Reading Comprehension Questions for Banking Exams
Reading Comprehension Questions for Banking Exams
SBI PO Free Mock Test 2022

Reading Comprehension Questions

Reading Comprehension Practice Test. Reading Comprehension based on different editorial like; The Hindu, Economic Times, Times of India, etc. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across Reading Comprehension Questions in the English language section. Here we are providing you English Reading Comprehension Questions for Banking Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Reading Comprehension Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Reading Comprehension Test for Banking Exams” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Reading Comprehension Questions for Banking Exams | Set –11


Direction: Read the given passage and answer the questions that follow. Certain words are printed in bold to help you locate them while answering some of these.

Yahoo’s 22-year life as an independent company has come to an end with its sale to Verizon for $4.8 billion. For all the promise it held as the first port of contact for a generation that was new to the Internet and its possibilities, the end has been anti-climactic. Yet, such an ending had been increasingly anticipated for many years. After a heady start as ‘Jerry and David’s guide to the World Wide Web,’ a list of Web links named after its Stanford University student founders Jerry Yang and David Filo, Yahoo quickly lost the first-mover advantage. The company survived the dotcom bust of 2001, but from then on Yahoo could only play catch-up to a company younger by two years and founded by fellow Stanford students: Google. An end to the journey was imminent especially after the struggles in recent years to make itself relevant again in an Internet world very different from the one it had been born into — one dominated by search and social media. It is noteworthy that Google and Facebook, leaders in this world, were in the past considered by Yahoo for acquisition. Efforts by Google-import Marissa Mayer, Yahoo’s CEO since 2012, to give it a new direction resulted in a few high-profile acquisitions such as Tumblr, but evidently Yahoo could not fundamentally reinvent itself.

Ms. Mayer could have only done so much. It could be argued that Yahoo lost direction pretty early. Experts have repeatedly pointed out that Google figured out what the Internet was all about much better than many of its rivals at the time, including Yahoo. While Google followed where the user went, Yahoo created a portal and expected to box in the user to its properties. Yahoo’s choices led media expert Jeff Jarvis to refer to it as “the last old-media company”. The lesson is not lost on anyone: platforms always trump portals. But this is not the only opportunity that Yahoo missed. It bought Flickr much before the dawn of the Instagram age but could not do much with the photo-sharing site. Then, in 2008, Microsoft made a bid to acquire Yahoo for a whopping $44 billion. Yahoo rejected the offer, saying it was “substantially undervalued”. It also recently decided to write down a good chunk of the value of Tumblr, the blogging network it had bought for more than a billion dollars just a few years ago. Perhaps its best decision, amid missed opportunities and misreadings, was the $1 billion investment made in 2005 in the then fledgling e-commerce company Alibaba, which is today a giant. After the sale to Verizon, this investment is all that Yahoo’s shareholders will be left with. And this amounts to a very healthy $41 billion.

1. Which of the following is/are the best decision of Yahoo, amid missed opportunities and misreading?

A. Yahoo rejected the Microsoft’s offer in 2008
B. Yahoo’s choices led media expert Jeff Jarvis to refer to it as the last old-media company
C. 1 billion investment made in 2005 in the then fledgling e-commerce company Alibaba
D. Yahoo’s 22-year life as an independent company has come to an end with its sale to Verizon for $4.8 billion
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 1 billion investment made in 2005 in the then fledgling e-commerce company Alibaba

Explanation: It is clearly stated in the passage in the following lines, ‘Perhaps its best decision, amid missed opportunities and misreadings, was the $1 billion investment made in 2005 in the then fledgling e-commerce company Alibaba, which is today a giant.’

2. Which among the following is not TRUE according to the passage given above?

A. Yahoo’s choices led media expert Jeff Jarvis to refer to it as the last old-media company
B. Yahoo couldn’t survive the dotcom bust of 20
C. While Google followed where the user went, Yahoo created a portal and expected to box in the user to its properties
D. Both A and B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – Both A and B

Explanation: The passage clearly states that ‘The company survived the dotcom bust of 2001.’ This is in contrast with the statement mentioned in option B, so the correct response is option B.

3. Which new direction of Yahoo could not fundamentally reinvent it?

A. Microsoft made a bid to acquire Yahoo for a whopping $44 billion
B. It bought Flickr much before the dawn of the Instagram age
C. A few high-profile acquisitions such as Tumblr
D. Both A and C
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. A few high-profile acquisitions such as Tumblr

Explanation: It is mentioned in the following statements of the passage, ‘Efforts by Google-import Marissa Mayer, Yahoo’s CEO since 2012, to give it a new direction resulted in a few high-profile acquisitions such as Tumblr, but evidently Yahoo could not fundamentally reinvent itself.’

4. What according to the passage experts have repeatedly figured out about Google?

A. It followed where the user went
B. Google created a portal and expected to box in the user to its properties
C. Google figured out what the Internet was all about much better than many of its rivals at the time
D. Both A and C
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both A and C

Explanation:  It can be inferred from the latter half of the following statements mentioned in the passage, ‘Experts have repeatedly pointed out that Google figured out what the Internet was all about much better than many of its  rivals at the time, including Yahoo. While Google followed where the user went, Yahoo created a portal and expected to box in the user to its properties.’

5. Which of following is/are the companies’ leaders in this world?

A. Alibaba and Google
B. Google and Facebook
C. Facebook and YouTube
D. Google and YouTube
E. Not mentioned in the passage

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Google and Facebook

Explanation: It is clearly stated in the passage, ‘It is noteworthy that Google and Facebook, leaders in this world, were in the past considered by Yahoo for acquisition.’

6. Which of the following would be a suitable title of the passage?

A. The Yahoo disadvantage
B. Yahoo Inc
C. Microsoft and Yahoo
D. Yahoo’s Tumblr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. The Yahoo disadvantage

Explanation: The central theme of the passage is the fall down and the disadvantages to Yahoo. SO, the most apt title is ‘The Yahoo Disadvantage’.

7. Which among the following is MOST OPPOSITE in meaning to the word “anticipated”?

A. Bygone
B. Benevolent
C. Equivocal
D. Predicament
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bygone

Explanation: Anticipate means to act as a forerunner or precursor of.

  • Predicament means a difficult, unpleasant, or embarrassing situation.
  • Equivocal means open to more than one interpretation; ambiguous.
  • Benevolent means well-meaning and kindly.
  • Bygone means belonging to an earlier time.

8. Which among the following is MOST SIMILAR in meaning to the word “imminent”?

A. Doubtful
B. Ambiguous
C. Candid
D. Expectant
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Expectant

Explanation: ‘Imminent’ means forthcoming or possible. Corresponding to this, ‘expectant’ is the most suitable response.

  • Expectant means having or showing an excited feeling that something is about to happen, especially something good.
  • Candid means truthful and straightforward; frank.
  • Ambiguous means not clear or decided.
  • Doubtful means feeling uncertain about something.

9. Which among the following is MOST OPPOSITE in meaning to the word “acquisition”?

A. Redemption
B. Possession
C. Forfeit
D. Procurement
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Forfeit

Explanation:  ‘Acquisition’ means obtaining or receiving. Contrary to this, ‘forfeit’ is the most suitable response.

  • Forfeit means to lose or be deprived of (property or a right or privilege) as a penalty for wrongdoing.
  • Procurement means the action of obtaining or procuring something.
  • Accretion means growth or increase by the gradual accumulation of additional layers or matter.

Possession means the state of having, owning, or controlling something.

10. Which among the following is MOST SIMILAR in meaning to the word “rivals”?

A. Associates
B. Supports
C. Stimulus
D. Emulates
E. Assists

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Emulates

Explanation: Rival means be or seem to be equal or comparable to.

  • Assist means an act of giving help, typically by providing money.
  • Emulate means to match or surpass (a person or achievement), typically by imitation.
  • Stimulus means a thing or event that evokes a specific functional reaction in an organ or tissue.
  • Support means to give assistance to, especially financially.
  • Associate means to connect (someone or something) with something else in one’s mind.

English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams