Computer Knowledge Questions on Software
Computer Knowledge Questions on Software
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Computer Software for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on Computer Software ” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Software for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Software will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Software


1. A kind of system software, which is responsible for loading and relocating of the executable program in the main memory-

A. Translator
B. Linker
C. Loader
D. Presentation software

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Loader

Explanation- In computer systems a loader is the part of an operating system that is responsible for loading programs and libraries. It is one of the essential stages in the process of starting a program, as it places programs into memory and prepares them for execution.

2. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called-

A. the system unit
B. application software
C. operating system
D. instructions

Show Correct Answers

Correct Answer – D. instructions

Explanation-Computer instructions are a set of machine language instructions that a particular processor understands and executes. A computer performs tasks on the basis of the instruction provided.

3. Which of the following is system software?

A. Device drivers
B. Spreadsheets
C. Word processors
D. Database programs

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Device drivers

Explanation-Device drivers is an example of system software. All others i.e. database programs, word processors and spreadsheets are the examples of application software.

4. Corel Ventura, illustrator are examples of-

A. DTP
B. Multimedia
C. Graphic
D. Word Processing

Show Correct Answers

Correct Answer – A. DTP

Explanation- Desktop publishing is the creation of documents using page layout software on a personal computer. It was first used almost exclusively for print publications, but now it also assists in the creation of various forms of online content.

5. DTP is a tool for graphic designers and non-designers to create visual communications for professional. DTP stands for-

A. Device Transfer Programs
B. Desktop Publishing
C. Device Transfer Protocol
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Desktop Publishing

Explanation-  Desktop publishing (DTP) is the creation of documents using page layout software on a personal computer. It was first used almost exclusively for print publications, but now it also assists in the creation of various forms of online content.

6. ______________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.

A. A processor
B. Memory
C. Software
D. An instruction

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Software

Explanation- USoftware is a set of instructions, data or programs used to operate computers and execute specific tasks. Opposite of hardware, which describes the physical aspects of a computer, software is a generic term used to refer to applications, scripts and programs that run on a device.

7. The programs designed to govern the computer hardware system are called the-

A. utility software
B. system software
C. application software
D. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. system software

Explanation- System software is the program which is designed in order to govern the hardware system of the computer. It helps in providing a platform to the other software. Basically, hardware and software are interchangeable, without any one the entire system stops working.

8. The ____________ tells the computer how to use its components.

A. network
B. utility
C. application
D. operating system

Show Correct Answers

Correct Answer – D. operating system

Explanation-An operating system is a system of programs that controls the computer’s input and output devices; coordinates the processing of computer tasks, sometimes performing more than one task at once (multitasking); allocates and monitors the use of the computer memory and other resources.

9. Which of the following system software resides in main memory always?

A. Loader
B. Linker
C. Assembler
D. Text editor

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Loader

Explanation-Loader is the part of an operating system that is responsible for loading programs and libraries. It is one of the essential stages in the process of starting a program, as it places programs into memory and prepares them for execution.

10. The main purpose of _________ is to resolve references among files.

A. Linker
B. Antivirus
C. Loader
D. Text editor

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Linker

Explanation- Linker is a computer program that takes one or more object files generated by a compiler and combines them into one, executable program. Computer programs are usually made up of multiple modules that span separate object files, each being a compiled computer program.


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions

Current Economy & Banking Awareness Cracker (January to July 2021) – Download EBook Now

Current Economy & Banking Awareness for IBPS, SBI, RBI and NABARD exams


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021