Expected ARD Questions for NABARD Grade-A Exam 2021
Expected ARD Questions for NABARD Grade-A Exam 2021

NABARD Grade A 2021: Expected Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. Expected ARD Questions for NABARD Grade-A Exam. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Expected ARD Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

Expected ARD Questions for NABARD Grade-A Exam | Set-21


1. Two or more crops are grown simultaneously in relay cropping. How does it affect carbon sequestration?

A. It does not affect carbon sequestration
B. It stabilized carbon sequestration.
C. It increases carbon sequestration
D. It decreases the carbon sequestration
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. It increases carbon sequestration

Explanation: Under relay cropping, two or more crops are grown simultaneously. It increases carbon sequestration. The crop pattern of Moong-Maize-Potato-Wheat in the North-West region of India is an example of this type of cropping.

2. Dryland farming is the cultivation of crops in areas receiving rainfall above ___.

A. 1000 mm
B. 1800 mm
C. 1500 mm
D. 750 mm
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 750 mm

Explanation:  Dryland farming: cultivation of crops in areas receiving rainfall above750 mm is known as dryland farming.  Dry spell during crop duration occurs, but crop failures are less frequent. Semi-arid regions are included under this category.

3. The term ‘Mixed Farming’ refers to ___________.

A. Application of chemical fertilizers and organic farming activities simultaneously
B. Rearing agriculture and livestock simultaneously
C. Farming of different crops at different time
D. Organic farming activities simultaneously
E. None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rearing agriculture and livestock simultaneously

Explanation: Mixed farming refers to performing agriculture along with livestock rearing. This type of farming is very essential to India as this provides monetary stability to farmers. Pasture and leguminous forage crops in rotation enhance soil quality and reduce erosion, livestock manure etc.

4. Pick out the Zaid crops from the given alternatives.

A. Turmeric and Sugarcane
B. Tomato and Oil Seeds
C. Cucumber and Moong dal
D. Jowar and Maize
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cucumber and Moong dal

Explanation: Zaid crops are Cucumber, Moong dal, Pumpkin, bitter gourd and muskmelon. These crops are grown between March and June. This is the season in between Rabi and Kharif crops seasons. Oat, Potato, Tomato and Oil Seeds are Kaharif crops. Jowar, Maize, Turmeric and Sugarcane are Rabi crops.

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material 2021 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

5. In organic farming-

A. Only production of cotton has been allowed in India
B. Natural manures and pesticides are used
C. Genetic modification is done to increase yield
D. Chemical fertilizers are used to increase yield
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Natural manures and pesticides are used
Explanation: Organic farmingis a form of agriculture that relies on techniques such as crop rotation, green manure, compost, and biological pest control.Depending on whose definition is used, organic farming uses fertilizers and pesticides (which include herbicides, insecticides and fungicides) if they are considered natural (such as bone meal from animals or pyrethrin from flowers), but it excludes or strictly limits the use of various methods (including synthetic petrochemical fertilizers and pesticides; plant growth regulators such as hormones; antibiotic use in livestock; genetically modified organisms; human sewage sludge; and nanomaterials.

6. Which of the following is incorrect regarding Alluvial soil?

A. It lacks nitrogen and tends to be phosphoric.
B. It is generally fertile
C. It is the most abundant type of soil found in India
D. It generally comprises a high percentage of clay and retains moisture for a long time
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. It generally comprises a high percentage of clay and retains moisture for a long time

Explanation: Alluvial soils are formed mainly due to silt deposited by Indo-Gangetic-Brahmaputra rivers. In coastal regions, some alluvial deposits are formed due to wave action.They are the largest soil group covering about 15 lakh sq km or about 46 per cent of the total area. It generally comprises a low percentage of clay and does not retain moisture for a long time.

7. Which of the following method is not a measure of soil conservation?

A. Deep Tillage
B. Strip Farming
C. Contour Ploughing
D. Terrace Farming
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Deep Tillage

Explanation: Soil, which is the most important renewable resource supports the plant growth directly and indirectly the life of every other terrestrial animals including humans. And it is a living system as it is formed with its depth increasing over a very long period of time but the soil cover is denuded and washed down in a very short span called soil erosion. Terrace farming, Contour Ploughing and Strip farming are techniques to prevent soil erosion. Contour ploughing employs ploughing along the contours which decelerate the flow of water. Terrace farming is farming done on slopes cut out as steps called terraces. Strip Farming is allowing long grass to grown between crops to break up the force of wind. Deep tillage enhances soil erosion.

NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material 2021 | Quizzes | Books | Paper PDF – Click Here

8. Which of the following activities do not come under watershed management?

A. Domestic water supply management
B. Development of recharge filters for dug well
C. Development of macro-level water resources
D. Sub-surface water harvesting structures
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Development of macro-level water resources

Explanation: Watershed management aims at the sustainable distribution of water resources and the process of creating and implementing plans to sustain and enhance watershed functions that affect the plant, animal and human communities within a watershed boundary. Features of a watershed that agencies seek to manage include water supply, water quality, drainage, storm water runoff, water rights and the overall planning and utilization of watersheds. Watershed management is done at the micro level, through it can be linked to macro level water resouces.

9. Drip irrigation is sometimes called as –

A. tap irrigation
B. flood irrigation
C. trickle irrigation
D. Sprinkler irrigation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. trickle irrigation

Explanation: Drip irrigation is a type of micro-irrigation system that has the potential to save water and nutrients by allowing water to drip slowly to the roots of plants. The goal is to place water directly into the root zone and minimize evaporation.

10. Milch animal providing a regular source of income to the –

A. Honey farmers
B. Fisherman
C. Livestock Farmers
D. Farmers
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Livestock Farmers

Explanation: Livestock is a source of subsidiary income for many families in India, especially the resource poor who maintain few heads of animals. Milch animal are providing a regular source of income to the livestock farmers through milk sales and value addition. Animal husbandry sector provides large self-employment opportunities to the unemployed youth and bubbling entrepreneurs.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here