Reading Comprehension Questions for Banking Exams
Reading Comprehension Questions for Banking Exams

Reading Comprehension Questions

Reading Comprehension Practice Test. Reading Comprehension based on different editorial like; The Hindu, Economic Times, Times of India, etc. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across Reading Comprehension Questions in the English language section. Here we are providing you English Reading Comprehension Questions for Banking Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Reading Comprehension Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Reading Comprehension Test for Banking Exams” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Reading Comprehension Questions for Banking Exams | Set –16


Directions(1-7): Read the given passage carefully and answer the following questions. Certain parts have been highlighted to help answer the questions. 

The lingering COVID-19 crisis is a good time to revive an issue that is, oddly, slow to come to life in India — universal health care (UHC). Meanwhile, UHC has become a well-accepted objective of public policy around the world. It has even been largely realised in many countries, not only the richer ones (minus the United States) but also a growing number of other countries such as Brazil, China, Sri Lanka and Thailand. Some of them, such as Thailand, made a decisive move towards UHC at a time (20 years ago) when their per capita GDP was no higher than India’s per capita GDP today. The time has come for India — or some Indian States at least — to take the plunge.
The basic idea of UHC is that no one should be deprived of quality health care for the lack of ability to pay. This idea was well expressed — in archaic words perhaps — by Aneurin Bevan, the fiery founder of the National Health Service (NHS) in Britain. “No society,” he said, “can legitimately call itself civilised if a sick person is denied medical aid because of lack of means.” The same idea inspired the Bhore Committee report of 1946, where a case was made for India to create its own NHS-type health-care system.
In concrete terms, UHC typically relies on one or both of two basic approaches: public service and social insurance. In the first approach, health care is provided as a free public service, just like the services of a fire brigade or public library. If this sounds like socialist thinking, that is what it is. Interestingly, however, this socialist project has worked not only in communist countries such as Cuba but also in the capitalist world (well beyond the United Kingdom). The second approach allows private as well as public provision of health care, but the costs are mostly borne by the social insurance fund(s), not the patient, so the result is similar: everyone has access to quality health care. Social insurance is very different from a private insurance market. The simplest variant is one where insurance is compulsory and universal, financed mainly from general taxation, and run by a single non-profit agency in the public interest. That is how it works in Canada (province-wise), and to varying extents in other countries with “national health insurance” (e.g., Australia and Taiwan).

1. What is/are the underlying motive(s) behind Universal health care?

A. Universal health care program is launched to provide vaccines in every country
B. Its aim is to make healthcare services available in rural and outskirts areas
C. UHC is to make medical services accessible to everyone irrespective of his or her paying capability.
D. All of these
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. UHC is to make medical services accessible to everyone irrespective of his or her paying capability.

Explanation: The correct choice is option (c) which can be inferred from the first paragraph which mentions,” The basic idea of UHC is that no one should be deprived of quality health care for the lack of ability to pay.”

2. According to ‘Aneurin Bevan’, what is the salient component of a country for being civilized?

A. Any country that is civilized should not depend on other countries for medical supply
B. In a country, the absence of means should not be the reason for refusing medical aid to anyone
C. A country should provide medical aid to other countries in case of emergency like pandemic
D. A country’s government should allocate more funds to boost medical research.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. In a country, the absence of means should not be the reason for refusing medical aid to anyone

Explanation:The correct choice is option (b) which can be inferred from the second paragraph which mentions,” This idea was well expressed — in archaic words perhaps — by Aneurin Bevan, the fiery founder of the National Health Service (NHS) in Britain. “No society,” he said, “can legitimately call itself civilised if a sick person is denied medical aid because of lack of means.”

3. What does the first approach of UHC i.e., ‘public service’ imply?

A. Providing free medical services only
B. Medical inaccessibility shouldn’t be the reason for mortality
C. Health care services are provisioned as a free public service
D. Getting reimbursement of all exorbitant medical tests and medicine
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Health care services are provisioned as a free public service

Explanation:The correct answer can be inferred from the third paragraph which mentions,” In concrete terms, UHC typically relies on one or both of two basic approaches: public service and social insurance. In the first approach, health care is provided as a free public service, just like the services of a fire brigade or public library.”

4. Which of the following statements describe(s) the simplest variant of social insurance?

A. The insurance which is managed by the single non-profit agency
B. Insurance which is mandatory and common for all
C. Insurance which is chiefly financed by the tax collected by the government
D. All of these
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of these

Explanation: The correct answer can be inferred from the third paragraph which mentions,” Social insurance is very different from a private insurance market. The simplest variant is one where insurance is compulsory and universal, financed mainly from general taxation, and run by a single non-profit agency in the public interest.”

5. Which of the following statements is NOT TRUE as per the information given in the passage?

A. Universal Health Care counts on one or two basic approaches
B. UHC has been considered not only in affluent but in other countries also
C. Social insurance scheme made quality health services accessible to everyone
D. Thailand moved towards UHC when its per capita GDP was higher than India’s current GDP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Thailand moved towards UHC when its per capita GDP was higher than India’s current GDP

Explanation: Option (d) is incorrect as per the passage. For (a), refer to last paragraph which mentions,” In concrete terms, UHC typically relies on one or both of two basic approaches: public service and social insurance.” For (b), refer to the first paragraph which mentions,” Meanwhile, UHC has become a well-accepted objective of public policy around the world. It has even been largely realised in many countries, not only the richer ones (minus the United States) but also a growing number of other countries such as Brazil, China, Sri Lanka and Thailand.” For (c), refer to the last paragraph which mentions,” In concrete terms, UHC typically relies on one or both of two basic approaches: public service and social insurance………The second approach allows private as well as public provision of health care, but the costs are mostly borne by the social insurance fund(s), not the patient, so the result is similar: everyone has access to quality health care.” For (d), refer to the first paragraph which mentions,” Some of them, such as Thailand, made a decisive move towards UHC at a time (20 years ago) when their per capita GDP was no higher than India’s per capita GDP today”

Reading Comprehension Questions PDF for Banking and Insurance Exams – Download Free PDF

6. Which of the following words is/are synonym of ‘REVIVE’ given in the passage?

A. reinvigorate
B. reckless
C. hailed
D. convene
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. reinvigorate

Explanation: Recover’ is a synonym of ‘revive’ Revive means give new strength or energy to. reinvigorate means give new energy or strength to. reckless means heedless of danger or the consequences of one’s actions; rash or impetuous. hailed means hail falls. convene means come or bring together for a meeting or activity; assemble.

7. Which of the following words is an antonym of ‘COMPULSORY’ given in the passage?

A. enormous
B. attrition
C. attain
D. voluntary
E. resolute

Show Correct Answers

Correct Answer – D. voluntary

Explanation:‘Voluntary’ is an antonym of ‘compulsory’ Compulsory means involving or exercising compulsion; coercive. enormous means very large in size, quantity, or extent. attrition means wearing away by friction; abrasion. attain means succeed in achieving (something that one has worked for). voluntary means done, given, or acting of one’s own free will. resolute means admirably purposeful, determined, and unwavering.

Directions(8-10): Read the passage carefully and answer the given question based upon that.

The morning of June 27th was clear and sunny, with the fresh warmth of a full-summer day; the flowers were blossoming profusely and the grass was richly green. The people of the village Yorkshire began to gather in the square, between the post office and the bank, around ten o’clock; in some towns there were so many people that the lottery took two days, but in this village, where there were only about three hundred people, the whole lottery took less than two hours.
The children assembled first, of course. School was recently over for the summer, and the feeling of liberty sat uneasily on most of them. Though they gathered together quietly for a while, then they broke into rowdy behavior, and their talk was still of the classroom and the teacher, of books and reprimands. Bobby Martin had already stuffed his pockets full of stones, and the other boys soon followed his example, selecting the smoothest and roundest stones; Bobby and Harry Jones and Dickie Delacroix—the villagers pronounced this name “Dellacroy”—eventually made a great pile of stones in one corner of the square and guarded it against the raids of the other boys. The girls stood aside, talking among themselves, looking over their shoulders at the boys, and the very small children rolled in the dust or clung to the hands of their older brothers or sisters.
Soon the men began to gather, surveying their own children, speaking of planting and rain, tractors and taxes. They stood together, away from the pile of stones in the corner, and their jokes were quiet and they smiled rather than laughed. The women, wearing faded house dresses and sweaters, came shortly after their menfolk. They greeted one another and exchanged bits of conversation as they went to join their husbands. Soon the women, standing by their husbands, began to call to their children, and the children came reluctantly, having to be called four or five times.
The lottery was conducted—as were the square dances, the teen club, the Halloween program—by Mr. Summers, who had time and energy to devote to civic activities. He was a round-faced, friendly man and he ran the coal business, and people were sorry for him because he had no children and his wife was a scold. When he arrived in the square, carrying the black wooden box, there was a murmur of conversation among the villagers, and he waved and called. “Little late today, folks. ” The postmaster, Mr. Graves, followed him, carrying a three-legged stool, and the stool was put in the center of the square and Mr. Summers set the black box down on it. Mr. Summers said, “Some of you fellows want to give me a hand?” there was a hesitation before two men, Mr. Martin and his oldest son, Baxter, came forward to hold the box steady on the stool while Mr. Summers stirred up the papers inside it.

8. Why the villagers of Yorkshire gathered in square?

A. As they had a lottery session that was going to be held around 10 o’clock.
B. As they had an orchestral party to celebrate the village’s centennial anniversary.
C. As a baron from nearby town was distributing free foods to celebrate the birth of his son.
D. As the villagers used to gather once in a month to resolve any kind of property dispute.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. As they had a lottery session that was going to be held around 10 o’clock.

Explanation:By referring to the first paragraph of the passage we can conclude that only option (a) is true. For better understanding, refer “The people of the village Yorkshire began to gather in the square, between the post office and the bank, around ten o’clock; in some towns there were so many people that the lottery took two days, but in this village, where there were only about three hundred people, the whole lottery took less than two hours.”

9. What was the behavior of the children who were assembled in that village?

A. Though they were noisy at first, but they became quiet hearing the loud greeting of the speaker
B. They were reluctant to stand there for such a long duration.
C. They tended to gather together quietly for a while before they broke into boisterous play
D. They were gathered in a circle and laughing in a hysterical manner
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. They tended to gather together quietly for a while before they broke into boisterous play

Explanation: To validate the answer, refer to the second paragraph where it mentions “Though they gathered together quietly for a while, then they broke into rowdy behavior, and their talk was still of the classroom and the teacher, of books and reprimands.”

10. Which of the following is TRUE as per the given passage?

A. Seeing Bobby Martin, other village boys also followed his act of collecting the smoothest and roundest stone.
B. Dickie Delacroix was being called “Dellacroy” by the villagers.
C. After exchanging pleasantry, the women joined their husbands in the gathered crowd.
D. Only (A) and (C)
E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All of these

Explanation: After going through the passage completely, we can conclude that all the given options are true.
For option (a): Refer to the second paragraph “Bobby Martin had already stuffed his pockets full of stones, and the other boys soon followed his example, selecting the smoothest and roundest stones”
For option (b): Refer to the second paragraph “Bobby and Harry Jones and Dickie Delacroix—the villagers pronounced this name “Dellacroy”………”
For option (c): Refer to the third paragraph “They greeted one another and exchanged bits of conversation as they went to join their husbands.”

Note:

English Language Free Study Material – Download Free PDFs

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)