinck
D. Lord Curzon

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lord Dalhousie

Explanation:- The Doctrine of Lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor-General for the East India Company in India between 1848 and 1856. According to the Doctrine, any princely state or territory under the direct influence of the British East India Company (the dominant imperial power in the subcontinent), as a vassal state under the British Subsidiary Sys- tem, would automatically be annexed.

3. India attained ‘Dominion Status’ on:
A. 15th January, 1947
B. 15th August, 1947
C. 15th August, 1950
D. 15th October, 1947

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 15th August, 1947

Explanation:- Independence coincid- ed with the partition of India, in which the British Indian Empire was divid- ed along religious lines into two new states—the Dominion of India (later the Republic of India) and the Domin- ion of Pakistan (later the Islamic Re- public of Pakistan and Bangladesh); the partition was accompanied by violent communal riots. The Dominion of In- dia, also known as the Union of India, was a predecessor to modern-day India and an independent state that existed between 15 August 1947 and 26 January 1950. Although it was transformed into the Republic of India by promul- gation of the Constitution of India on 26 January 1950, the term ‘Union of India’ (or simply ‘the Union’) is still used by the Indian judicial system.

4.What is Gandhi’s definition of Rama Rajya?
A. The rule as it was during the time of Rama
B. Sovereignty of the people based on pure moral authority
C. The greatest good of all
D. The absolute power concentrated in the hands of a king

Show Correct Answers

Correct Answer – C. The greatest good of all

Explanation:-In  post-colonial  In-  dia, Ram Rajya as a concept was first mooted by Mahatma Gandhi. Gandhiji announced that Ram Rajya would be brought once Independence arrived. When he was asked about the ideal state, he talked about Ram Rajya. By using the Ram Rajya slogan, Gandhiji implied an ideal Rajya where values of justice, equality, idealism, renunciation and sacrifice were practised. On the subject of Ram Rajya, Gandhi wrote on February 26, 1947, ‘Let no one commit the mistake of thinking that Ram Rajya means a rule of Hindus. My Ram is an- other name for Khuda or God. I want Khuda Raj which is the same thing as the Kingdom of God on Earth’. Obvi- ously this meant an ideal society where everybody follows a code of righteous living, lives content and happy and meet their essential needs. Ram Rajya according to many scholars meant that the state (Rajya) was the sole legitimate power, which imposes limits upon its exercise of power, either for the greater happiness of the people, or to evade a greater tyranny that could be caused by moral outrage or self-righteousness.

5.Who among the following was the first to sign the ‘Instruments of Accession’?
A. The Maharaja of Baroda
B. The Dewan of Travancore
C. The Nizam of Hyderabad
D. The Raja of Jodhpur

Show Correct Answers

Correct Answer – B. The Dewan of Travancore

Explanation:-The Instrument of Ac- cession was a legal document created in 1947 to enable each of the rulers of the princely states under British suze- rainty to join one of the new domin- ions of India or Pakistan created by the Partition of British India. When Unit- ed Kingdom accepted demands for a partition and announced its intention to quit India, the king of Travancore, Chithira Thirunal, issued a declaration of independence on June 18, 1947. The declaration was unacceptable to the Government of India; many rounds of negotiation were conducted among the Diwan, C.P. Ramaswami Iyer, and the Indian representatives. In July 23, 1947 they decided in favour of the accession to the Indian Union, pending approval by the king. An assassination attempt on the Diwan by the Communists on the July 25, 1947 caused to hasten the accession of Travancore state to the In- dian Union

6.The decline of Indian Handicrafts industry in the 19th century was attributed to:
A. competition from British manu- facturing industries only
B. disappearance of Indian Princely Courts only
C. establishment of alien rule only
D. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer –D. All of the above

Explanation:-Tha major causes of decline in handicrafts in India during the British rule were: (i) disappearance of court culture; (ii) adverse influence of British rule on tastes and habits;(iii) competition from European man- ufacturers; (iv) one way free trade pol- icy of the British; (v) exploitation of craftsmen by merchants, etc.

7.Why was the Simon Commission boycotted by the Indians?
A. It did not include any Indian as a member.
B. It did not have any woman member.
C. It was appointed before the stipu- lated time.
D. It refused to meet prominent Indian leaders.

Show Correct Answers

Correct Answer –A. It did not include any Indian as a member.

Explanation:-The Simon commission was boycotted by Indians because they felt insulted and hurt that a committee appointed to decide the future of India did not include even one Indian.

8.Who among the following started the first newspaper in India?
A. Dadabhai Naoroji
B. W.C. Banerjee
C. Rabindranath Tagore
D. James A. Hickey

Show Correct Answers

Correct Answer –D. James A. Hickey

Explanation:-The first major newspa- per in India—The Bengal Gazette— was started in 1780 under the British Raj by James Augustus Hickey.

9.English education was introduced in India by:
A. Lord Curzon
B. Jawaharlal Nehru
C. Lord Macaulay
D. Lord Dalhousie

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Lord Macaulay

Explanation:-Macaulay was Secretary to the Board of Control under Lord Grey from 1832 until 1833. After the passing of the Government of India Act 1833, he was appointed as the first Law Member of the Governor-General’s Council. He went to India in 1834. He served on the Supreme Council of India between 1834 and 1838. He introduced English education in India through his famous minute of February 1835. He called an educational system that would create a class of anglicized Indians who would serve as cultural intermediaries between the British and the Indians.

10. Name the important French pos- session in India.
A. Goa
B. Pondicherry
C. Daman
D. Cochin

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Pondicherry

Explanation:-Pondicherry is a Union Territory of India formed out of four enclaves of former French India and named for the largest, Pondicherry. The French East India Company  set up a trading centre at Pondicherry in 1674. This outpost eventually became the chief French settlement in India. The French acquired Mahe in the 1720s, Yanam in 1731, and Karaikal in 1738.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021