100% Free ESI Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

NABARD Grade A 2022: Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Expected ESI Questions for NABARD Grade-A Exam. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Free ESI Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

Free Quiz of ESI Questions For NABARD Grade-A Exam | Set-24


1. When we say that a person has more money in his hand to save or to consume when compared to the previous year for example, then there is a definite increase in which of the following?

A. Personal Income of that person
B. Personal Disposable Income of that person
C. Taxes levied by the government
D. Taxes paid by that person
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Personal Disposable Income of that person

Explanation- Personal Income (PI) ≡ National Income – Undistributed profits – Net interest payments made by households – Corporate tax + Transfer payments to the households from the government and firms. Personal Disposable Income (PDI) ≡ PI – Personal tax payments – Non-tax payments.

2. The World Happiness Report is published by which of the following agencies/organizations?

A. UNDP
B. UN Sustainable Development solutions Network
C. IMF
D. WEF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. UN Sustainable Development solutions Network

Explanation-World Happiness Report is published by the UN Sustainable Development solutions Network on the eve of International Day of Happiness (20 March). It ranks the countries based on factors such as inequality, life expectancy, GDP per capita, public trust (i.e. a lack of corruption in government and business), and social support. Together they are used to generate a happiness score of country on a scale from 1 to 10.

3. Which of the following are true regarding Panchayat Extension to Scheduled Areas Act (PESA) act 1996?

A. There will be a minimum of 50% seats reservation for Scheduled Tribes (STs)
B. Schedule areas in every village will have a Gram Sabha
C. Gram Sabha and Panchayat have the right to regulate the ownership of minor forest produce
D. All of the above
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the above

Explanation-Salient Provisions of PESA Act:

• In the Schedule areas, every village will have a Gram Sabha consisting of persons whose names are included in the electoral rolls for the Panchayats at the village level.

• In the schedule areas, there will be a minimum of 50% seats reservation for Scheduled Tribes (STs) at all the tiers of Panchayats.

• If the area has different tribal communities, the reservation of different tribal communities shall be on the basis of proportion to their population.

• The chairpersons at all levels of the Panchayats in Schedule areas shall be reserved for STs.

4. Which of the following committees is not on Panchayati Raj?

A. Balwant Rai committee
B. L.M Singhvi committee
C. Ashok Mehta committee
D. G.V.K Rao committee
E. Narsimhan committee

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Narsimhan committee

Explanation-• Various committees on Panchayati Raj:

• Balwant Rai Mehta: 1957

• V.T. Krishnammachari: 1960

• Takhatmal Jain Study Group: 1966

• Ashok Mehta Committee: 1977

• G.V.K. Rao Committee: 1985

• Dr. L.M. Singhvi Committee: 1986

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5. Both India and South Africa are the members of which of the following multilateral forums?

A. BRICS
B. World Trade Organization
C. Indian Ocean Rim Association
D. G20
E. All the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All the above

Explanation- India and South Africa have a long history of working together by coordinating their views and efforts in institutions of global governance/multilateral fora, in order to achieve greater autonomy and ensure that the agenda of ‘South’ is prioritised. For Example: BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa), IBSA (India, Brazil, and South Africa), G20, Indian Ocean Rim Association (IORA) and World Trade Organisation (WTO).

6. Which of the following statements regarding ‘Growth’ and ‘Development’ is/are incorrect?

A. ‘Growth’ refers to the increase or decrease in quantity whereas ‘Development’ is a qualitative concept
B. Growth can be negative whereas Development cannot
C. Growth is always accompanied by Development
D. Development can be said as a Growth in positive direction
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Growth is always accompanied by Development.

Explanation-The statement given in option (c) is incorrect as it is not necessary that development would always accompany growth.

7. Which of the following statements is/are correct with respect to Bank Rate and Repo Rate?

A. Repo Rate is a rate at which RBI lends money to commercial banks without any security whereas Bank Rate is the rate at which RBI lends money to commercial banks against securities in case commercial banks fall short of funds.
B. Bank Rate is a rate at which RBI lends money to commercial banks without any security whereas Repo Rate whereas Repo Rate is the rate at which RBI lends money to commercial banks against securities in case commercial banks fall short of funds.
C. RBI uses the Repo rate as the policy rate for inflation targeting
D. RBI uses the Bank rate as the policy rate for inflation targeting
E. Both (b) and (c)

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both (b) and (c)

Explanation-Bank Rate is charged against loans offered by the central bank to commercial banks, whereas, Repo Rate is charged for repurchasing the securities sold by the commercial banks to the central bank. No collateral is involved while charging Bank Rate but securities, bonds, agreements and collateral is involved when Repo Rate is charged. Repo Rate is always lower than the Bank Rate.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8. Which of the following is/are not one of the categories of the Priority Sector Lending (PSL)?

A. Export Credit
B. Manufacturing Industries
C. Housing
D. Agriculture
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manufacturing Industries

Explanation-Priority Sector Lending is an important role given by the (RBI) to the banks for providing a specified portion of the bank lending to few specific sectors like agriculture and allied activities, micro and small enterprises, poor people for housing, students for education and other low income groups and weaker sections.

9. Which of the following statement(s) given below is/are not correct?

A. The World Population Day is observed on the recommendation of the United Nations Population Fund (UNFPA).
B. The UNFPA was created as a subsidiary organ of the UN General Assembly in 1997
C. The UNFPA is directly supported by the UN budget
D. All of the above
E. Only (b) and (c)

Show Correct Answers

Correct Answer –D. All of the above

Explanation-In 1989, the United Nations Development Programme (UNDP) recommended that 11th July be observed by the international community as World Population Day, a day to focus attention on the urgency and importance of population issues. Hence, statement A is not correct. UNDP was inspired by the public interest and awareness that was created by “Five Billion Day” on 11th July 1987 when the world’s population reached 5 billion. A resolution to the effect was passed, and the day was first marked on 11th July, 1990. The United Nations Population Fund (UNFPA) was created in 1969, the same year the United Nations General Assembly declared “parents have the exclusive right to determine freely and responsibly the number and spacing of their children. In 1987, it was officially renamed the United Nations Population Fund but the original abbreviation, ‘UNFPA’ for the United Nations Fund for Population Activities was retained. Hence, statement B is not correct. The UNFPA is a subsidiary organ of the UN General Assembly and works as a sexual and reproductive health agency.
The UN Economic and Social Council (ECOSOC) establishes its mandate. UNFPA works directly to tackle Sustainable Development Goals on health (SDG3), education (SDG4) and gender equality (SDG5). UNFPA is not supported by the UN budget, instead, it is entirely supported by voluntary contributions of donor governments, intergovernmental organizations, the private sector, foundations and individuals. Hence, statement C is not correct.

10. Inflation brings most benefit to which one of the following?

A. Debtors
B. Savings Bank Account holders
C. Creditors
D. Government pensioners
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Debtors

Explanation-  Inflation brings most benefits to debtors because people seek more money from debtors in order to meet the increased prices of commodities.

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2022– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2022

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022