Fill In The Blanks (Fillers) Questions for Banking & Insurance Exams
Fill In The Blanks (Fillers) Questions for Banking & Insurance Exams
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

English Questions on Double Fillers 

New Pattern Double Fillers Questions for Banking & Insurance Exams. Fill in the Blanks Questions. If you are preparing for upcoming SBI PO/Clerk, RBI Assitant Mains, LIC AAO, SEBI Grade A and others exam, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you Fill in the Blanks Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Fill in the Blanks Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “Fill in the Blanks Questions” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI and other competitive exams.

Fill In The Blanks (Fillers) Questions | Set-4


Directions:(1-10) Fill in the blanks in the following sentence with appropriate words, choosing one of the combinations given below the sentence.

1. Here is a case to be made for the Centre to give telcos relief by _________ spectrum payments and reducing the burden of high telecom __________.
A. Advancing, Grants
B. Hindering, Engagement
C. Deferring, Levies
D. Offering, Evolution
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Deferring, Levies

Explanation- # T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

The first blank requires a verb in continuous form to support the noun ‘spectrum payments’. DEFERRING means putting off an action or event to a later time, which would be done for the payments to give telcos relief. The second blank requires a verb to describe that the Centre is going to reduce the burden of what related to high telecom. This makes LEVIES correct as it means taxes or fees.

2. India has been unable to ___________ the philanthropic potential of its diaspora because the latter perceives the development sector to be corrupt and inefficient, and is ___________ by regulatory constraints and unfavourable tax policies.
A. Discover, Afraid
B. Leverage, Overwhelmed
C. Respond, Vibrant
D. Deduce, Crippled
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Leverage, Overwhelmed

Explanation-The word ‘LEVERAGE’ means to use something to maximum advantage which can be used in the first blank. As the philanthropic potential is being talked about thus UNABLE should be combined with LEVERAGE, to mention that India is not able to take maximum advantage of the potential. The second blank requires an adjective to express the situation of India when it’s under regulatory constraints and unfavourable tax policies, thus makes OVERWHELM meaning ‘to be too much to deal with’ correct for the blank.

3. Trump’s complaints ____________ on his view that the agreement is unfair to the US and overly ___________ to other countries, including India.
A. Bombard, Engaging
B. Harbour, Exploiting
C. Interact, Pretentious
D. Focus, Generous
E. Propagate, Enthusiastic

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Focus, Generous

Explanation- The first blank requires a verb to support the preposition ON. FOCUS ON means to pay particular attention to something and thus fits the blank well. AND suggest that a new clause is being added to the sentence. The sentence provides Trump’s view on the agreement which he finds unfair to the US, thus suggesting that it will not be unfair for other countries this makes ‘GENEROUS’ meaning showing a readiness to give more of something correct for the blank.

4. The vast majority of alcohol consumers are occasional drinkers; hence, if any __________ are placed in their path to consumption, many of them will __________ their drinking behaviour.
A. Hurdles, Curtail
B. Incentives, Abandon
C. Fallacy, Buoyant
D. Conformity, Rebel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Hurdles, Curtail

Explanation- The sentence mentions that many alcohol consumers drink occasional, suggesting that they are not addicted to it. Thus the first blank should provide a situation and the second should provide an effect of it. This makes option A the right answer which suggests that if a ‘HURDLE’ meaning a problem or difficulty comes in their way, they will CURTAIL meaning reduce in quantity in this case ‘their drinking behaviour’.

5. While the financial strain on telcos and churn in the market may make regulatory intervention __________, a heavy-handed approach would be __________.
A. Delusion, Celebratory
B. Panic, Accelerated
C. Tempting, Counterproductive
D. Ambush, Criticized
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tempting, Counterproductive

Explanation- The sentence talks about the feasibility of regulatory intervention in the situation of financial strain on telcos and churn in the market. The two clause put together using WHILE should provide countering statements, Thus using TEMPTING meaning ‘appealing to or attracting even if wrong or unwise’ with  the word COUNTERPRODUCTIVE meaning ‘having the opposite of the desired effect’ are correct to use in both the blank to explain that  financial strain would make regulatory intervention desirable but  if a heavy-handed approach is placed then it will act in opposition to the it.

6. The lawyer took the rare step of reading part of her __________ aloud from the bench, __________ in the special collar she reserves for such occasions.
A. memoir, hung
B. mind, drape
C. dissent, clad
D. confusion, looking
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. dissent, clad

Explanation-It is clear from the phrase “a rare step” that it was not something which lawyers do generally that the lawyer in the sentence did. Thus, the best fitted word in the first blank would be Dissent, which means the holding or expression of opinions at variance with those commonly or officially held. The second word is related to wearing the collar. The word Clad means clothed or wearing.

7. The most pressing __________ for the church is how to reverse decades of __________ attendance at Sunday services.
A. concern, declining
B. issue, sprinting
C. contempt, rigid
D. point, rustic
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. concern, declining

Explanation-The first word can be understood to be related to some issue, as it is clear from the adjective “pressing”. The word Concern fits here which means a cause of anxiety or worry. The second word is adding the state of attendance in the Church which should be low as otherwise, it would not have been a cause for “concern”. Thus, the word Declining, meaning becoming smaller, fewer, or less, fits into the second blank.

8. As a citizen, Dave Jones __________ that climate change may __________ his two children, and theirs in turn.
A. adapts, evolve
B. contemplates, delve
C. claims, surreal
D. worries, imperil
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. worries, imperil

Explanation-The sentence is talking about the issue of climate change and thus, would most probably have a negative tone. The first word could be Worries as climate change can affect the lives of Dave’s children. Accordingly, the second word should be related to causing harm. The word Imperil means to put at risk of being harmed, injured, or destroyed, and thus, goes with the context.

9. When Myanmar seemed to be __________ a dramatic democratic transformation in  2012 Britain was one of the first to __________ the former military dictatorship.
A. surrounding, reject
B. undergoing, embrace
C. engaging, eclectic
D. reflecting, boast
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. undergoing, embrace

Explanation-The first word should be related to “experiencing” as transformation takes place in countries with respect to their government, policies, etc. The word Undergoing fits in the first blank which means experiencing or being subjected to something, typically something unpleasant or arduous. The second word can be Embrace, which means to accept a belief, theory, or change willingly and enthusiastically. Here, it is the system of military dictatorship.

10. A __________ of high-profile cases proved the commission’s value, including the conviction on corruption charges of Alfonso Portillo, a former president, and the prosecution of __________ police officers.
A. streak, drenched
B. series, elusive
C. folly, sham
D. string, rogue
E.  feline, gigantic

Show Correct Answers

Correct Answer – D. string, rogue

Explanation-The first word can be understood to be referring to a range of similar cases. The word String means a sequence of similar items or events, and thus, fits here. The second word is describing the nature of police officers who had been prosecuted. The word Rogue means a dishonest or unprincipled man, and thus, goes with the context.

Note:

  • Click “Show Correct Answers” button to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co