Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021
Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021

Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of the quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data is present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide Data Interpretation Questions for Banking Exams 2021 with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam. There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank). You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Caselet Data Interpretation Questions.

Data Interpretation Questions for Bank Exams 2021 | Set-39


Directions: (1-5) Read the passage given below and answer the following questions.

A school has four hostels in which there are two sections one for boys and one for girls. Line chart given below shows increase/decrease in total number of students in 2013 in these hostels as compare to 2012(previous year). Table given below shows ratio between number of boys to number of girls in these hostels in 2013. Study the data carefully and answer the following questions.

Hostel Boys : Girls
Aravali 2:3
Nilgiri 4:1
Udaygiri 5:3
Shivalik 4:7

1. In Aravali, number of girls in 2013 is 20% more than that in 2012. If change in the number of girls in Aravali is 25% greater than change in number of boys in Aravali then find the Number of boys in Aravali in 2013.

A. 800
B. 750
C. 500
D. 600
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 600

Explanation

2. Number of students is increases and decreases in Aravali and Nilgiri in 2013 respectively as compare to 2012. Number of girls who left Aravali joins Nilgiri (No other change in Number of girls) such that ratio between increase and decreases in Number of boys in Aravali and Nilgiri in 2013 as compare to 2012 is 16 : 15, then find the change in Number of boys in Nilgiri?

A. 420
B. 300
C. 320
D. 350
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 300

Explanation

3. In 2012, Number of boys in Udaygiri and Shivalik are equal and Number of girls in Shivalik is 540 more than the Number of girls in Udaygiri. If in 2013, Number of boys in both hostels are equal then find the Number of total student in Shivalik, If In 2013 strength of both hostels increases as compare to previous year.

A. 1500
B. 960
C. 1200
D. 1650
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1650

Explanation:Let Number of boys in Udaygiri in Shivalik in 2012 = x
Let Number of Girls in Udaygiri in 2012 = y
So, Number of Girls in Shivalik = y + 540
In 2013,
Let Number of boys in Udaygiri and Shivalik = 20a
⇒ Number of Girls in Shivalik = 35a
And, Number of Girls in Udaygiri = 12a
ATQ
x + y + 150 = 32a …(i)
x + (y + 540) + 300 = 55a …(ii)
Solving (i) and (ii)
a = 30
Shivalik strength = 55a = 55 × 30 = 1650

4. In 2012 and in 2013 ratio of total strength of Udaygiri to that of Nilgiri is 4 : 5 and 5 : 8 respectively. Find the strength of Nilgiri in 2012 if strength of Udaygiri decreases.

A. 1750
B. 1400
C. 1250
D. 1200
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1750

Explanation

Let in 2012
Total strength of Udaygiri and Nilgiri be 4x and 5x respectively
And total strength of Udaygiri and Nilgiri in 2013 be 5y and 8y respectively
ATQ,
4x – 5y = 150 …(i)
Two cases formed
Either
8y – 5x = 250 …….(ii)
Or 5x – 8y = 250 …….(iii)
On solving (i) and (iii) it does give-ve integer value
So, on solving (i) and (ii)
x = 350
y = 250
Strength of Nilgiri in 2012 = 1750

5. In2013, strength of all hostels increases as compare to 2012. If total strength of hostels in 2012 is 1030, then find the Number of boys in Aravali in 2013 is how much more than the Number of boys in Udaygiri in 2013, given that ratio of strength of Aravali, Nilgiri, Udaygiri and Shivalik is 2 : 3 : 2 : 3 respectively.

A. 90
B. 120
C. 100
D. 80
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 90

Explanation

Direction: Table given below shows total number of applicants, who have applied for CDS exam in the five years. Percentage of applicants appeared in exam, percentage of applicants qualified in tier I and tier II. Line graph shows percentage of applicants got selection in CDS exam. Read the data carefully and answer the questions:

Years Total Applicants Appeared applicants in tire-I (%) % of applicants qualified in tier-I % of students  qualified in tier-II
2013 2400 85% 25% 40%
2014 3200 75% 30% 25%
2015 4800 90% 20% 25%
2016 7500 80% 25% 20%
2017 8400 60% 12.5% 40%

 6. Number of applicants, who have got the final selection in the year 2017, is how many percent less than number of applicants, who have got the final selection in the year 2014?

A. 22 2/9%
B. 24 2/9%
C. 28 2/9%
D. 18 2/9%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 22 2/9%

Explanation

7. Find the difference between number of applicants, who have got final selection in the years 2013 & 2016 together and number of applicants, who have got final selection in the year 2014 & 2015 together?

A. 11
B. 6
C. 8
D. 7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 6

Explanation

8. Find the ratio between applicants qualified in tier II but did not get final selection in the year 2017 to applicants qualified in tier I but did not qualify for tier II in the year 2014?

A. 7 : 18
B. 7 : 19
C. 7 : 22
D. 7 : 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 7 : 20

Explanation

9. Total applicants appeared for tier I in the year 2017 is what percent more than total applicants appeared for tier II in the year 2015?

A. 487 1/3%
B. 483 1/3%
C. 485 1/3%
D. 498 1/3%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 487 1/3%

Explanation

10. Find the total number of applicants, who did not qualify in tier I in the year 2014, 2016 & 2017 together?

A. 10190
B. 10290
C. 10490
D. 10590
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10590

Explanation


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification Questions Data Interpretation Questions Data sufficiency Questions
Quantitative Aptitude Questions Number Series Questions Quadratic Equations Questions

8700+ Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers – Download Free PDF

Quantitative Aptitude Topic wise Questions and Answers PDF Download