Double Fillers Questions For Banking & Insurance Exams
Double Fillers Questions For Banking & Insurance Exams

English Questions on Double Fillers 

New Pattern Double Fillers Questions for Banking & Insurance Exams. Fill in the Blanks Questions. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, SBI PO/Clerk, NIACL AO/Assistant, and other exams, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you Double Fillers Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Double Fillers Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. These “Double Fillers Questions” are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI, and other competitive exams.

Double Fillers Questions For Banking Exams | Set- 10


Direction: In the following question, three sentences labeled (I), (II) and (III) have been given. Each sentence carries a blank which can be filled by a word given in the options. Choose the word which can be used to fill all the blanks, making the sentence contextually and grammatically correct.

1. I. Once or twice she put her gloved hand up to her cheek and blotted a _________ with her fingertip.

II. He accused ministers of conniving with foreign companies to _________ up employment rights.

III. The living-room carpet has to stand up to the combined wear and _________ of two dogs and three children.

A. Fling
B. Rent
C. Gash
D. Tear
E. Shoot

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tear

Explanation: In sentence I it is used as a noun, meaning a drop of clear salty liquid secreted from glands in a person’s eye when they cry or when the eye is irritated. In sentence II, it is used as a verb, meaning to be in a state of uncertainty between two conflicting options or parties. In sentence III, it is used as a part of the phrase “wear and tear”, which means the damage or change that is caused to something when it is being used normally.

2. I. The issue of pay will _________ large at this Easter’s teacher conference.

II. Kalchu finished weaving the last whitish length of woollen cloth to make a jacket and put his _________ away.

III. The long window of the upper storey was designed to throw the maximum light on the _________.

A. Subtend
B. Hover
C. Mull
D. Loom
E. Project

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Loom

Explanation:- The correct word that will fill all the blanks is “loom”. In sentence I it is used as a verb, meaning (of an event regarded as threatening) seem about to happen. In sentences II & III, it is used as noun, an apparatus for making fabric by weaving yarn or thread.

3. I. The brochure tries to give a _________ and accurate description of each hotel.

II. The city is holding its annual trade _________ in May this year.

III. People with _________ skin who sunburn easily are very prone to develop skin cancer.


A. Clement
B. Intermediate
C. Fair
D. Blanche
E. Square

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Fair

Explanation:- The correct word that will fill all the blanks is “fair”. In sentence I, it is used as an adjective, meaning without cheating or trying to achieve unjust advantage. In sentence II, it is used as a noun, meaning a periodic gathering for the sale of goods. In sentence III, it is used as an adjective meaning (of hair or complexion) light; blonde.

4. I. He needed his wife’s presence to _________ him up and to take both him and the cottage in hand.

II. Following in his steps, I passed through damp _________ woods to an open cliff.

III. The new management is trying to cut costs and _________ up its business at home.

A. Array
B. Prim
C. Trim
D. Spruce
E. Dapper

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Spruce

Explanation:- The correct word that will fill all the blanks is “spruce”. In sentences I & III, it is used as a verb, meaning make someone or something smarter or tidier. In sentence II, it is used as a noun, meaning a widespread coniferous tree.

Fillers (Double & Multiple) Questions PDF for Banking and Insurance Exams – Download Free PDF

5. I. Small spores, almost certainly those of Fungi, are very common in the ______ tissues of Palaeozoic plants.

II. Balashev noticed that Vladimir’s left leg was quivering faster than before, and his face seemed stern and ______________.

III. The structure of a Bothrodendron, a type of moss, has recently been investigated and proves to be identical with that of the _________ stem found in the sedimentation, which Williamson named Lepidodendron Mundey.

A. Unnoticed
B. Strange
C. Small
D. Petrified
E. Basic

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Petrified

Explanation:- The word ‘petrified’ is needed to be used in all three sentences to make them contextually and grammatically correct. In the first sentence, the word petrified means ’rigid’. In the second sentence, the word petrified means ‘extremely frightened’. In the third sentence, the word petrified means ‘turned into stone’.

Direction: A sentence with two blanks is given, each blank indicating that something has been omitted. Choose the words that best fit the meaning of the sentence as a whole.

6. It was a great __________ to ___________ the high-level meeting between America and India.

A. Favour, part
B. Time, participate
C. Honour, witness
D. Period, watch
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –C. Honour, witness

Explanation:- This is a contextual filler statement. This is best filled by understanding which words can precede or succeed the given words.
Option A is incorrect as ‘part’ needs to be followed by a preposition, which is not present here.
Option B is incorrect as ‘participate’ needs a preposition after it.
Option D is incorrect as ‘period’ makes no sense.
Thus, option C is the most obvious response.

7. The hunger for power is ______ and therefore most difficult to ______.

A. accumulative, subsume
B. enormous, apply
C. empowering, delegate
D. insatiable, contain
E. evolutionary, rationalize

Show Correct Answers

Correct Answer –D. insatiable, contain

Explanation:- Hunger relates to satiety or satisfaction. The need for power is something which is never satisfied. Hence, we go with ‘insatiable’ and ‘contain’. Option D is the correct answer.
Contain means restrain
Accumulative means gathering or growing by gradual increases.
Subsume means to include or absorb (something) in something else.
Enormous means very large in size, quantity, or extent.
Empowering means to give (someone) the authority or power to do something.
Delegate means to entrust (a task or responsibility) to another person, typically one who is less senior than oneself.
Evolutionary means relating to the gradual development of something.
Rationalize means to attempt to explain or justify (behaviour or an attitude) with logical reasons, even if these are not appropriate.

8. Caffeine, the ____ in coffee, has been called “the most widely used psychoactive ____ on Earth”.

A. Stimulation, compound
B. Stimulant, substance
C. Stimulates, product
D. Stimulus, source
E. Stimulator, produce

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Stimulant, substance

Explanation:- Psychoactive means ‘(of a drug) affecting the mind’. In this regard, ‘Stimulant’ which means a substance that raises levels of physiological or nervous activity in the body, is the most appropriate option.

9. The actor was not ______ by public criticism and paid no ______ even to the poor reviews in the media.

A. Shocked, Notices
B. Bothered, Justification
C. Effected, Regard
D. Troubled, Mind
E. Affected, Attention

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Affected, Attention

Explanation:- ‘affected’ means disturbed, influenced.
‘attention’ means consideration.
Thus, both the words fit in the statement suitably.
Note: “effect” is a noun and a word like “effected” doesn’t exist.

10. Our Constitution was based on the belief that the free___________ of ideas, people and cultures is essential to the___________ of a democratic society.

A. selection, concurrence
B. interchange, preservation
C. reversal, upholding
D. dissemination, congruence
E. distinction, design

Show Correct Answers

Correct Answer –B. interchange, preservation

Explanation:-  Distinction, reversal and selection do not fit in the first blank, hence these options can be eliminated.
Congruence means agreement or harmony; compatibility.
Preservation means the action of preserving something, conservation.
Dissemination means the act of spreading something, especially information, widely; circulation.
Mere dissemination will not help in maintaining the harmony of a democractic society. However, interchange which means give and take can help in preserving the democratic society.

English Fillers Questions PDF for Banking Exams
English Fillers Questions PDF for Banking Exams

Here we are providing you with New Pattern English Quizzes (Fillers Questions) for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Practice Set- 1 Practice Set- 2 Practice Set- 3
Practice Set- 4 Practice Set- 5 Practice Set- 6
Practice Set- 7 More…… Complete English Study Material

English Language Topic-wise Free Study Material – Download Free PDFs

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Vocab-Based Questions PDF Cloze Test Questions PDF Reading Comprehension Questions PDF
Match the Column Questions PDF Fillers Double Questions PDF Sentence Arrangement Questions PDF
English Language Mixed Questions PDF Paragraph Completion Questions PDF Idioms and Phrases Questions PDF
Word Usage Questions PDF Error Spotting, Phrase Replacement, Sentence Improvement Questions PDF

English Language Cracker eBook – 2000+ Practice Questions eBook For All Bank & Government Exams

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)