NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions
NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD Grade A 2021: Agriculture & Rural Development Questions

NABARD ARD Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. NABARD ARD Study Material PDF. Welcome to the Let’s Study Together (LST) online NABARD Grade-A Exam Section. If you are preparing for NABARD Grade-A Exam 2021, you will come across a section on “Agriculture & Rural Development” (with a focus on Rural India) wherein 40 questions will be there carrying 40 marks.

In the NABARD Grade-A exam, Agriculture and Rural Development section holds an important role as it is asked in both phases i.e. Phase I and II. Here we are providing you with “Important Agriculture & Rural Development Questions” for the NABARD Grade A & B 2021 Exam based on the latest pattern of your daily practice to enhance your exam preparation!

NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Question | Set-17


1. The market condition where large sales deal with heterogeneous and different forms of a commodity.

A. Monopoly market
B. Monopsony market
C. Oligopoly market
D. Monopolistic market
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Monopolistic market

Explanation: Monopolistic Competition: When a large number of sellers deal in heterogeneous and differentiated form of a commodity, the situation is called monopolistic competition. The different is made conspicuous by different trademarks on the product.

2. Angora breed is native to-

A. England
B. America
C. Turkey
D. India
E. Europe

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Turkey

Explanation: The Angora is said to have originated in Ankara (historically known as Angora), in present-day Turkey, and is known to have been brought to France in 1723.

3. The period after parturition in which animal produces milk is called as-

A. Dry period
B. Calving period
C. Conception
D. Lactation period
E. None

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lactation period

Explanation: The length of milk producing period after calving is known as lactation period. The optimum lactation period is 305 days. The milk production will Breeding of dairy animals and farm records will be less, if this period is shortened. Indian breeds will have less lactation period, but in some breeds this period is more with very little milk production.

4. Agricultural census is conducted in every_____________

A. 2 years
B. 3 years
C. 4 years
D. 5 years
E. 6 years

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5 years

Explanation: In every 5 years the agricultural census is conducted. First agriculture census was conducted in 1970.

5. Where is the National Institute of jute and allied fiber technology located?

A. Haryana
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. West Bengal
E. Jharkhand

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal

Explanation: National institute of jute and allied fibre technology located in West Bengal.

6. What is the purpose of central & state warehousing corporations?

A. Provide storage facility
B. Provide new tools for farming
C. Distribute seeds
D. All of these
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Provide storage facility

Explanation: The Warehousing Corporation is empowered to acquire and build Warehouses for storage of Agricultural produce, seeds, fertilizers and other notified commodities and also to act as an agent of the Central Warehousing Corporation or of the Government, for the purpose of purchases, sales storage, distribution etc.

7. Black revolution is related to the…….

A. Fish production
B. Coal production
C. Crude petroleum
D. Mustard Production
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Crude petroleum

Explanation: Crude petroleum is originally found in black colour. It is also known as ‘Black Gold’. In order to increase the production of crude oil, the term “Black Revolution” was coined in India.

8. Which activity is termed as activity of the tertiary sector?

A. Wheat production
B. Mobile production
C. Construction of a dam
D. Fishing
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Construction of a dam

Explanation: The activities that help in the development of primary and secondary sectors are called tertiary activities Ex. a new dam is constructed, and canals are dug to irrigate farms, workers in small-scale industry, casual workers in construction.

9. Which of the following industry is known as the sun rising industry?

A. Dairy industry
B. Information Technology
C. Health and clinic
D. Education Sector
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Information Technology

Explanation: The IT industry is known as the sunrise industry because emerging industries are known as sunrise industries other than IT there is also another area of studies which are known as sunrise industries because of their popularity within in a few years of time.

10. Which of the following is not matched correctly?

A. Rabi Crop………Mustard, Cucumber
B. Rabi Crop………Mustard, Barley
C. Zaid Crop………Moong
D. Kharif Crop…..Cotton
E. Zaid Crop………vegetables

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rabi Crop………Mustard, Cucumber

Explanation:   Rabi crop is wheat, barley, mustard, sesame and peas
Kharif crop is rice, sugarcane, corn (maize), and cotton
Zaid crops are pumpkin, cucumber, bitter gourd.

NABARD ARD Notes 2021

Types of Cropping Systems Minimum Support Prices (MSP)
Water Conservation: Need and Importance Rural Development Organizations in India
Free Complete NABARD Grade-A 2021 Study Material – Click Here

Solving NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Practice Questions will not only help you understand the level of questions in the NABARD Grade-A Exam but also give you chance to learn the topics of the NABARD Grade A & B Exam syllabus.

A Complete Book for NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) 2021– Download Now

NABARD Agriculture & Rural Development Questions PDF

Study Material for NABARD Grade-A 2021

NABARD Grade A 2021 Important Links

1. NABARD Grade A Recruitment Notification 2021: Apply Online Click Here
2. NABARD Grade A Officers Exam Syllabus 2021 – Prelims/Mains Click Here
3. NABARD Grade A Officers Exam Pattern 2021 – Prelims/Mains Click Here
4. NABARD Grade A & B Previous Year Paper PDF – Download Here Click Here
5. NABARD Grade A Previous Year Cut Off Marks | 2019, 2018, 2017, 2016, 2015 Cut Off Marks Click Here
6. Best Books for NABARD – Grade A & B Exam, Study Material Exam Papers, PDFs Click Here
7. Section Wise Preparation Tips and Tricks to crack NABARD Grade-A Exam 2021 Click Here
8. How to prepare for NABARD Grade-A 2021 Exam– Preparation Tips and Tricks Click Here
9. NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
10. NABARD Economic & Social Issues (ESI) Study Material | Quizzes | Books | Paper PDF Click Here
11. General Awareness ( GA-GK) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
12. Economic and Social Issues (ESI) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here
13. Agriculture and Rural Development (ARD) Questions Asked in NABARD Grade-A Exam Click Here