Geography Test : Must Solve

0

Test:

Geography a vast subject covering Indian Geography as well as World Geography so to test your preparation we have come up with geography test.

You may also interested to see:- Tips for UPSC prelims 40 days

Geography test Questions:-

Que-1.Assertion (A) Anticyclone, which is a high pressure wind system, does not bring about significant change in weather condition.

Reason (R) The outward movement of wind from the high pressure centre keeps limited scope for disturbance.

Codes

(a)Bothe A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b)Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(c)A is true, but R is false

(d)A is false, but R is true

 

Que-2.Which one of the following is a planetary wind?

(a) Monsoon                     (b) Trade

(c) Chinook                       (d) Mistral

 

Que-3. A geographic region has the following distinct characteristics

  1. Warm and dry climate
  2. Mind and wet winter.
  3. Evergreen oak trees.

The above features are the distinct characteristics of which one of the following regions?

(a)Mediterranean                       (b) Eastern China

(c)  Longitude                           (d) Forest cover

 

 You may also like this:- Geography strategy for UPSC Prelims

 

Que-4.Assertion (A) during the day, winds blow from to land

Reason (R) The land gets more heated than the surrounding sea, hence lower pressure develops over land as compared to sea.

Codes

              (a)Both A and R are true,  and R is the correct explanation of A

              (b)Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

              (c)A is true, but R is false

              (d)A is false, but R is true

 

Que-5.Consider the following statements

  1. Tides are of great help in navigation and fishing.
  2. High tide enables big ships to enter or leave the harbor safely.
  3. Tide prevents siltation in the harbors.
  4. Kandla and Diamond Harbor are tidal ports.

Which of the statements given above are correct?

(a)1, and 4                        (b)  2, 3 and 4

(c)  1, 2 and 3                    (d) 1, 2, 3 and 4

 

Que-6.Consider the following pairs 

  1. National Parks are a special category of protected areas of land and sea coasts where people are an integral part of the system.
  2. Sanctuaries are concerned with concerned with conservation of particular species.
  3. Biosphere Reserves are connected with the habitat of a particular wild animal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)1, 2 and 3                      (b)  Only 2

(c)   1 and 2                       (d)  1 and 3

 

You may also like to see:-  UPSC Topper’s Geography last minute revision notes

 

Que-7.Despite having large reserves of coal, why does India import millions of tones of coal? 

  1. It is the policy of India to save its own coal reserves for future, and import it from other countries for the present use.
  2. Most of the power plants in India are coal-based and they are not able to get sufficient supplies of coal from within the country.
  3. Steel companies need large quantity o cooking coal which has to be imported.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)Only 1                          (b)  2 and 3

(c)  1 and 4                       (d)  1, 2 and 3

 

Que-8.Consider the following statements regarding India’s Industrial regions 

  1. The Kollam-Thiruvannthapuram regions are dominated by agricultural products because it is away from the country mineral belts.
  2. The Chotanagpur region is also called as the Ruhr of India.

Which of the statements is/are correct?

(a)Both 1 and 2                          (b)  Only 1

(c)  Only 2                                  (d)  None of these

 

Que-9. Among the following states, which one has the most suitable climatic conditions for the cultivation of a large variety of orchids with minimum cost of production, and can develop an export oriented industry in this field?  

              (a)  Andhra Pradesh

              (b)  Arunachal Pradesh

              (c)  Madhya Pradesh

             (d)  Uttar Pradesh

 

 see:- National parks in India

 

Que-10. With reference to micro-irrigation, which of the following statements is/are correct? 

  1. Fertilizer/nutrient loss can be reduced.
  2. It is the only means of irrigation in dry land farming.
  3. In some areas of farming receding of ground water table can be checked.

Select the correct answer using he codes given below

(a)Only 1                                     (b)  2 and 3

(c)  1 and 3                                  (d) 1, 2 and 3

 

See- Ports in India

Geography test Solutions:-

  1. A
  2. C
  3. A
  4. A
  5. B
  6. B
  7. B
  8. A
  9. B
  10. C

You may also like -Nuclear plants in India

For more see- here

Thank you and all the best.