Expected ESI Questions for NABARD Grade-A Exam 2021
Expected ESI Questions for NABARD Grade-A Exam 2021

NABARD Grade A 2021: Expected Economic & Social Issues Questions

NABARD ESI Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. Expected ESI Questions for NABARD Grade-A Exam. NABARD ESI Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Expected ESI Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

Expected ESI Questions for NABARD Grade-A Exam | Set-21


1. Which of this/these are not a part of SDG GOAL 14: Life Below Water?

A. economic benefits to Small Island developing States
B. prohibit certain forms of fisheries subsidies
C. regulate harvesting and end overfishing
D. reduce marine pollution
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Targets of Goal 14-

By 2025, prevent and significantly reduce marine pollution of all kinds, in particular from land-based activities, including marine debris and nutrient pollution. By 2020, sustainably manage and protect marine and coastal ecosystems to avoid significant adverse impacts, including by strengthening their resilience, and take action for their restoration in order to achieve healthy and productive oceans. Minimize and address the impacts of ocean acidification, including through enhanced scientific cooperation at all levels.

  • By 2020, effectively regulate harvesting and end overfishing, illegal, unreported and unregulated fishing and destructive fishing practices and implement science-based management plans, in order to restore fish stocks in the shortest time feasible, at least to levels that can produce maximum sustainable yield as determined by their biological characteristics.
  • By 2020, conserve at least 10 per cent of coastal and marine areas, consistent with national and international law and based on the best available scientific information.
  • By 2020, prohibit certain forms of fisheries subsidies which contribute to overcapacity and overfishing, eliminate subsidies that contribute to illegal, unreported and unregulated fishing and refrain from introducing new such subsidies, recognizing that appropriate and effective special and differential treatment for developing and least developed countries should be an integral part of the World Trade Organization fisheries subsidies negotiation.
  • By 2030, increase the economic benefits to Small Island developing States and least developed countries from the sustainable use of marine resources, including through sustainable management of fisheries, aquaculture and tourism.

2. When was the Right to Free & Compulsory Education (RTE) Act, 2009 had been enacted?

A. 2012
B. 2011
C. 2010
D. 2009
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2010

Explanation- The Right to Free & Compulsory Education (RTE) Act, 2009 had been enacted in 2010 that provides a justiciable legal framework entitling all children between the ages of 6-14 years free.

3. Which of these not include environment aspect?

A. HDI
B. Green GDP
C. Genuine progress indicator
D. Both A and B
E. Both B and C

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HDI

Explanation- Genuine progress indicator (GPI) a national accounting measure that includes the monetary value of goods and services that contribute to well-being, such as volunteer work and higher education, and deducts impacts that detract from well-being, such as the loss of leisure time, pollution, and commuting. Green GDP a national accounting measure that deducts a monetary value from GDP or NDP to account for natural capital depreciation and other environmental damages.

4. Which of these indexes is not prepared by UNDP?

A. GII
B. GDI
C. HDI
D. World Happiness Report
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. World Happiness Report

Explanation- The World Happiness Report is an annual publication of United Nations Sustainable Development Solutions Network that contains rankings of national happiness and analysis of the data from various perspectives.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2021 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5. Reasons for declining of Indian handicraft industries are following:

A. disappearance of princely courts
B. Machine made products give stiff competition
C. Heavy duty was placed on export of Indian handicrafts
D. All of the above
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the above

Explanation- Prior to the British rule, handicraft in India enjoyed the worldwide reputation of excellence and quality. But the British Raj contributed to their decay. It was owing to discriminatory economic and political policies pursued by the British government.

6. What do you understand by ‘casualization of workforce’?

A. Increase of female workforce in agriculture
B. Shortage of jobs due to automation in the economy
C. Workers leaving job for lack of satisfaction
D. Shift from regular salaried employment to casual wage work
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Shift from regular salaried employment to casual wage work

Explanation- Workforce casualisation is the process which employment shifts from a preponderance of full-time and permanent positions to casual and contract positions.Workforce casualisation is the process which employment shifts from a preponderance of full-time and permanent positions to casual and contract positions. Between 2004-05 and 2009-10, the number of casual workers grew by 21.9 million, while growth in the number of regular workers nearly halved (compared with the period between 1999-2000 and 2004-05) to 5.8 million; the number of the self-employed, dominated by agricultural workers, declined by 25.1 million. Analysts say that this is being caused by the country ‘s archaic labour laws and by the partly exclusive nature of economic growth.

7. With reference to Indian economy, the term jobless growth refers to ___.

A. Declining GDP but generation of high employment
B. Galloping inflation rate with high rate of unemployment
C. Increasing GDP with growing jobs in unorganised sector
D. Increasing GDP along with high unemployment
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Increasing GDP along with high unemployment

Explanation-In a jobless growth economy, unemployment remains stubbornly high even as the economy grows. This tends to happen when a relatively large number of people have lost their jobs and the ensuing recovery is insufficient to absorb the unemployed, under-employed and new members entering the work force. There was a disheartening development in the laten1990s: employment growth started declining and reached the level of growth that India had in the early stages of planning. During these years, we also find a widening gap between the growth of GDP and employment. This means that in the Indian economy, without generating employment, we have been able to produce more goods and services. Scholars refer to this phenomenon as jobless growth.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2021 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8. At the time of independence in India’s GDP the contribution of industry is about

A. 29%
B. 28%
C. 17%
D. 16%
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 17%

Explanation- At the time of independence in India’s GDP the contribution of industry is about 17%.

9. Which of these is not the approach to Industrial Relations?

A. Goal Approach
B. Marxist Approach
C. Pluralistic Approach
D. Unitary Approach
E. None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Goal Approach

Explanation- Goal Approach is not the approach to the Industrial Relations. The goal approach views effectiveness in terms of internal organizational objectives and performance. It determines the degree to which an organization is achieving its goals or purposes.

10. An Agricultural produce market committee (APMC) is established by the-

A. State Government
B. Local Government
C. Farmer Produce Organizations (FPOs)
D. Authorized Local area Vendors (ALAVs)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. State Government

Explanation-  Agricultural Produce Market Committee (APMC) is a statutory market committee constituted by a State Government in respect of trade in certain notified agricultural or horticultural or livestock products, under the Agricultural Produce Market Committee Act issued by that state government.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Economic & Social Issues (ESI) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.


A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021– Download Now

A Complete Book for NABARD Economic & Social Issues (ESI) 2021

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here

 

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)