History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI
History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO, FCI

History Questions For UPSC, SSC CGL, CHSL, CPO

Hello Aspirants, As we all know that History Questions is a vital part of General Knowledge section for every competitive exam.So here, In this article, we will provide different Questions of History.These History Questions are important for UPSC, SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, FCI, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the SSC exams, History Questions asked in the Tier-I as well as Tier-II exam.There are 8-10 History Questions asked in the Tier-II exam (SSC).You want to score more in the History section then you should practice more and more History questions.

These History Questions also important for SSC CHSL, SSC CPO, SSC MTS, FCI and other state exams.If you started preparing for the civil services exam and you don’t know How to get more marks in History then you should start practice of History questions from the below given quiz.

History Questions Quiz-2

This “History Questions and Answers” is also important for other state exams such as RAS, UPPSC, MPSC, SSC MTS, ASRB Exams and other competitive exams.

1. Who said that ‘India’s soul lives in villages’?
A. Vinoba Bhave
B. Jayaprakash Narayan
C. Jawaharlal Nehru
D. Mahatma Gandhi

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Mahatma Gandhi

Explanation: Gandhi had said: India’s ‘soul’ lives in villages. He, therefore, in his constructive work programme gave primacy to rural work. He wanted workers to go to villages and work with the people. His special emphasis was to improve the status of rural women.

2.What was the name of the News- paper edited by Gandhiji till 1933?
A. Sarvodaya
B. Arya
C. Times of India
D. Young India

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Young India

Explanation:- Young India was brought out in English by Mahatma Gandhi from 1919 to 1932. Gandhi wrote various quotations in this journal that inspired many. He used the Young India to spread his unique ideology and thoughts regarding independence.

3. Who among the following revolu- tionaries was executed by the British?
A. Jatin Das
B. Chandrashekhar Azad
C. Rajguru
D. Kalpana butt

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rajguru

Explanation:- Shivaram Hari Rajguru was an Indian revolutionist from Maharashtra who was a colleague of Bhagat Singh and Sukhdev, and took part in the murder of a British police officer, J.P. Saunders, at Lahore in 1928. All three were convicted of the crime and hanged on March 23, 1931.

4.Who among the following was the first Viceroy of India?
A. Lord Cornwallis
B. Pitt
C. Lord Canning
D. Robert Clive

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lord Canning

Explanation:-Lord Canning was an English statesman and Governor-Gen- eral of India during the Indian Rebel- lion of 1857. For his tact and capabil- ities in dealing with the revolt, he was rewarded by being made the first Vice- roy of India in 1858.

5.Who among the following estab- lished the Ghadar Party?
A. V.D. Savarkar
B. Bhagat Singh
C. Lala Hardayal
D. Chandrashekhar Azad

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lala Hardayal

Explanation:-Lala Har Dayal was an Indian nationalist revolutionary who founded the Ghadar Party in America.

6.Mahatma Gandhi launched the Civil Disobedience Movement in 1930 from:
A. Sabarmati Ashram
B. Ahmedabad
C. Porbandar
D. Dandi

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Sabarmati Ashram

Explanation:-On March 12, 1930, Gandhi and 78 satyagrahis, many of them were scheduled castes,  set  out on foot for the coastal village of Dan- di, Gujarat, over 390 kilometres (from their starting point at Sabarmati Ash- ram, marking the beginning of the Civ- il Disobedience Movement.

7.‘Kesari’, the Newspaper was started by:
A. G.K. Gokhale
B. B.G. Tilak
C. Sardar Patel
D. Raja Ram Mohan Roy

Show Correct Answers

Correct Answer –B. B.G. Tilak

Explanation:-Kesari is a newspaper founded in 1881 by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence movement. Tilak used to run his two newspapers, the Kesari, in Marathi and Maratha in English froth Kesari Wada.

8.The Third battle of Panipat was fought in the year:
A. 1526 a.d.
B. 1556 a.d.
C. 1761 a.d.
D. 1776 a.d.

Show Correct Answers

Correct Answer –C. 1761 a.d.

Explanation:-The Third Battle of Panipat took place on 14 January, 1761 between a northern expedition- ary force of the Maratha Empire and    a coalition of the King of Afghanistan, Ahmad Shah Durrani with two Indian Muslim allies—the Rohilla Afghans of the Doab, and Sirajuddaula, the Nawab of Oudh. The battle is considered one of the largest fought in the 18th centu- ry, and has perhaps the largest number of fatalities in a single day reported in a classic formation battle between two armies.

9.The ‘Poorna Swaraj’ resolution was adopted in the annual session of the Indian National Congress held at:
A. Bombay
B. Lahore
C. Calcutta
D. Madras

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Lahore

Explanation:-Jawaharlal Nehru be- came the youngest President of the Indian National Congress at its annu- al session in Lahore on 29 December, 1929. At that session, the Indian Na- tional Congress adopted the attain- ment of Poorna Swaraj as the immedi- ate objective of India.

10. Whom did Bal Gangadhar Tilak refer to as his Political Guru?
A. Swami Vivekananda
B. Ram Mohan Roy
C. Sisir Kumar Ghosh
D. None of These

Show Correct Answers

Correct Answer –D. None of These

Explanation:-Mahadev Govind Ra- nade was known to be  the  mentor  and political guru of famous freedom fighters Gopal Krishna Gokhale, and Bal Gangadhar Tilak. This social re- former along with friends Dr Atmar- am Pandurang, Bal Mangesh Wagle and Yaman Abaji Modak founded the Prarthana Samaj, a Hindu movement involved in social development. He also founded Poona Sarvajanik Sabha and was one of the founders of the In- dian National Congress.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021