Free ARD Questions Quiz For NABARD Grade A Exam
SBI PO Free Mock Test 2022

NABARD Grade A 2022: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material.Important ARD Questions for NABARD Grade-A Exam 2022. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2022, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Expected ARD Questions” for the NABARD Grade A & B 2022 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

ARD Questions for NABARD Grade-A Exam | Set-22


1. National Academy of agriculture research and Management is located at

A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Cuttack
D. Bangalore
E. Nagpur

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hyderabad

Explanation: National Academy of Agricultural Research Management is a national-level research center located in Hyderabad, Telangana, India.

2. The 68th UN General Assembly declared ______ as the International Year of Pulses (IYP). The IYP aims to heighten public awareness of the nutritional benefits of pulses as part of sustainable food production aimed towards food security and nutrition.

A. 2014
B. 2015
C. 2016
D. 2017
E. 2018

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2016

Explanation: 2016 was declared as the International Year of Pulses by the sixty eighth session of the United Nations General Assembly on December 20, 2013. The Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations has been nominated to declare a year for pulses.

3. The Reserve Bank of India set up a Committee Sivaraman i.e., CRAFICARD committee, which submitted its interim Report in November 1979. The CRAFICARD made recommendations for the establishment of _____________as an apex institution for agricultural financing.

A. PACS
B. RRBs
C. DCCBs
D. NABARD
E. SIDBI

Show Correct Answers

Correct Answer – D. NABARD

Explanation: At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI), constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B.Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development. The Committee, in its interim report, submitted on 28 November 1979, felt the need for a new organisational device for providing undivided attention, forceful direction and pointed focus to the credit problems arising out of integrated rural development and recommended the formation of National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD). The Parliament, through Act,61 of 1981, approved the setting up of NABARD. The bank came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). NABARD was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.

4.CSA is defined as an integrative approach for transforming and reorienting agricultural development under the new realities of climate change. What does CSA stand for?
A. Climate Sustainable Agriculture
B. Climate Smart Agriculture
C. Climate Suffice Agriculture
D. Climate Strategic Agriculture
E. Climate Social Agriculture

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Climate Smart Agriculture 

Explanation: Climate-smart agriculture (CSA) is an approach that helps to guide actions needed to transform and reorient agricultural systems to effectively support development and ensure food security in a changing climate.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2021 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5. Which of the following is an objective of Green Highways (Plantations, Transplantations, Beautification and Maintenance) Policy – 2015 promulgated by The Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH), Government of India.

A. Planting 10 crore tree plantation along NHs
B. Green Corridors along 1 lakh km developed National Highways
C. Green Highways for reinforcing India’s CoP 21 commitment
D. Creating Sustained Employment for 1 lakh workers
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: The National Highways Authority of India (NHAI) is an autonomous agency of the Government of India, set up in 1988 and is responsible for management of a network of over 50,000 km of National Highways out of 1,15,000 km in India. It is a nodal agency of the Ministry of Road Transport and Highways. NHAI has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Indian Space Research Organisation for satellite mapping of highways. Nagendra Nath Sinha (IAS), is the present Chairman of NHAI since March 2019.

6.The GoI has in February, 2016, launched the National Rurban Mission from Kurubhat, in Rajnandgaon district of ______________.

A. Jharkhand
B. Chattisgarh
C. Gujarat
D. Rajasthan
E. Haryana

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chattisgarh

Explanation: National Rurban Mission (NRM) On 22 February 2016, Prime Minister Narendra Modi launched the National Rurban Mission (NRM) from Kurubhat in Rajnandgaon district of Chhattisgarh.

7. As per SECC, the % of rural households having a family member who has completed education upto graduation or higher is ___ 
A. 10.4
B. 8.4
C. 6.4
D. 3.4
E. 1.4

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 3.4

Explanation:

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2021 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8.The primary objective of  “Mahila Kisan Sashaktikaran Pariyojana (MKSP)” implemented by  Ministry of ____________________ is to empower women in agriculture by making systematic investments to enhance their participation and productivity, as also create and sustain agriculture based livelihoods of rural women.

A. Agriculture and farmers welfare
B. Rural Development
C. Panchayatiraj
D. Social justice and empowerment
E. Skill development and entrepreneurship

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rural Development

Explanation: Rural development is the process of improving the quality of life and economic well-being of people living in rural areas, often relatively isolated and sparsely populated areas. Rural development has traditionally centered on the exploitation of land-intensive natural resources such as agriculture and forestry. However, changes in global production networks and increased urbanization have changed the character of rural areas. Increasingly tourism, niche manufacturers, and recreation have replaced resource extraction and agriculture as dominant economic drivers. The need for rural communities to approach development from a wider perspective has created more focus on a broad range of development goals rather than merely creating incentive for agricultural or resource based businesses.

Education, entrepreneurship, physical infrastructure, and social infrastructure all play an important role in developing rural regions. Rural development is also characterized by its emphasis on locally produced economic development strategies. In contrast to urban regions, which have many similarities, rural areas are highly distinctive from one another. For this reason there are a large variety of rural development approaches used globally.

9.The NITI Aayog, is a policy think tank of the Government of India, established in 2015, with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up approach. What does NITI stand for-

A. National Institution for Transforming India
B. National Institute of Transformation India
C. Neo Institution for Transforming India
D. Neo Institute of Transformation India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Institution for Transforming India

Explanation: The NITI Aayog (Hindi for Policy Commission) is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve Sustainable Development Goals and to enhance cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up.

10. The Integrated Child Development Services (ICDS) scheme was launched in which year to provide food, pre- school education and primary healthcare to children below 6 years of age and their mothers?

A. 1980
B. 1975
C. 1982
D. 1993
E. 1972

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1975

Explanation: The Integrated Child Development Services launched in 1975 in 33 community development blocks is now one of the largest schemes and with universalization now envisaged to cover 14 Lakh habitations across the country.

NABARD ARD Notes 2022

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2022 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2022

NABARD Grade A 2022 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2022: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2022 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2022 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2022 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2022 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here