Reading Comprehension Questions for Banking Exams
Reading Comprehension Questions for Banking Exams
SBI PO Free Mock Test 2022

Reading Comprehension Questions

Reading Comprehension Practice Test. Reading Comprehension based on different editorial like; The Hindu, Economic Times, Times of India, etc. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across Reading Comprehension Questions in the English language section. Here we are providing you English Reading Comprehension Questions for Banking Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Reading Comprehension Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Reading Comprehension Test for Banking Exams” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Reading Comprehension Questions for Banking Exams | Set –15


Directions(1-6):Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The new rules introduced by the Centre last week to regulate all types of digital platforms, with the idea of redressing user grievances and ensuring compliance with the law, are deeply unsettling as they will end up giving the government a good deal of leverage over online news publishers and intermediaries. This holds troubling implications for freedom of expression and right to information. Electronics and IT Minister, while launching ‘The Information Technology (Guidelines for Intermediaries and Digital Media Ethics Code) Rules, 2021’, presented it as a “soft-touch oversight mechanism”. A government press note termed it “progressive” and “liberal”. It also claimed the rules seek to “address people’s varied concerns while removing any misapprehension about curbing creativity and freedom of speech and expression”. The soft tone notwithstanding, these rules force digital news publishers and video streaming services to adhere to a cumbersome three-tier structure of regulation, with a government committee at its apex. This, in itself, is unprecedented in a country where the news media have been given the space all along to self-regulate, based on the mature understanding that any government presence could have a chilling effect on free speech and conversations. That the new rules pertain only to digital news media, and not to the whole of the news media, hardly provides comfort, as the former is increasingly becoming a prime source of news and views. Further, it is of significant concern that the purview of the IT Act, 2000, has been expanded to bring digital news media under its regulatory ambit without legislative action, which digital liberties organisations such as the Internet Freedom Foundation have flagged.
The three-tier regulatory mechanism will seek to redress complaints with respect to the digital platforms’ ____________ to a Code of Ethics, which among other things includes the ‘Norms of Journalistic Conduct’, compiled by the Press Council of India, the Programme Code of the Cable Television Networks (Regulation) Act, as also a negative list of content that shall not be published (essentially what one would encounter under law as reasonable restrictions to free speech). While there is not much that is wrong with the Code of Ethics per se, what is problematic is that it will take little to bring this regulatory mechanism to vicious life. According to the rules, “Any person having a grievance regarding content published by a publisher in relation to the Code of Ethics may furnish his grievance on the grievance mechanism established by the publisher.” So, literally anyone could force a digital platform to take up any issue. It has to be taken up first, under the new rules, by the digital platform’s grievance officer. If there is no resolution or if the complainant is dissatisfied, this can be escalated to a “self-regulating” body of publishers. This can then be escalated to the highest level, the government’s Oversight Mechanism, according to which an inter-departmental committee will be set up to address the grievance. Apart from imposing a compliance burden on digital publishers — many are small entities — this also opens the floodgates for all kinds of interventions. The potential for misuse is enormous.

1. As per the passage what does it mean by “soft-touch oversight mechanism”?

A. digital platform for the consultation of digital glitch and to provide information
B. this mechanism is providing freedom of speech and right to information to digital platform
C.  this mechanism provides the platform for the grievances redressing and compliances of law
D. it deals with issues such as the frequent proliferation of riots and other mishaps.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C.  this mechanism provides the platform for the grievances redressing and compliances of law

Explanation: The correct choice is option (c) with reference to the first paragraph which mentions, “The new rules introduced by the Centre last week to regulate all types of digital platforms, with the idea of redressing user grievances and ensuring compliance with the law,”

2. Although there is a misapprehension, which of the following statements contradicts the regulation of digital media?

A. not overall but only digital media has an effect of government’s regulations
B. Giving sufficient leeway by the government to conduct digital media on their own
C. there is a requirement for officers who must ensure that rules are followed
D. social media and messaging platforms have to comply with the new requirements
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Giving sufficient leeway by the government to conduct digital media on their own

Explanation:Statement in option (b) contradicts the regulation by the government. Statement (b) can be inferred from 2nd paragraph which mentions,” This, in itself, is unprecedented in a country where the news media have been given the space all along to self-regulate, based on the mature understanding that any government presence could have a chilling effect on free speech and conversations” hence correct answer is option (b).

3. What is/are the benefit/(s) of government’s Oversight Mechanism for the three-tier regulation?

A. this will reduce compliance burden on the digital media and will provide freedom of speech
B. multi-level hierarchy will overlook the grievance to avoid any miscommunication
C. if any grievance is not resolved at the self-regulatory levels will escalate to the government panel.
D. the multi-level hierarchy will infringe adherence to the Code of Ethics
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. if any grievance is not resolved at the self-regulatory levels will escalate to the government panel.

Explanation:The correct answer is option (c) which is mentioned in the few lines of the last paragraph which mentions,” If there is no resolution or if the complainant is dissatisfied, this can be escalated to a “self-regulating” body of publishers. This can then be escalated to the highest level, the government’s Oversight Mechanism, according to which an inter-departmental committee will be set up to address the grievance

4. As per the information given in the passage, which of the following statements is correct? (I) digital liberties oppose the inclusion of digital media in ambit of regulation. (II) this can halt the freedom of speech and right to information (III) there is a probability of misuse of compliance burden on digital media

A. Only (I)
B. Only (II)
C. Both (II) and (III)
D. Both (I) and (III)
E. All are correct

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Both (II) and (III)

Explanation: Statement (II) and Statement (III) are correct. For statement (II), refer to the first paragraph which mentions,” This holds troubling implications for freedom of expression and right to information” For Statement (III), refer to the last paragraph which mentions,”. Apart from imposing a compliance burden on digital publishers — many are small entities — this also opens the floodgates for all kinds of interventions. The potential for misuse is enormous” hence the correct choice is option (c).

5. Which of the following given words is most similar in meaning to ‘ leverage’ as used in the passage?

A. diligence
B. express
C. imply
D. revoke
E. influence

Show Correct Answers

Correct Answer – E. influence

Explanation: ‘leverage’ means ‘the power to influence a person or situation’ and ‘influence’ is synonym which means ‘the capacity to have an effect on the character, development, or behaviour of someone or something, or the effect itself.’ diligence means the quality of doing work carefully and thoroughly express means to show something such as a feeling or an opinion by words or actions imply means to suggest something in an indirect way or without actually saying it revoke means to officially cancel something so that it is no longer valid.

6. Which of the following word is contextually and grammatically suitable for the given filler in the passage?

A. limit
B. superseded
C. execute
D. adherence
E. constant

Show Correct Answers

Correct Answer – D. adherence

Explanation: The most suitable word for the given filler will be “adherence” which means ‘rearing or fulfillment’ hence correct choice will be option (d). superseded means to take the place of somebody/something which existed execute means to perform a task, constant means that does not change

Directions(7-10):Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
By virtue of extensive immunity due to oral vaccination, the last polio case was reported in India in January 2011. Subsequently, India was declared polio-free in 2014. The Government of India observes National Vaccination Day every year on March 16 to convey the importance of vaccination to its people. In the wake of the COVID-19 pandemic, the significance of this day becomes even more pertinent. The firm conviction of Prime Minister Narendra Modi ensured that Aatmanirbhar Bharat (self-reliant India) has its own COVID-19 vaccine. Indians will finally become healthier than before. This will help India emerge as a global leader in the post-COVID-19 era.
The Prime Minister realised early on that the challenges being posed by the pandemic would require a global solution. As most developed nations ramped up their efforts to vaccinate their respective populations, the developing countries ran dangerously behind, which could have meant another year of humanitarian and economic crisis for them. While developed countries engaged in vaccine nationalism, it became imperative that a universal, equitable, and affordable supply of vaccines was ensured for developing countries. India’s initiative of making vaccines widely available for other developing countries firmly established India as the ‘pharmacy of the world’ and sent out the message that medical products must be dealt with as global public goods. Since the beginning of the pandemic, we have been leading global efforts to mitigate the challenges by supplying medicines and generic drugs to other countries. This shows that while becoming aatmanirbhar, we are proving our mettle at the global level. As of March, we have supplied vaccines to over 70 countries while ensuring that our domestic demand is met.
Indian educational institutions took the lead and transformed the challenges into opportunities. The IITs came up with incredible innovations like low-cost portable ventilators, affordable AI-powered COVID-19 test kits, drones for sanitisation, and cheap and effective PPE kits and masks. With the help of these innovations, we were able to provide healthcare facilities to our people. We even exported this equipment to different countries, which reflects our long adage philosophy of Vasudhaiva Kutumbakam.
As we now step into a post-COVID era, it becomes more imperative to strengthen research and innovation. Through the National Education Policy (NEP) 2020, we have already taken a step forward in this direction. The NEP aims at improving the research and innovation landscape in India. It proposes that higher education institutions (HEIs) should focus on research and innovation by establishing start-up incubation centres, technology development centres and interdisciplinary research. The HEIs should also focus on developing mechanisms and organising competitions to promote innovation among student communities. To attain the highest global standards in education, the NEP also recommends setting up Multidisciplinary Education and Research Universities, which will be on a par with IITs and IIMs.

7. Which of the following statements is the theme of the last paragraph of the passage?

A. Reliability of educational institutes in Innovation during the pandemic
B. Government’s dependence on institutes and education system to mitigate pandemic effects
C. India’s initiative towards educational reform and promotion of higher studies
D. Importance of innovation and technology is more than the higher studies
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India’s initiative towards educational reform and promotion of higher studies

Explanation: Option (c) which is the correct option is the theme as in the last paragraph, there is a lot of emphasis on the need for research and innovation.

8. Which of the following statement is incorrect as per the information given in passage? (A) There is a need to spread awareness about the importance of a vaccine (B) Scientific and technological institutes have significant contribution during pandemic (C) There was an infringement of long adage philosophy during pandemic

A. Only (A)
B. Both (B) and (C)
C. Both (A) and (B)
D. Only (C)
E. All are incorrect

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Only (C)

Explanation: All statements are correct except statement (C). Refer to the last line of the third paragraph which mentions, ”We even exported this equipment to different countries, which reflects our long adage philosophy of Vasudhaiva Kutumbakam.”

9. Which of the following given words is most similar in meaning to ‘ pertinent’ as used in the passage?

A. stream
B. relevant
C. embed
D. amaze
E. transform

Show Correct Answers

Correct Answer – B. relevant

Explanation: ‘Pertinent’ means ‘closely connected with the subject being discussed’ and ‘relevant’ is a synonym which means ‘connected with what is happening or being talked about’ therefore correct choice here is option (b). Stream means a small river. Embed means to fix something firmly and deeply. Amaze means to surprise somebody very much. Transform means to change somebody.

10. Which of the following given words is most opposite in meaning to ‘ imperative’ as used in the passage?

A. discover
B. discrete
C. exodus
D. optional
E. prefer

Show Correct Answers

Correct Answer – D. optional

Explanation: ‘Imperative’ means ‘very important or urgent’ and ‘optional’ is antonym which means ‘that you can choose or not choose’ therefore the correct answer is option (d). Diminish means to become or to make something smaller. Discover means to find or learn something that nobody had found or knew before. Exodus means a situation in which many people leave a place at the same time. Prefer means to choose something rather than something else.

English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams