Free ARD Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

NABARD Grade A 2022: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Important ARD Questions for NABARD Grade-A Exam 2022.NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Expected ARD Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

ARD Questions for NABARD Grade-A Exam | Set-23


1. The objective of tillage is:-

A. Seed bed preparation
B. Weed control
C. Soil and water conservation
D. All of these
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of these

Explanation: The main objectives of tillage are,

  • To prepare a good seed bed which helps the germination of seeds. To create conditions in the soil suited for better growth of crops. To control the weeds effectively. To make the soil capable for absorbing more rainwater.

• To provide adequate seed-soil contact to permit water flow to seed and seedling roots.

2. PURA stands for

A. Promotion of Urbanization of Rural Areas
B. Prevention of Unemployment in Rural Areas
C. Provision of Urban Amenities to Rural Areas
D. Prevention of Underemployment in Rural Areas
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Provision of Urban Amenities to Rural Areas

Explanation: Provision of Urban Amenities to Rural Areas (PURA) is a strategy for rural development in India. This concept was given by former president Dr. A.P.J. Abdul Kalam and discussed in his book Target 3 Billion which he co-authored with Srijan Pal Singh. The genesis of PURA can be traced to the work done by Nimbkar Agricultural Research Institute in the early 1990s on Taluka energy self-sufficiency. It was shown in the study that energy self-sufficient talukas can be a new development model for rural India in terms of creation of jobs and better amenities to its population.

3.Market is one where the produce is either finally disposed of to the consumers or processors, or assembled for export is known as ………….

A. Secondary wholesale Markets
B. Terminal Markets
C. Seaboard Markets
D. Village Markets
E. World Market

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Terminal Markets

Explanation:  Terminal Markets: A terminal market is one where the produce is either finally disposed of to the consumers or processors, or assembled for export.  Merchants are well organized and use modern methods of marketing. Commodity exchanges exist in these markets, which provide facilities, for forward trading in specific commodities. Such markets are located either in metropolitan cities or in sea-ports –  in Bombay, Madras, Calcutta and Delhi.

4. Aphids and white flies are effectively controlled by which type of insecticide-
A. Fumigant
B. stomach poisons
C. stomach poisons
D. systemic insecticide
E. other than these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. systemic insecticide

Explanation: Systemic insecticides are available for the control of aphids, primarily on ornamentals, although there are formulations for vegetables and fruits.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5.Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana is implemented by the Ministry of __________________

A. Social justice and Empowerment
B. Labour and Employment
C. Health and Family welfare
D. Rural Development
E. Skill Development ad Entrepreneurship

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rural Development

Explanation: Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana – is a part of the National Rural Livelihood Mission (NRLM), tasked with the dual objectives of adding diversity to the incomes of rural poor families and cater to the career aspirations of rural youth.

6.Inspired by the principles and values of Mahatma Gandhi, which of the following Schemes places equal stress on nurturing values of national pride, patriotism, community spirit, self-confidence and on developing infrastructure.

A. NRLM
B. SAANJHI
C. GPDP
D. PMGPY
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SAANJHI

Explanation: On India’s Independence Day, the Prime Minister Shri Narendra Modi, made a commitment to launch the Saansad Adarsh Gram Yojana (SAANJHI). Holding true the commitment made, he is launching the Scheme on 11th October, 2014 – Lok Nayak Jai Prakash Narayan Ji’s birth anniversary – at Vigyan Bhawan, New Delhi. The goal is to develop three Adarsh Grams by March 2019, of which one would be achieved by 2016. Thereafter, five such Adarsh Grams (one per year) will be selected and developed by 2024. Inspired by the principles and values of Mahatma Gandhi, the Scheme places equal stress on nurturing values of national pride, patriotism, community spirit, self-confidence and on developing infrastructure. The SAANJHI will keep the soul of rural India alive while providing its people with quality access to basic amenities and opportunities to enable them to shape their own destiny.

7. Post Independence era witnessed rural reconstruction and development a pivotal role in economic planning, which has caused a rapid transformation of
A. Land reforms
B. Agriculture and animal husbandry
C. Village industries
D. Rural leadership and village administration
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: Since Independence, India has made a significant progress in various sectors of rural devel­opment. Around 65 percent of the country’s population is living in rural areas. People in rural areas do not have the same quality of life as enjoyed by the people living in suburban and urban areas. Hence, Rural Development, which is concerned with economic growth and social justice, improvement in the living standard of the rural people by providing adequate and quality social services and minimum basic needs, becomes essential.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2022 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8.Regardless of the rise in urbanization, it is projected that ____________  of India’s population would still be rural by 2050

A. 25%
B. 34%
C. 42%
D. 22%
E. 50%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 50%

Explanation: India is primarily a rural country with almost 68.8 per cent of country’s population and 72.4 per cent of labor force inhabits in rural areas (according to 2011 census). Rural economy comprises 46 per cent of national income. Regardless of the rise in urbanization, it is projected that more than half of India’s population would still be rural by 2050. Consequenty,rural economy’s growth and development and its population form key to overall growth and inclusive development of our country.

9.Dimethoate is a which type of Insecticide-

A. stomach poison
B. Fumigant
C. systemic insecticide
D. Contact insecticide
E. other than these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. systemic insecticide

Explanation: Dimethoate, any systemic insecticide that acts by inhibiting cholinesterases, enzymes involved in transmitting nerve impulses.

10. The Forest Conservation Act has come into force on the 25th day of October, __________

A. 1965
B. 1970
C. 1975
D. 1980
E. 1985

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1980

Explanation: Forest Conservation Act 1980 may be called the Forest (Conservation) Act, 1980.

  •   It extends to the whole of India except the State of Jammu and Kashmir.
  •   It shall be deemed to have come into force on the 25th day of October, 1980.

•    It was further amended in 1988. It is to provide for the conservation of forests and for matters connected therewith or ancillary or incidental thereto.

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2022– Download Now

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022