Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB
Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, FCI, ASRB

Indian Polity Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that Polity Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of Indian Polity.These Indian Polity Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, Polity Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 Polity Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the Polity section then you should practice more and more Polity questions.

These Polity Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in Polity then you should start practice of Polity questions from the below given quiz.

Indian Polity Questions Quiz-2

This “Indian Polity Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. Which, of the following is the in-alienable attribute of the parliamentary system of govern- ment?
A. Flexibility of the Constitution
B. Fusion of Executive and Legislature
C. Judicial Supremacy
D. Parliamentary Sovereignty

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Fusion of Executive and Legislature

Explanation:A parliamentary system is a system of democratic governance of a state in which the executive branch derives its democratic legitimacy from, and is held accountable to, the legisla- ture (parliament). The executive and legislative branches are thus intercon- nected.

2.Grassroots democracy is related to:
A. Devolution of powers
B. Decentralisation of powers
C. Panchayati Raj System
D. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the above

Explanation:- Grassroots democracy is a tendency towards designing political processes involving the common peo- ple as constituting a fundamental polit- ical and economic group. It focuses on people or society at a local level rather than at the center of major political ac- tivity. Devolution and decentralization of power and Panchayati raj system are essential elements of such a system.

3. Democratic Socialism aims at:
A. bringing about Socialism through peaceful means
B. bringing about Socialism through violent and peaceful means
C. bringing about Socialism through violent means
D. bringing about Socialism through democratic means

Show Correct Answers

Correct Answer – D. bringing about Socialism through democratic means

Explanation:- Democratic socialism is a political ideology advocating a dem- ocratic political system alongside a so- cialist economic system. It highlights the central role of democratic process- es and political systems and is usually contrasted with non-democratic politi- cal movements that advocate socialism.

4.Which one of the following judge merits stated that ‘Secularism’ and ‘Federalism’ are the basic features of the Indian Constitution?
A. Keshavananda Bharati case
B. S.R. Bommai case
C. Indira Sawhney case
D. Minerva Mills case

Show Correct Answers

Correct Answer – B. S.R. Bommai case

Explanation:-In the S.R. Bommai Case v. Union of India (1994), Justice Sawant and Kuldip Singh observed that federalism and secularism was an essential feature of our Constitution and were a part of basic structure. In this case, the Supreme Court discussed at length provisions of Article 356 of the Constitution of India.

5.Universal adult franchise shows that India is a country which is:
A. Secular
B. Socialist
C. Democratic
D. Sovereign

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Democratic

Explanation:-India has a democratic set-up with all citizens having equal rights. This could have been farther from truth if the concept of universal adult suffrage was not adopted. Article 326 of the Indian Constitution grants universal adult suffrage which is one of the defining features of a democratic set-up.

6.Indian Constitution is:
A. Federal
B. Quasi Federal
C. Unitary
D. Presidential

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Quasi Federal

Explanation:-The Indian constitution which envisages parliamentary form of government is federal in structure with unitary features. Thus, it is quasi-federal.

7.Constitution of India came into force in:
A. 1951
B. 1956
C. 1950
D. 1949

Show Correct Answers

Correct Answer –C. 1950

Explanation:-The Constitution of In- dia was adopted by Constituent Assem- bly on November 26, 1949 and came into force on January 26, 1950.

8.The state possesses:
A. only external sovereignty
B. only internal sovereignty
C. both  internal and external sovereignty
D. neither external nor internal sovereignty

Show Correct Answers

Correct Answer –C. both  internal and external sovereignty

Explanation:-At its core, sovereign- ty is typically taken to mean the pos- session of absolute authority within a bounded territorial space. There is essentially an internal and external dimension of sovereignty. Internally, a sovereign government is a fixed au- thority with a settled population that possesses a monopoly on the use of force. It is the supreme authority with- in its territory. Externally, sovereignty is the entry ticket into the society of states.

9.The Government of India Act, 1935 was based on:
A. Simon Commission
B. Lord Curzon Commission
C. Dimitrov Thesis
D. Lord Clive’s report

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Simon Commission

Explanation:-The provincial part of the Government of India Act, 1935 ba- sically followed the recommendations of the Simon Commission. Simon Commission had proposed almost fully responsible government in the prov- inces. Under the 1935 Act, provincial dyarchy was abolished; i.e. all provin- cial portfolios were to be placed in charge of ministers enjoying the sup- port of the provincial legislatures.

10. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage?
A. Mahatma Gandhi
B. Rajendra Prasad
C. Rajendra Prasad
D. B.R. Ambedkar

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Rajendra Prasad

Explanation:-At the Faizpur Session of the Congress in December 1936, Pandit Jawaharlal Nehru, in his Pres- idential Address, referred to the Gov- ernment of India Act 1935 as ‘The new Charter of Bondage’ which was being imposed upon them despite complete rejection. He said that the Congress was going to the Legislatures to com- bat the Act and seek to end it.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)